Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak vydělat na vlastní bydlení (klidně už před třicítkou)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anthony DELANOIX (Unsplash)

Kdo poslechne dobrou radu, může bydlet na nábřeží.

S chutí jsem si včera přečetl článek paní Esterové, že nemá peníze na byt. Skvěle vystihuje to, co je shnilého tu ve státě českém. Řešení ale existuje a jako vysokoškolačka by ho měla znát, rád se o něj podělím a rozšířím i její obzory.

Článek

Inspirace úspěšnými

Petr Kellner byl pracovitý člověk, dělal dlouhé přesčasy a brzy zjistil, že provize z prodeje kopírek je fajn, ale velké peníze se dělají jinak … a tak si skrze konexe s tehdejším ministrem Kočárníkem a s naprosto mimořádným úvěrem od Sklo Union ve výši 40 milionů vybudoval v Nizozemí nejúspěšnější českou společnost.

Pokud se vám nelíbí česká jednička, zkuste dvojku. Radovan Vítek vybudoval nemovitostní impérium, stačilo si jen vyhlídnout bytové družstvo Včela s pěkným nemovitostním portfoliem. A pak si najmout 3 000 nepřizpůsobivých a získat nad ním kontrolu. Vy snad nechcete být úspěšná jako oni?

Dřeš se jako vůl, a pot se mění v sůl, špínu snad to znáš, každýho odradí. A tak se trochu snaž, cenu všeho znáš.
Tomáš Ortel, písnička Hadr, později známá jako Hymna Dělnické strany

Výstavba bytů

Když už zmiňujete tu Prahu, místo na výstavbu by bylo. Letňany si však musí počkat, pozemky kolem skoupili bohatí, kteří chtějí být ještě bohatší. Co na tom, že infrastruktura by tu byla a vhodná výstavba by pokryla hlad po bytech na desetiletí. Politikům se do problému říznout nechce a tak se podřizují českým oligarchům a nechávají Pražanům unikátní možnost vyrazit do polí metrem.

Jasně, šlo by to řešit, krásným příkladem je Vídeň, která podporou družstevního bydlení zažehnala krizi bydlení. Druhým nádherným případem je Berlín, který zavedl regulaci cen, aby se nemuseli starousedlíci stěhovat pryč a i mladí si bydlení mohli dovolit. Třetím případem je New York, který zavedl přísnou regulaci Airbnb. V Česku o takové řešení ale nestojíme, že?

A kde je ta dědova rada?

Milá paní Esterová, věřím že jako mladá inteligentní žena k volbám chodíte a v práci jste si řekla o férovou mzdu. Pak už je tedy jen poslední rada, můj děda mi vždycky říkal „Jaroušku, já znám jen tři typy boháčů, buď peníze podědíš, vyženíš anebo je musíš ukrást.“ vzápětí mi dodal „a s tvýma rodičema a tou tvou zrzavou držkou ti zbejvá jen ta třetí možnost“.

Vy podle profilové fotky vypadáte slušivě, zkuste se poohlédnout po nějakém dobře situovaném vdovci, třeba nějaký podnikatel z devadesátek projeví zájem. Pokud se Vám nezadaří a přece jen by se Vám bytu zachtělo, dejte vědět, vím v Praze o pár novostavbách, kde si cizinci nakoupili investiční byty, které ponechávají ležet ladem a ani nenabízejí k nájmu.

P.S.: Páčidlo už mám.

Zdroje

1) Jak Petr Kellner k penězům přišel

2) New York zaklekl na Airbnb

3) Sympatický text písničky Hadr od Tomáše Ortela

4) Radovan Vítek na Wikipedii:

Anketa

Jak by si paní Esterová měla vydělat na byt?
Tvrdou prací jako pánové Kellner a Vítek
7,1 %
Měla by se dát na politiku a prosadit změny nebo aspoň brát úplatky
7,1 %
Jednoznačně se dobře vdát
32,1 %
Počkat až umře bohatý příbuzný, třeba strýček v Nigérii
3,6 %
Prostě si nakrást
10,7 %
Měla by okupovat nikým nevyužívaný byt ležící ladem
28,6 %
Znám lepší způsob (podělte se v diskuzi)
10,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz