Hlavní obsah

Rychle, zdravě a chutně: Horkovzdušná fritéza změnila kuchyně mladých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kaitlyn Chow (Unsplash)

I bez tuku připravíte takovéhle dobrůtky!

Horkovzdušné fritézy v posledních letech dostávají opravdu obrovský nárůst popularity. Jsou oblíbené po celém světě a hlavně u mladých rodin. Je tomu opravdu tak? Pojďme si projít, jaké jsou výhody a nevýhody používání horkovzdušných fritéz.

Článek

Jak vůbec horkovzdušná fritéza funguje?

Horkovzdušná fritéza má uvnitř sebe jakési topné těleso a ventilátor. Vzduch ohřátý na teplotu od 80 °C do 220°C a více díky ventilátoru proudí rovnoměrně uvnitř fritézy a smaží pokrmy svým prouděním. Potraviny se tak smaží rovnoměrně a nepřipalují se. Doporučuje se přidat pár kapek oleje pro větší křupavost.

Jaké jsou výhody používání horkovzdušné fritézy?

Díky tomu, že tyto fritézy obsahují jen malé množství oleje, lze zcela jistě říci, že naše jídlo bude o mnoho zdravější. Pokrm bude mít podobnou strukturu, jako z normální fritézy a taktéž chuť. To je pro nás všechny zcela žádoucí, protože celkové snížení příjmu oleje je pro zdraví člověka velice prospěšné. Může nám napomoci ke snížení příjmu kalorií a sníží se riziko srdečních a dalších onemocnění. Dále je nutno podotknout, že ušetříme spoustu času, kdy nemusíme stát nad smažící se olejovou fritézou a hlídat, aby se nám pokrm nepřipálil. Dnešní horkovzdušné fritézy mají časovače, takže stačí jen nastavit požadovaný čas a fritéza se nám ozve sama. Za další výhodu těchto fritéz je považováno to, že po celém domě nebudete mít tak velký zápach, jako z klasického smažení. V neposlední řadě si musíme připomenout, že olejové fritézy jsou naplněné opravdu velkým množstvím vařícího oleje, což pro nás není absolutně bezpečné. Proto je tedy nutno podotknout, že horkovzdušná fritéza je pro nás o dost bezpečnější.

Jaké jsou nevýhody používání horkovzdušné fritézy?

Oproti všem výhodám, co horkovzdušné fritézy nabízejí, je nevýhod opravu málo. Jako první věc, kterou zde můžeme zařadit je, že pro někoho může koupě této fritézy znamenat ztrátu vyšší částky peněz. To ovšem závisí na tom, co po fritéze každý z nás požaduje. Jako další nevýhodu musíme označit chybějící chuť tuku v pokrmech. Tuk sám o sobě je totiž jeden z nosičů chuti, a tak se nám jídlo může zdát jiné.

Shrnutí

Sdělili jsme si zde, jaké jsou výhody a nevýhody používání horkovzdušných fritéz a dle všeho se tyto fritézy zdají být jako opravdu zdravější alternativou olejových fritéz. Nabízejí podobnou chuť, jako normálně smažená jídla, ale nemají tak negativní dopady na naše zdraví. Každopádně nutno podotknout, že by se nemělo pořád jen smažit v horkovzdušné fritéze, ale vařit i normální jídla a samozřejmě mít řádně vyváženou stravu. To je celý základ našeho zdravotního stavu. Mezi další možnosti vaření patří pečení v troubě, grilování, pečení a pečení na pánvi.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz