Hlavní obsah
Zdraví

Klíč ke zdravému životnímu stylu existuje, Češi ale radši červené maso a alkohol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: José Ignacio Pompé - Unsplash

Maso: nebezpečná potravina, která vás může i zabít.

Zásady zdravého způsobu života jsou známé – vynechání alkoholu i kouření, zdravé stravování a dostatek pohybu. Češi ale tato pravidla nedodržují, velkým problémem je hlavně alkohol a nadměrná spotřeba červeného masa.

Článek

Pravidelná konzumace červeného masa může zvýšit riziko úmrtnosti

Češi se dožívají nižšího věku, než tomu je u obyvatel ostatních zemí Evropy. Tento rozdíl je z velké části způsoben tím, že obyvatelé České republiky holdují spíše nezdravému způsobu života, což znamená zvýšenou konzumaci alkoholu, kouření, špatné stravovací návyky a nedostatek pohybu.

Co se týká nezdravých stravovacích návyků, tak jedním z největších problémů je vysoká spotřeba masa – každý obyvatel ČR sní ročně 86 kg masa a nejvyšší podíl má právě červené maso. Ročně sníme 54 kg vepřového a hovězího masa, a navíc se u nás spotřeba červeného masa stále zvyšuje. Podle vědeckých studií může být častá konzumace červeného masa příčinou závažných onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina a cukrovka.

Ve srovnání s čerstvým masem představuje mnohem větší zdravotní riziko takzvané zpracované maso – uzeniny, slanina, paštiky nebo masové konzervy. Zpracované maso obsahuje značné množství soli a konzervačních látek, nadbytečná konzumace těchto látek je pro lidský organismus nebezpečná a výrazně zvyšuje nebezpečí kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny.

Vědci důrazně doporučují snížit konzumaci červeného masa a nahradit ho jinými zdroji bílkovin, jako jsou ryby, drůbež, luštěniny, ořechy, celozrnné výrobky a nízkotučné mléčné výrobky. Konzumace uzenin, paštik a masových konzerv by měla být minimální.

Bezpečné množství alkoholu neexistuje

Podle statistik se u nás v posledních letech zvýšila spotřeba lihovin a vína, spotřeba piva naopak klesla. V přepočtu na množství čistého lihu se v posledních letech konzumace alkoholických nápojů nezměnila, každý občan ČR vypije skoro 10 litrů lihu ročně.

Vědci alkohol označují za toxickou, psychoaktivní a návykovou látku, která stejně jako tabák, azbest a záření patří k nejvíce nebezpečným karcinogenům. Konzumace alkoholu je příčinou několika typů rakovin včetně rakoviny tlustého střeva a rakoviny prsu. Riziko rakoviny představuje jakýkoliv nápoj obsahující alkohol, nezáleží tedy na jeho kvalitě ani ceně.

Čím je spotřeba alkoholu vyšší, tím je vyšší riziko vzniku rakoviny. Alarmující je ale zjištění, že polovina všech onemocnění rakovinou je způsobena takzvaně lehkou a umírněnou konzumací alkoholu, což znamená 1,5 litru vína, 3,5 litru piva nebo 450 ml lihovin za týden. Podle vědců neexistuje bezpečná úroveň konzumace alkoholu, i to nejmenší množství alkoholu tedy představuje zdravotní riziko.

Z některých studií vyplývá, že konzumace alkoholu může přinášet i zdravotní benefity, jedná se o příznivé účinky umírněného pití alkoholu na kardiovaskulární onemocnění a cukrovku. Tato tvrzení jsou ale považována za sporná s tím, že riziko rakoviny převažuje nad možnými příznivými účinky.

Další zásady zdravého způsobu života

Jaké jsou další oblasti zdravého životního stylu? Jedná se o stravovací návyky, dostatečnou pohybovou aktivitu, omezení kouření a dostatek spánku. Dodržování zásad zdravého způsobu života může významně pomoci při snížení rizika závažných civilizačních onemocnění, jako je obezita, cukrovka a nádorová a srdečně cévní onemocnění.

Základem zdravého způsobu stravování je pestrá a vyvážená strava – konzumace různých druhů potravin ve vyváženém poměru. Zároveň je potřeba vyvarovat se nevhodných druhů potravin, jako je zpracované maso, sladkosti, slazené nápoje a bílé pečivo a nahradit je těmi zdravými – nízkotučnými mléčnými výrobky, drůbežím a rybím masem, ovocem a zeleninou. Důležitý je také dostatečný přísun tekutin, a to 1,5 až 2 litry denně. Stejně tak je nutné volit zdravější způsoby přípravy jídel, jako je dušení, pečení a vaření. Výbornou volbou je také připravovat jídlo v horkovzdušné fritéze.

Aktivní pohyb přináší hned několik zdravotních benefitů, jako je zpevnění svalstva, zrychlení spalování tuků, zlepšení tělesné kondice, obratnosti a pohyblivosti a udržování přiměřené tělesné hmotnosti. Pohyb také pomáhá odbourávat stres a udržovat dobrou psychickou kondici. Je doporučeno věnovat se alespoň mírné tělesné aktivitě minimálně 30 minut denně.

Kouření je příčinou řady závažných onemocnění, jako jsou nádorová, kardiovaskulární a chronická plicní onemocnění. Na celém světě je ročně kouření příčinou 4 milionů úmrtí. Zdraví škodlivé je nejen aktivní ale i pasivní kouření.

Při nedostatku kvalitního spánku může dojít ke zvýšení krevního tlaku, zhoršení psychického stavu, snížení výkonnosti, také se zvyšuje chuť k jídlu, což má za následek nárůst tělesné hmotnosti. Jako minimum se uvádí sedm hodin spánku denně.

Shrnutí

Klíč k prožití dlouhého a zdravého života je dobře známý, stačí dodržovat zásady zdravého životního stylu. Ze statistických výsledků ale vyplývá, že Češi tato pravidla příliš nedodržují a obliba nezdravého jídla, alkoholu, kouření a málo pohybových aktivit je u nás stále vysoká.

Zdroje

1) Risk in Red Meat?

2) No level of alcohol consumption is safe for our health

3) Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

4) Zásady zdravého životního stylu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz