Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sladký život seniorů: Předčasné důchody? Ne, orgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Vysmáté jsou seniorky, které jsou spokojené.

Současní důchodci dávno nepřipomínají ctihodné kmety. Naopak si neváhají užívat života. Lázně tak rozhodně nelze označit za nudnou selanku doprovázenou poslechem dechovky.

Článek

České babičky nehlídají vnoučata, ale užívají si života

V době, kdy babička Boženy Němcové, hlavní hrdinka její nejslavnější knihy, přistěhovala na Staré bělidlo, měla, jak se doslova praví „bílé vlasy jako sníh, svraštělé ruce a čtyři zuby“. Důstojné stařence bylo ovšem tehdy pouhých 55 let.

To se psal rok 1825. V roce 2023 už jsme ovšem poněkud jinde. Stávající čeští důchodci nejsou vetchými staříky a stařenkami obklopenými rodinou. Ostatně hlídání vnoučat je v tuzemských rodinách poměrně třaskavé téma.

Prarodiče jsou dostupní kdykoli a hlídají nejmladší členy rodiny zadarmo. K tomu si děti vydatně užijí. Alespoň tak to vidí rodiče, kteří ale nakonec prožijí zklamání: Nejedna babička o hlídání neposedné drobotiny jednoduše nestojí a hlídat na zavolání odmítá.

Tohoto fenoménu si všímají i sociologové. Ochota obětovat svůj volný čas na oltář rodiny u dnešních seniorů systematicky klesá. Ti totiž mají dostatek sil na to, aby si stále užívali aktivní život. A mají na něj i adekvátní finanční prostředky. Vidina babičky, která čas od času mladým podstrčí něco „na přilepšenou“ se tak pomalu rozplývá.

Chudý důchodce? Nehrozí

Jak například informoval týdeník Hrot, přestože politici vytrvale přiživují obraz chudého tuzemského důchodce, v Česku existuje početná skupina důchodců, která svou životní úrovní dalece přesahuje i mladé rodiny v produktivním věku.

Takových seniorů by být podle odhadů zmíněného média až několik desítek tisíc. Mohou si tak dovolit i pobyt několikrát za rok u moře nebo v lázních, v zimě na horách, samozřejmě mají k dispozici vlastní auto a někdy i luxusní motorku za stovky tisíc korun.

Na důkaz tohoto tvrzení zmíněný deník citoval i výkonnou ředitelku Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřinu Chaloupkovou. Ta uvedla, že senioři ve věku nad 65 let tvoří až 18 % v české cestující veřejnosti. Kromě toho tato cílová skupina vydává za zájezdy z penzí a úspor víc než aktivní obyvatelé Česka.

Nová generace babiček (i dědečků) je zcestovalá, jazykově vybavená a umí používat moderní technologie. Na dovolenou tak neváhá vyrazit do exotických končin, které si patřičně užije, spíše než do resortu s aquaparkem, kde bude týden dohlížet na neposedná vnoučata.

Osobní život u současné generace prarodičů totiž rozhodně nestojí stranou. Ať už v lázních nebo v letoviskách u moře, rozhodně se nevyhýbá navazování nových vztahů. Výzkum realizovaný Michiganským institutem pro zdravotní politiku a inovace uvádí, že 70 % seniorů je spokojeno se svým sexuálním životem. Nicméně ten je leckdy poněkud kontroverzního rázu.

Sexuální turistka bují nejen v exotice

Není tak výjimkou, že si pánové v pozdějším věku platí i placené společnice. Dámy poměrně často padají do spárů sličných exotických animátorů v přímořských letoviscích. V tomto případě by se nicméně dalo pochybovat o dobrovolném setrvání obou stran v takto nastaveném vzájemném vztahu.

Pro snědé mladíky především z afrických zemí jsou Evropanky pomyslnou vstupenkou k lepšímu životu. Takzvaní plážoví inženýři však dávno nejsou doménou Egypta a slečny uvolněných mravů nepotkáte jen v dalekém Thajsku. Sexuální turistika už kromě exotických lokací dorazila i na Jadran.

To, že jí čeští senioři doslova propadli, potvrzuje i známý epidemiolog Rastislav Maďar, vedoucí lékař Center očkování a cestovní medicíny Avenier. Podle něj je běžné, že turisté ve věku nad 60 let jezdí za sexuální turistikou do destinací, jako je Pattaya v Thajsku nebo do Karibské oblasti. Právě lékařům se totiž někteří senioři neváhají v jejich ordinacích i s cílem svých cest otevřeně svěřit. Ptají se totiž na bezpečnostní opatření. Lze tedy věřit tomu, že odborníci mají v tomto směru dostupné relevantní odhady.

Rozhodně přitom neplatí pověstné, že co se stane ve Vegas, to zůstane ve Vegas. K nějakému tomu „povyražení“ nedochází jen v zahraničí. Dokonce i proslulé české lázně lákají doslova k sexuálním orgiím.

Nevěra v lázních patří prakticky ke zdejšímu folklóru. Ostatně sexuální dobrodružství bývá to, co je mnohými klienty v těchto místech nakonec vyhledáváno mnohem spíše než léčba různých zdravotních neduhů. Poznávání nových lidí tak doslova nahrává nevěře. Nicméně sex vyhledávají i ti, kteří nejsou zadaní. V některých případech dokonce jako samozřejmou součást pobytu.

1) Žena vyrazila do zahraničí, potkala tam sovou životní lásku

2) Zdraví, bohatí a v důchodu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz