Hlavní obsah
Věda

Kdy nás čeká první lidská kolonie na Marsu? Američané jsou pevně odhodlaní být tam první

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: murat esibatir (Pexels)

Čteme-li si sci-fi romány ze šedesátých let, zjistíme, že na začátku 21. století se to mělo na Marsu základnami hemžit. Technologický optimismus té doby se ukázal jako poněkud přehnaný, přesto ale lidstvo k této metě směřuje. Kdy jí dosáhne?

Článek

Založení lidské kolonie na Marsu je cílem, jehož naplnění bude vyžadovat obrovské množství politické vůle i finančních zdrojů stejně jako dosažení řady dalších kroků v rámci nezbytného technologického pokroku. Posledně jmenovaná podmínka je přitom bohužel asi tou nejméně náročnou.

Dobrou zprávou však je, že cesta na Mars je rozhodně v plánu. Americká NASA své současné aktivity prezentuje právě jako přípravu a dláždění cesty na „rudou planetu“. V současné době sledujeme přípravy na první krok této cesty: návrat člověka na Měsíc. Po něm bude následovat stavba vesmírné stanice sloužící jako přestupní stanice pro cesty na Měsíc, základna na měsíčním povrchu a potom… Mars.

Důležité je vzájemné propojení těchto kroků, nejedná se o plán návratu na Měsíc s poznámkou pod čarou o tom, že někdy v budoucnu se poletí i na Mars. Jako příklad může sloužit nosná raketa SLS. Nejsilnější raketa, jakou kdy člověk sestrojil, bude otestována při cestách k Měsíci, ale bude dostatečně silná i na to, aby umožnila cestu na Mars.

Není ale třeba zdůrazňovat, že je před námi hodně dlouhá a klikatá cesta. Když v roce 2002 zakládal Elon Musk společnost SpaceX, cesta na Mars a jeho kolonizace byla prezentována jako hlavní cíl. V té době byla zmiňována dvacátá léta 21. století – tedy dnešní současnost – jako roky, kdy by k první cestě na Mars mělo dojít. Byl to samozřejmě nesmyslně optimistický odhad. Jak vypadají ty dnešní?

Kdy vyrazíme?

Současný plán NASA počítá s cestou na Mars koncem 30. let anebo začátkem 40. let 21 století. Tento plán však samozřejmě záleží na úspěchu misí Artemis. První z nich, pilotovaný oblet Měsíce, již má svoji posádku a mělo by k němu dojít v roce 2025. Také následné plány související se stavbou měsíční stanice i základny musí naplno vyjít, aby bylo možné vůbec uvažovat o tom, že se k Marsu vydáme. Teprve poté bude možné přemýšlet o zřízení stálé přítomnost člověka na Marsu. I ty nejoptimističtější představy o marsovské základně proto nemohou pracovat s časem dříve než v 50. letech 21. století.

A znovu je třeba zopakovat, že nejde jen o schopnosti celé armády vědců a inženýrů, kteří se na projektu podílejí a budou podílet (americká NASA na programu Artemis spolupracuje i s dalšími organizacemi včetně Evropské vesmírné agentury, jejíž členem je i Česká republika). Politický rozměr mise na Mars je nesmírně důležitým parametrem.

Bude americká administrativa ochotná financovat takto náročný projekt? A co ostatní vlády? Podaří se soukromým dodavatelům jednotlivých technologií dostát slibům a skutečně dodat slíbenou kvalitu? Anebo politická realita následující dekády projektu naopak pomůže? Můžeme se dočkat nových vesmírných závodů v podání západního světa pod vedením USA s Čínou, která se marsovskými ambicemi netají? To, jak se bude svět vyvíjet, ukáže až budoucnost a pokoušet se něco takového odhadovat, je víceméně marné. Alespoň, že technické překážky lze definovat mnohem přesněji.

S čím se budeme potýkat?

Prvotní plány NASA na cestu k Marsu počítají s letem čtyřčlenné posádky, který bude celkově trvat asi 500 dní. Z toho 30 dní stráví dva astronauté na povrchu Marsu, zatímco dva jejich kolegové budou na orbitě rudé planety. Není překvapením, že na tuto misi bude potřeba asi 25 tun zásob. Vynést ale takovou hmotnost do vesmíru je nesmírně nákladné a náročné. Je pravděpodobné, že nákladní lodě budou svážet materiál (nebo

Dalším problémem bude asi také fakt, že astronauté budou muset na Marsu přistát po více než půl roce stráveném v mikrogravitaci. I když je na Marsu oproti Zemi gravitace slabší, stále bude opětovné přizpůsobení se pro astronauty velkým problémem. Takovýchto problémů, které bude třeba vyřešit, je ohromné množství.

Závěrem

Jaký z toho všeho plyne závěr? Pokud jste optimisté a věříte, že svět nepostihne nic tak hrozného, aby vesmírný výzkum skončil, počítejte u marsovské základny s dekádou začínající rokem 2050. Protože ale na světě moc ideálních věcí není, je dost možné, že si lidstvo ještě počká.

1) NASA shows off early plans to send astronauts to Mars for 30 days

2) NASA Science Mars Exploration

3) Gas station on Mars as a precondition for life there

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz