Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vzpomínka na šlechetnost: Baronka Sidonie Nádherná byla múzou, milenkou i uprchlicí před komunisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons / volná licence

Elegance paní baronce nechyběla ani při práci.

Sidonie Nádherná je šlechtičnou, na jejímž zajímavém životě lze ilustrovat osudy české šlechty jako takové. Čím si tato pozoruhodná žena musela projít?

Článek

Emancipovaná múza umělců

Tato žena pocházela ze šlechtického rodu Nádherných z Borutína. Ti se stali zástupci tzv. nové šlechty. První zmínky o tomto šlechtickém rodu sahají až do 17. století.

Rodových sídel měli Nádherní hned několik. Patrně tím nejznámějším se však stal zámek Vrchotovy Janovice, neodmyslitelně spjat především se samotnou Sidonií. Ta se stala jeho poslední šlechtickou majitelkou.

Šlechtičně se dostalo bohatého kulturního vzdělání a stala se tak významnou mecenáškou umění. Za její éry se na zámku vystřídaly ty nejvýznamnější osobnosti tehdejšího uměleckého světa – spisovatel Rainer Maria Rilke, kritik Karel Kraus i malíř Max Švabinský. Ke všem těmto mužům pojil Sidonii osobní vztah. Stala se jim múzou, milenkou, láskou i přítelkyní.

Ostatně byla na svou dobu mimořádnou ženou a nelze se tak příliš divit tomu, že tyto muže upoutala. Baronka byla emancipovanou dámou, která jako jedna z prvních například u nás řídila automobil.

Nepopiratelně měla dílem štěstí, že se narodila do zajištěné rodiny, finanční prostředky jí nemalou měrou umožnily zařídit si život tak, jak si sama přála. A to i přesto, že dobová měřítka ji předurčovala především ku vdavkám a u malé Sidonie se tak příliš nepředpokládala nutnost vyššího vzdělání.

Nicméně touhu po vzdělání to v její mysli neutlumilo. V raném mládí tak hodně četla, uvědomovala si hodnotu vědy i umění. Nemalou měrou jí také zprostředkoval vzdělání bratr Jan, který jí vozil knihy. V dospělosti tak hovořila dokonce několika jazyky.

Konec české šlechty ve 20. století

Nicméně dnešní teatrologové ji hodnotí jako osobnost, která neztrácela ženskost. Baronka přitom na vlastní oči zažila svět, který přinesl rozpad tradičních hodnot. Se vznikem československé republiky v roce 1918 došlo k úpadku někdejšího privilegovaného postavení tuzemské šlechty. 20. století se tak stalo etapou výrazných proměn společnosti.

Přispěly k tomu bezpochyby i dvě světové války. Po první světové válce se tak dál baronka Sidonie starala o rodinný zámek a aby jej ale udržela v chodu, musela nakonec prodat ve 30. letech některá umělecká díla a rodinné šperky.

Nebyl to však jediný temný mrak, který se na Evropu valil. Záhy se kontinent musel vyrovnat s vypuknutím druhé světové války. Záhy po okupaci se na Úřad říšského protektora dostává návrh na zřízení tzv. Výcvikového prostoru Waffen-SS v Čechách. Spadaly do něj i Vrchotovy Janovice a naplánováno bylo i jejich vyklizení.

Rodina tehdejšího nájemce Peška byla nakonec odvlečena do Osvětimi. Sidonie se rodové sídlo snažila chránit, a to s až dojemně naivní snahou. Poukazování na historickou hodnotu zámku však nepomohlo, Janovice skutečně byly vyklizeny.

Po druhé světové válce se pak majitelka s vervou pustila do jeho obnovy. Příliš jí však nenahrávala atmosféra doby – závist místních nad tím, že zámek přestál těžké časy relativně v pořádku, ale i to, že rodina Nádherných mluvila německy.

Pomyslnou poslední ranou zámku se však stalo jeho vyvlastnění v roce 1949. Sidonie Nádherná opustila zemi a ilegálně odešla do exilu v Anglii. Zde již rok poté zemřela.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz