Hlavní obsah
Věda

Máte kočku? Podle vědců i větší šanci na schizofrenii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ROSA RAFAE (Unsplash)

Změny chování vlastníků koček mohou být v důsledku vlastnictví tohoto mazlíčka.

Vliv vlastnictví domácích mazlíčků na psychické zdraví je již dlouhá léta předmětem výzkumů. Obecně se zdá, že má na člověka pozitivní vliv, nedávné studie ale prokazují, že nic není černobílé.

Článek

Co se týká koček, není novinkou, že jsou přenašeči onemocnění toxoplazmózou, které má na člověka, zejména pak na oslabené jedince a těhotné ženy negativní vliv. Teď se ukazuje, že vliv vlastnictví těchto čtyřnohých kamarádů může být pro majitele ještě mnohem více devastující, než se zdálo.

Australský výzkum potvrdil obavy

Výzkumníci jedné z největších psychiatrických léčeben v Austrálii, The Park Center of Mental Health, se zaměřili a metaanalyzovali výzkum související s tématikou zvýšení rizika rozvoje schizofrenie a jiných psychických onemocnění u vlastníků koček od roku 1980 do roku 2023. Provedli rozsáhlou rešerši, během které ze 1915 potencionálně vhodných prací zahrnuli 17 studií, které staví na vlastních nepřevzatých zkušenostech. Tyto výzkumy neberou v potaz pouze samotné vlastnictví koček, ale i blízký a častý kontakt s nimi, při kterém může dojít k pokousání.

Z této hloubkové rešerše vyplývá, že takovýto blízký kontakt s kočkou, převážně v nižším věku, má vliv na zvýšení rizika rozvoje schizofrenie. Toto riziko je zvýšeno na více než dvojnásobek (2,24). Co se týče jiných psychických onemocnění, tak při této studii byly výsledky neprůkazné.

Rozsáhlé studium toxoplazmózy v Čechách

Toxoplasma gondii je vnitrobuněčný prvok, jehož definitivním hostitelem jsou kočkovité šelmy. Proto se mu také česky říká kokcidie kočičí. Jeho mezihostitelem může být téměř jakýkoliv teplokrevný savec včetně člověka.

Toxoplasma gondii způsobuje u člověka onemocnění, kterému se říká toxoplazmóza, které u zdravých lidí probíhá zdánlivě bez příznaků, u oslabených jedinců, např. lidí s onemocněním HIV, může způsobit akutní zánět mozku. Také je velmi riziková pro ženy v 1. a 2. trimestru gravidity, kdy může zapříčinit poškození plodu nebo dokonce potrat.

V České republice se výzkumem toxoplazmózy a jejím vlivem na člověka do hloubky zabývá Prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc., který se proslavil svými výroky zejména v době koronaviru. Za své výzkumy si pan profesor vysloužil cenu IG Nobel Prize, kvůli zdánlivě vtipné tématice, po odeznění prvotního smíchu se ovšem ukázalo, že tyto studie mají mnohem větší přesah.

Studie týmu profesora Jaroslava Flegra ukázaly jasnou souvislost mezi prodělaným onemocněním toxoplazmózou v nízkém věku a následným rozvojem schizofrenie. Potvrdilo se, že pacienti trpící schizofrenií mají v krvi protilátky třikrát častěji než běžná populace.

Další zjištění ohledně vlivu toxoplazmózy

Práce profesora Flegra byla následně využita při rozsáhlém americkém výzkumu vlivu toxoplazmózy na rozvoj depresí. Američané měli k dispozici velmi rozsáhlý vzorek činící tři sta tisíc pacientů a výsledky naprosto přesvědčivě ukázaly, že kousnutí kočkou zvyšuje výskyt rozvoje deprese o 9 %.

Toxoplazmóza nezpůsobuje u lidí pouze psychická onemocnění. Podle dalších zjištění profesora Flegra má taky velký vliv na pozornost člověka. Zhoršená pozornost zvyšuje riziko úrazu či autonehody. Podle výzkumů je u infikovaných 2,7× vyšší riziko autonehody, tudíž je Toxoplasma gondii nepřímo zodpovědná za miliony úmrtí na silnicích ročně.

Máme ale i dobré zprávy, zároveň studie nasvědčují, že osoby s krevním faktorem Rh positivním (=po krevní skupině nejdůležitější krevní faktor, popsán Karlem Landsteinerem a Alexanderem Wienerem v r. 1940) jsou proti vlivům toxoplazmózy více imunní než lidé Rh negativní. Což v České republice tvoří 90 % obyvatelstva, v Evropě pak 84 %. Dalšími plusy pro osoby Rh+ je, že se zdá, že jsou obecně méně vnímavé vůči škodlivým vlivům, jako je např. kouření, únava či stárnutí.

Na závěr

Věda hovoří jasně, vliv vlastnictví domácích mazlíčků může mít velmi pozitivní vliv, při výběru toho správného byste měli ale zrovna kočku třikrát zvážit. Obzvláště pokud se ve vašem okolí vyskytují malé děti, oslabení jedinci či těhotné ženy, protože nikdy nevíte, zda zrovna vaše kočka nemůže být pro někoho z nich osudná. Ale samozřejmě pokud již kočku máte, neznamená to, že se jí máte zbavit. Minimálně nedovolte rizikové skutině osob přibližovat se k jejím výkalům, protože skrze ně se nákaza nejčastěji přímo přenáší. Úplně nejčastějším přenos je ze špatně tepelně upraveného masa, což už ovšem opravdu není ve vašich silách ovlivnit a s vaší kočkou to vůbec nesouvisí.

Teď už zbývá jen poděkovat za přečtení našeho článku a zeptat se, co si o této problematice myslíte vy? Budete si na své kočičí kamarády dávat větší pozor? Zvolili byste si po přečtení kočku za svého mazlíčka či jsme vás natolik vylekali že se raději přidáte k týmu pes?

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz