Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Lední medvěd Tom měl mít v Kazachstánu lepší podmínky, místo toho nalezl smrt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Robert Anthony Carbone (Pexels)

Namísto mláďat čekala Tomáše smrt (ilustrační obrázek)

Lední medvěd Tom, který byl původním obyvatelem pražské zoo, uhynul v novém domově v Kazachstánu. Co přesně se stalo?

Článek

Lední medvěd Tom se narodil v roce 2007 v brněnské zoo a o dva roky později se přestěhoval do Prahy. V březnu letošního roku pak našel nový domov v Kazachstánu. Ovšem ne nadlouho. Nyní se v mediálním prostoru objevila zpráva, že medvěd uhynul.

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek na toto téma uvedl, že šelma putovala do nového domova v kazašském Almaty na doporučení koordinátora EEP. Pražský medvědinec totiž nesplňoval požadavky na chov. Zvíře tak mělo mít po přesunu lepší podmínky než ve své domovské zoo a současně se plánovalo jeho rozmnožování.

Trojská zoo zveřejnila také oficiální příčinu úhynu svého odchovance. Pitva prokázala, že důvodem smrti byla intoxikace organismu v důsledku chronického hnilobného zánětu čelních a nosních dutin s úplným ucpáním nosních průduchů s obsahem hlenu a nekrotickou hmotou, což vedlo k otoku mozku.

A právě tento stav ledního medvěda se stal předmětem rozporu. Kazašská strana konstatovala, že šelma uhynula v důsledku dlouhodobého onemocnění a nemocná tak již musela dorazit z původního domova. Přední tuzemská zoologická však zahrada namítá, že zvíře bylo při převozu v pořádku a žádné příznaky onemocnění nevykazovalo.

Minimálně podezřelé však je, že medvěd Tom následkům onemocnění podlehl již 4. května. Almaty Zoo tedy tajila zprávu 18 dní. Sama naposledy o stavu medvěda informovala 15. dubna formou písemných zpráv i obrazové dokumentace. Následně se o stav svého někdejšího svěřence začali zajímat přímo zástupci zoo v Praze.

Praha bude smrt medvěda dále řešit

Ti se dokonce chtěli do Kazachstánu vypravit dokonce osobně zkontrolovat Tomův stav. Až v návaznosti na tuto aktivitu nakonec obdržela zoo v Troji smutnou informaci o smrti zvířete. A to nevyhnutelně budí otazníky. Měli snad chovatelé v novém domově co tajit ohledně zdravotního stavu svého nového přírůstku?

To se má šanci dozvědět i širší veřejnost. Zoo Praha bude požadovat důkladné vyšetření celé kauzy. Se žádostí o pomoc se obrací i na Evropskou asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA), české velvyslanectví v Kazachstánu a kazašské velvyslanectví v Praze.

Do té doby, než snad bude možno říci, kde je pravda a kdo je za smrt medvěda skutečně zodpovědný, samotná zoo prosí veřejnost o nevyhrocování situace. Medvěd Tom patřil k jejím populárním obyvatelům zejména mezi dětmi. Emoce jsou proto v tomto případu pochopitelné, přesto je nyní na místě se zdržet útočných komentářů, apelovala zoo prostřednictvím svých sociálních sítí. Objevily se nicméně již i první spekulace, co se mohlo stát. Někteří se tak dohadují, že svůj podíl na smrti Toma mohli mít nezodpovědní návštěvníci, kteří v Almaty Zoo zvířata krmí.

Ředitel Bobek navíc na sociální síti X (dříve Twitter) uvedl, že bez ohledu na důvody úhynu medvědího samce považuje jednání zoologické zahrady v Almaty za velmi neprofesionální. A již tak vydal oficiální rozhodnutí žádná další zvířata do její péče nepředávat.

To v Praze se s chovem ledních medvědů úspěšně pokračuje. Nyní ve výběhu žijí bratři Aleut a Gregor z varšavské zoologické zahrady. Ti dorazili teprve v květnu letošního roku. Tom byl posledním členem původní pražské medvědí „party“. Výběh obýval se dvěma samicemi. Bora se dožila 32 let a eutanázii podstoupila po mrtvici v roce 2019. Bertu musela zahrada nechat také utratit, a to kvůli onkologickému onemocnění. Stalo se tak v roce 2023.

Zdroje

1) Facebook - Miroslav Bobek

2) Odchovy Praha

3) Twitter (nyní X): Miroslav Bobek

4) Pražská zoo chystá změny u ledních medvědů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz