Hlavní obsah
Zdraví

Když se každý šelest stane hrozbou: Život s hypochondrií

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: National Cancer Institute (unsplash)

Až na operačním sále se vám dostane péče, kterou potřebujete.

Bát se o své zdraví je normální, ale pokud strach přeroste v neustálé hledání chorob na internetu a trvalý stres, je čas vyhledat odbornou pomoc. Je možné, že trpíte zdravotní úzkostí, jinak zvanou také hypochondrie.

Článek

Příčin přehnané obavy o vlastní zdraví může být celá řada. Sklony k ní mají zejména osoby se silným vnímáním vlastního těla, nebo příliš citliví lidé. Více se projevuje u lidí, v jejichž rodinách bylo zdraví častým tématem diskusí, nebo v nich byl jeden nebo více členů vážně nemocných. Pozornost k tématu může přitáhnout i někdo blízký, kdo své obavy o zdraví pravidelně otevřeně projevuje, příliš času stráveného čtením o nemocech, vyhledávání informací o nich na internetu, případně sledování dokumentárních filmů o chorobách.

Jak se projevuje hypochondr

U člověka trpícího hypochondrií se projevují iracionální obavy z nemoci. I ve zcela nevinných drobnostech vidí příznaky vážných zdravotních potíží a je schopen si příznaky i vsugerovat. Nejedná se sice o specifickou duševní chorobu, ale může se jednat o úzkostnou poruchu. V případě, že se u daného pacienta projevují konkrétní fyzické příznaky, může jít také o nějaké psychosomatické problémy.

Moderní doba s obrovským množstvím online informací hypochondrům jen nahrává. Problém je, že ne všechny informace na internetu jsou relevantní, případně ne každý umí i s ověřenými informacemi pracovat. Problém se ještě zhoršil během celosvětové pandemie covidu-19. Samozřejmě, někdy se necítí dobře téměř každý, ale hypochondrovy obavy o vlastní zdraví mu znemožňují normální fungování a ohrožují jeho vztahy i kariéru.

Typické příznaky hypochondrie se projevují nejméně 6 měsíců, nejčastěji to jsou:

  • nadměrné obavy z vážného onemocnění,
  • mírné nebo zcela chybějící fyzické příznaky choroby, které se postižený obává,
  • úzkostné stavy kvůli zdravotnímu stavu, případně kvůli rodinné anamnéze, i přes ujištění lékaře, že nemocný není,
  • opakované hledání příznaků nemoci a vytrvalé žádání lékaře o další a další vyšetření,
  • časté návštěvy lékařské pohotovosti nebo urgentního příjmu v nemocnici,
  • nebo naopak odmítání návštěvy lékaře ze strachu.

Obvyklé psychosomatické projevy způsobené úzkostí:

  • neklid, třes, bušení srdce a poruchy spánku,
  • pocení, brnění nebo závratě,
  • únava,
  • bolesti hlavy a svalů,
  • žaludeční a střevní potíže,
  • bolest na hrudi.

Jak to ovlivňuje okolí hypochondra

Neustále nové nemoci a jejich příznaky vedou okolí hypochondra až k odmítání diskusí o jakýchkoliv zdravotních potížích. I pro lékaře je někdy velmi těžké určit, zda se jedná o reálné projevy nějaké nemoci a obavy postižené osoby jsou oprávněné, nebo zda nemoc existuje jen v jeho představách. V případě, že praktický lékař nic nezjistí ani po laboratorních a dalších testech, je vhodné vyhledat pomoc terapeuta nebo psychiatra. Někteří lidé s úzkostnou obavou o své zdraví navštěvují lékaře velmi často, jiní se mu naopak vyhýbají z obavy, aby jim jejich amatérskou diagnózu nepotvrdil. Obojí není dobré.

Co dělat, aby nám obavy o zdraví nepřerostly přes hlavu

Ne každý si je schopen uvědomit, že jeho strach z nemoci už je přehnaný. Ale pokud toho schopen je, může se se cíleně snažit své obavy potlačit, ať už samostatně, nebo s odbornou pomocí. Mezi metody, které pomáhají, patří:

Psychoterapie

Za pomoci terapeuta si pacient snaží uvědomit, jaké myšlenky či vzorce chování ho vedou k nežádoucímu strachu a jak to změnit. Konkrétních terapeutických směrů je více, ale vždy je nutná důvěra mezi pacientem a terapeutem a také pacientova aktivní spolupráce.

Zabavte se

Pokud máte příliš času na přemýšlení o zdraví, myšlenky se vám mohou toulat až příliš daleko. Uvolnit se můžete, když se zabavíte něčím jiným. Můžete to být třeba nový koníček, pomoc někomu, kdo to potřebuje, více času stráveného s přáteli, rekreační sport nebo něco jiného, co vám udělá dobře, třeba masáž, sauna apod.

Zdravý životní styl

Někdy stačí změnit své návyky, abyste se vyhnuli rizikům chorob, které se vyskytují ve vaší rodině. Například přestat kouřit, omezit či vynechat alkohol, jíst zdravěji, dobře a dostatečně dlouho spát, více se hýbat a také se radovat ze života. Smích je zadarmo a pomáhá.

Psaní deníku

Stručně či obsáhle, tedy podle toho, co je vám přirozené, si zapisujte své příznaky, pocity, obavy… Na papíře to může být méně znepokojující než v myšlenkách. Můžete třeba i najít, co vám konkrétně vadí, například najít nějakou dietní chybu, případně jinou okolnost, která strach provokuje.

Trénování soustředění se na tady a teď

Při pravidelném tréninku lze vycvičit sám sebe na vnímání přítomnosti, místo toho, aby mu myšlenky odbíhaly ke zdraví a iracionálním obavám z nemocí. Trénovat lze za pomoci meditací, soustředěného dýchání, kvalitního spánku, kvalitní stravy nebo lehkého sportu, třeba procházek. S trpělivostí a pravidelným tréninkem lze výrazně snížit vlastní úzkost a stres.

Shrnutí

Všeho moc škodí, i péče o vlastní zdraví. Najděte si jiné téma pro hovory i přemýšlení a ideálně se soustřeďte i na někoho jiného než jen na sebe. Má-li strach reálný základ třeba v nemoci, kterou trpí více členů vaší rodiny, změňte životní styl, abyste riziko zmírnili. Choďte na preventivní prohlídky, ale nehledejte na internetu každý pupínek nebo bolístku. Jinak byste jednou mohli zjistit, že pro samé obavy jste zapomněli žít.

Bojíte se o své zdraví běžně, nebo už to přeháníte? Máte hypochondra v rodině nebo v práci? A jak na něj reagujete? Dejte nám vědět.

Zdroje:

1) 5 Tips to Ease Your Worry About Your Health

2) What's the Difference Between OCD and Health Anxiety?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz