Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nobelovo svědomí: Jak nekrolog vedl k založení jedné z nejprestižnějších světových organizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gösta Florman (volné dílo skrze Wikimedia)

Přemýšlení o vlastní smrti a odkazu, který zanechá, přivedlo Alfreda Nobela k revoluční myšlence.

Alfred Nobel, slavný vynálezce, který byl celý svůj život lynčován za převratný objev lidstvu – dynamit. Víte, co předcházelo vzniku udílení Nobelových cen a jaký příběh se s nimi pojí?

Článek

Nobelovo svědomí: Jak jeden nekrolog vedl k založení jedné z nejprestižnějších světových organizací

I na dnešní dobu poměrně husarský kousek, splést si úmrtí sourozence. Právě tento omylný počin ovšem stál u vzniku něčeho, co je pro nás dnes již takřka samozřejmostí – za udílením Nobelových cen. Ty s sebou nepřinášejí pouze prestiž, ale i tučnou finanční odměnu. Pojďme se ale vrátit v čase a připomenout si ono osudné jaro 1888.

Paříž, jaro 1888. V blízkosti pro Paříž tolik typické řeky Seiny umírá Ludvig Nobel a tamní tisk, nám z neznámých důvodů ho zamění s jeho známějším bratrem. Titulek „Zemřel obchodník se smrtí“ je pro mnohé krutou ránou, ale i tak trochu paradoxem. Vždyť právě tento vynálezce má na svědomí objev, který je pro mnohé spíše noční můrou než objevem století.

Ano, mnozí tuší správně, místo Ludviga je totiž v denním tisku otisknuto jméno jeho bratra Alfreda. Poslední rána pro muže, který už dlouho pohrdá svým vlastním životem a pro kterého už peníze nehrají žádnou roli. Oplývá totiž blahobytem. Jen málokdo z nás si dokáže představit, jak se Alfred Nobel v takovou chvíli musel cítit. Navíc ho v tu dobu tisk vůbec nešetřil, když o něm mluvil jako o člověku, který doslova zbohatl na způsobu, jak zabít co nejrychleji co možná největší počet lidí.

Pojďme se teď pomalu přesunout v čase, konkrétně do října 2021. Jsou korunováni další laureáti Nobelových cen za literaturu, chemii a konečně i v té doposud nejkontroverznější kategorii – Nobelově ceně za mír, mír pro lidstvo. Přitom Alfred Nobel se snažil celý svůj život naleznout mír alespoň ve své duši. A i když možná přeci jenom učinil pár kroků, které by mu dopomohly alespoň částečně ospravedlnit svůj objev, novinový titulek v něm rozmetal zbytky jeho nadějí. Už navždy bude znám jako vynálezce největší zkázy lidstva, alespoň do té doby.

Dynamit – Nobelovo dědictví lidstvu

Foto: Olecrab (Wikimedia)

Původní dynamit v muzeu Dynamiterie de Paulilles

Jestli byl do té doby odhodlán svou reputaci napravit, po přečtení novinového článku se stala jeho posedlostí. Byla by ale nesmírná škoda přistupovat k tomuto člověku jen jako k slavnému švédskému vynálezci výbušniny. Byl nesmírně sečtělý a vzdělaný muž. Mluvil plynně několika světovými jazyky. A ano, je skutečně pravda, že pohádkově zbohatnul na prodeji dynamitu válčícím evropským mocnostem.

Jeho nehynoucí impérium se neustále rozrůstalo, tvořila ho přibližně stovka továren na dynamit a munici napříč Evropou, Jižní Amerikou až po Austrálii. Značné podíly navíc vlastnil hned v několika důlních společnostech soustředících se na zlato. Už v té době vycítil potenciál nerostného bohatství a investoval nemalý obnos peněz do ruské ropné společnosti, která sídlila v Kaspickém moři.

Krutá daň za pohádkové bohatství

Nobelova cena je spojena i s finančním zázemím, které ponese navždy odkaz jeho nositele. Alfred Nobel je však věčnou připomínkou, že finanční přepych není vždy spojován se štěstím. Společně s jeho převratným objevem si na záda přibral i oprávněnou a všudypřítomnou kritiku ze stran veřejnosti. Připadal si nemilovaný, osamělý, nepochopený…

A jelikož jeho život nebyl nikdy naplněn štěstím, rozhodl se do něho vtisknout alespoň řád. Do novin dal inzerát, že shání ženu, která by mu pomohla s domácností a na oplátku jí dopřeje život v blahobytu. Na nabídku kývla jistá Berta von Suttner, která pocházela z Rakouska-Uherska. Už ze svého přesvědčení u něho dokázala pracovat pouhý týden, přáteli však zůstali dlouhých dvacet let, až do Nobelovy smrti.

Až novinový titulek přiměl Nobele změnit závět

Až falešný nekrolog změnil jeho dosavadní přesvědčení a celkový pohled na život. Díky němu totiž změnil svou dosavadní závět a 94 % svého jmění odkázal na zvláštní fond, který měl odměňovat významné vědce, spisovatele nebo osoby, které se významnou měrou zasloužily o světový mír. Vůbec první ročník udílení Nobelových cen se konal v roce 1901.

Zdroje

1) Alfred Nobel: Obchodník se smrtí, který prozřel až díky falešné zprávě o svém skonu

2) Alfred Nobel: From „Merchant of Death“ to Pioneer of Nobel Prize

3) Merchant of Death- The story behind the Nobel Prize!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz