Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Muži mají ze starších partnerek respekt, i podle odborníků však stará stodola nejlépe hoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kampus Production (Pexels)

Babička se raduje ze zprávy od zajíčka.

Jaký je ideální věkový rozdíl v páru a může fungovat vztah, kde je žena i výrazně starší než muž? Co si o takovém nastavení myslí odborníci na vztahy?

Článek

Ustálený vztahový model mladší žena a starší muž, proč mu věříme?

Obvyklý vztahový model počítá s mladší ženou a starším mužem. Proč tomu tak je? Tato vztahová dynamika byla po generace akceptována jako normální.

Dáno je to biologickými faktory, kdy je potřeba rodinu zajistit určitými zdroji. A ty člověk získá teprve s věkem. Proto je pro řadu žen přirozené hledat si mírně starší protějšek, uvádějí důvod odborníci z australské Deakin University.

Partner by ale neměl být starší výrazně, takové vztahy mohou ve svém sociálním okolí čelit nepochopení. Do značné míry se i v tomto případě jedná o evoluční mechanismus, partneři si mají být věkově podobní, aby mohli společně během života vychovávat potomstvo.

Na podobné nastavení se odkázal například průzkum společnosti Confused v roce 2013. Účastníci výzkumu preferovali, pokud je muž starší zhruba o 4 roky.

Vztahy mladších mužů se staršími ženami jsou stále běžnější

Už v té době ale rezonoval společností jiný zajímavý trend: Stále běžnější je, že si ženy hledají mladší partnery, a to mnohdy i výrazně. Podle odborníků se společenské, kulturní i ekonomické změny významně promítají i do našeho náhledu na vztahy a akceptace toho, co je ještě vnímáno jako normální a celospolečensky přijatelné.

Významně v tomto směru cestu otevřelo hlavně zrovnoprávnění žen. Již od nich tak neočekáváme bezvýhradnou oddanost rodině a realizování výlučně v roli matky. Romantické a intimní potřeby si mohou zástupkyně něžného pohlaví naplňovat podle svých preferencí.

Odborníci v tomto směru zašli ještě dále. Průzkum, který realizovali výzkumníci na University of Michigan, dospěl k závěru, že 31 % žen ve věku 65 až 70 let zůstalo sexuálně aktivních a spokojených se svým sexuálním životem.

V roce 2003 průzkum AARP zjistil, že 34 % žen starších 40 let chodilo s mladšími muži. Experti soudí, že nebývale vysoké číslo se dá částečně vysvětlit tím, že v takovýchto párech skutečně lze spatřit společné zájmy, figuruje zde vzájemná náklonnost a přitažlivost nemá nic společného s věkem.

S věkem přicházejí životní zkušenosti, a to nejen v sexu

Nemálo případů ale věkový rozdíl v konečném důsledku ovlivní. A může přinést celou řadu pozitiv. V první řadě se jedná o sexuální kompatibilitu. Jednoduše řečeno, prožitek u žen často souvisí se zkušenostmi. A ve zralém věku už tak vědí, co chtějí a jak toho v ložnici dosáhnout.

Mladší muži jsou na vrcholu svých fyzických sil, a to se promítá do jejich libida. Zároveň se teprve učí poznávat ženské tělo a sami sexuální zážitky teprve sbírají. Pro jejich partnerky tak nebývá nic jednoduššího než si svého „zajíčka“ náležitě „zaučit“. Ženy v pozdějším věku také bývají sebevědomější, lépe se cítí ve svém těle a už neřeší domnělé nedokonalosti.

Více životních zkušeností však nemají jen v oblasti intimní, ale ve vztazích celkově. Pravděpodobně si prošly milostným zklamáním a mohou za sebou mít i rozvod. Už tak ví, co od života chtějí a nemají potřebu chodit kolem pověstné horké kaše v případě, že jsou nespokojené. Velmi rychle dokážou formulovat své potřeby a přímočaře řeší nejrůznější vztahové problémy. To může být pro mladšího partnera poměrně dobrá škola komunikace.

Starší ženy jsou upřímnější a stabilnější v životě i v emocích

Jelikož nemívají problém s tím vyložit pověstné karty na stůl, mužům se tak stačí zeptat, pokud chtějí znát odpověď. Jen málokdy je se jim tak dostane vzteklé reakce, že se neděje nic, pokud se partner očividně rozladěné polovičky zeptá, co se stalo. Přímočaré pánské nátuře pak pochopitelně podobná upřímnost vyhovuje.

Současně s tím dámy už nejsou tolik náchylné k nejrůznějším emocionálním výbuchům. Pokud si myslíte, že prostřednictvím slz snadno dosáhnete toho, co chcete, rozhodně se, milé dámy, pletete. Muži si s plačící ženou neví příliš rady a místo empatie v nich vzbuzuje spíše apatii. Právě takový závěr konkrétně vyplynul z výzkumu izraelských odborníků na nonverbální komunikaci.

Ostatně mladší muži bývají ke starším ženám přitahováni i z dalších důvodů, které primárně souvisí s jejich věkem. Taková žena bývá již etablovaná kariérně, je dostatečně finančně zajištěná a má přehled. Mladí muži tak nemají příliš důvodu hledat si naivní dvacetileté slečny, které dokáží maximálně bezradně mrkat řasami. Ostatně výzkum psychologů Alice H. Eagly a Marcela Zentnera dospěl k závěru, že jedna z hlavních charakteristik, kterou muži u žen hledají, je inteligence.

Zdroje

1) Na věkovém rozdílu záleží

2) Věkový rozdíl je tabu, které nechce zemřít

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz