Článek
Portfolio olejů v našem jídelníčku stále častěji kromě tradičního slunečnicového nebo řepkového oleje doplňují i jiné druhy. Kokosový olej býval svého času doporučován především v kuchyni. A to do zálivek na saláty, případně na pánev místo tuku, do exotických omáček a domácích pomazánek, ale i do dezertů nebo cukroví.
Použít ho podle jeho příznivců můžete i jako přírodní masku, krém, odličovač, případně také na bělení zubů. Jde o skutečný univerzální zázrak?
Nejprve je nutné se podívat na tuto surovinu z hlediska nutričního. Zásadní problém spočívá v tom, že se ukázalo, že tento typ oleje obsahuje 92 % nasycených tuků, což je dokonce o 40 % více než u běžného másla. Nasycené tuky jsou takové, které jsou tvořeny nasycenými mastnými kyselinami.
Nasycené mastné kyseliny mají jednoduché vazby mezi atomy uhlíku a jsou tedy „nasycené“ atomy vodíku. Což jim dodává pevnější konzistenci a při pokojové teplotě mají proto tuky s převahou nasycených mastných kyselin pevné skupenství.
Zásadnější než jejich chemický rozbor je ale to, co nasycené tuky dělají s lidským zdravím: Dokáží zvýšit hladinu cholesterolu a podílejí se na rozvoji srdečně cévních onemocnění. Stejně tak přispívají ke vzniku obezity. Ačkoli tedy tuky tvoří základní součást výživy, měla by tato skupina reprezenzovat jen pouze přibližně třetinu jejich doporučeného denního příjmu.
Kokosový olej a jeho nutriční význam
Obecně tak lze říci, že složení mastných kyselin kokosového tuku je z hlediska výživy nevhodné a tento tuk neobsahuje významnější množství žádné další výživově cenné složky. Relevantní důkaz o prospěšnosti konzumace kokosového oleje neexistuje, což potvrzuje také Walter C. Willett z Harvard School of Public Health, který se tímto tématem intenzivně zaobíral.
Profesorka Karin Michels ve své přednášce na University of Freiburg označila tvrzení o přínosnosti kokosového oleje za absolutní nesmysl a neváhala použít i silnější slova, když jej dokonce titulovala jako „čistý jed“. Podle Kevina Klatta, odborníka na výživu, který působí na Cornell University, bychom si místo módního „kokosáku“ jednoduše měli raději dopřát extra panenský olivový olej, samozřejmě v rámci uměřené konzumace tuků jako takových.
Doporučení pro umírněnou konzumaci v tomto případě vydala i British Nutrition Foundation. Svoje místo má kokosový olej především tam, kde je potřeba pokrmu dodat specifickou chuť. Kromě něj lze podobným způsobem využít třeba kokosové mléko, které se hodí například do krémových polévek. Ty si můžete připravit ze sezónní zeleniny.
Kokosový olej se nehodí ani pro smažení. Z hlediska tzv. kouřového bodu ho hravě překoná olej řepkový. Bod zakouření souvisí s tepelnou stabilitou olejů. Sděluje nám, kdy se oleje začínají přepalovat. Olej tím degraduje a vytvářejí se toxiny škodlivé pro lidské zdraví. Pro srovnání, kouřový bod u řepkového oleje činí cca 204 °C, zatímco u oleje kokosového je to jen kolem 177 °C.
Jak využít kokosový olej v kosmetice
Kokosový olej jednoznačně nemá vysoký obsah živin. Přesto některými látkami může prospět při aplikaci na pleť či vlasy. Týká se to například kyseliny laurové. Tato složka zajišťuje regeneraci vlasového vlákna, zvyšuje jeho pevnost a lesk.
Navíc lze antibakteriálního působení kokosového oleje využít i při aplikaci na pokožku. Denní péče, do které ho zahrnete, totiž může být cestou, jak se zbavit úporného akné. Kromě kyseliny laurové obsahuje i kyselinu kaprinovou, kapronovou a kaprylovou MCFA. Ty nemají tak silný účinek, nicméně jejich efekt v boji proti bakteriím vyvolávajícím nejen u teenagerů neestetické pupínky byl již prokázán.
Ovšem pozor, existují dvě oblasti, v nichž byste se více než na kokosový olej měli spolehnout na konvenční prostředky: Kokosový olej má SPF přibližně 4 až 5, což je významně méně než u klasických opalovacích přípravků. Chcete-li svou kůži skutečně chránit před rizikem předčasného stárnutí, ale především rakoviny kůže, je důležité používat opalovací krémy s vyšším SPF. A to konkrétně v rozmezí 30 až 50.
Druhou kontroverzní kapitolou z oblasti kosmetického průmyslu je bělení zubů. Doporučit za tímto účelem kokosový olej je opět nesmysl. Tato látka neobsahuje žádné složky, které by dokázaly bělit zubní sklovinu. Nevytváří v ústech ani jakoukoli chemickou aktivitu, která by zajistila zesvětlení povrchu zubu. Neobsahuje ovšem ani abraziva, nijak váš chrup tedy neohrozí, pakliže byste ji chtěli přece jen zkusit. Přiznat se jí dá antibakteriální efekt, který může v péči o ústní dutinu být prospěšný.
Zdroje