Hlavní obsah
Zdraví

Tradiční české stravování v ohrožení: Uzeniny a pivo přináší riziko závažných onemocnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wesual Click (Unsplash)

Není nad dobrou klobásku, obzvláště, když se zapije pivkem.

Češi jsou národ labužníků, gurmánů, znalců dobrého jídla i pití, které nesmí chybět při žádném posezení. Je to hezké, že. Krásné je i místo v Top 5 největších evropských pijanů, kam Češi patří. Nemáte ale strach o své zdraví?

Článek

Rakovina tlustého střeva

Obžerství. Jeden z deseti smrtelných hříchů. Tady je vidět, že Češi nejsou nejpobožnější národ. Zato nám patří deváté místo v celoevropském žebříčku onemocnění rakovinou tlustého střeva. Tato nemoc vzniká převážně špatnou životosprávou, zejména stravou skládající se výhradně z tepelně a jinak upraveného masa, které obsahuje polyaromatické uhlovodíky, jež jsou silně rakovinotvorné.

Stádia alkoholismu zná spoustu lidí. I rakovina střev má svá stádia, která jsou mnohem záludnější. S každým řízkem se člověk prožírá do dalšího z 11 stádií. Od malých nádorových buněk se postupně propracujete přes rostoucí karcinom ke kolapsu trávicího ústrojí.

Říkáte si, že to nic není a alkoholici to mají těžší? Rakovina má tendence přeskakovat na jiná místa, a co je blízko tlustému střevu? Ano, je to konečník, což znamená nepředstavitelné bolesti.

Degenerace nejen jater. Také mozek bude poškozen

Rakovina má sice skrytá stádia, zato alkoholismus je unikát. Nepoznamená jen závislou osobu, ale i její okolí.

Češi jsou národem pivařů. Na Moravě máme i své vinice. Játra máme ale stejná jako všichni, proto na nás dopadají i následky jako na všechny, což si nejspíš nikdo neuvědomuje.

Začíná to na škole. V horším případě na základní. Puberťáci nemají ani rozum, ani správně dovyvinutý metabolismus a toleranci orgánů na jedy, proto je zákonem stanovená věková hranice pro konzumaci alkoholu. Není to jen buzerace nevinných spoluobčanů.

Pro pány pivko, pro dámy vínko a pro všechny léčebnu

V dospělosti je tělo připravené odbourat zátěž v podobě alkoholu, nicméně rozum se u spousty lidí nevyvinul. V Evropě máme krásné druhé místo v počtu alkoholiků v přepočtu na počet obyvatel. Celosvětově se příčka o tolik nezmění.

Pravidelná konzumace alkoholu zvyšuje míru tolerance na něj, což znamená postupné zvyšování dávky alkoholu. Po propracování se až k zatajování pití a pár panáků na dobrý start dne si můžete gratulovat, nálada pod psa a všichni kolem vás štvou, práce je k ničemu? Gratuluji, jste ve třetím stádiu a játra pláčou.

Pár slov závěrem

Tak co. Těšíte se na víkend na grilovačku, pivko a pohodu, hlavně klid od těch lidí všude kolem? Však proč ne. Jen si otevřete lahváče na gauči jako každý večer. Alespoň budete patřit ke světové špičce. Nebo lépe, dejte si pořádný flák masa. Tady jsme jen devátí. Chce to dorovnat. A nebo: Nechcete už konečně žít trošku zdravě?

zdroje

1) Rakovina tlustého střeva a konečníku: co to je?: https://www.nzip.cz/clanek/140-rakovina-tlusteho-streva-a-konecniku-co-to-je

Anketa

Kolik piv si týdně dopřejete?
Nepiju pivo
30,3 %
1-2
16 %
2-4
8,9 %
5-10
21,4 %
10-15
7,1 %
Více než 15
16,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 495 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz