Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dovolené českých seniorů: Dělají ostudu, nechají vnoučata čůrat na gauč, natáčí cizí děti a rebelují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jeremy Wong (Unsplash)

A když je dostihne trest, tak pláčou.

Pedofilie, vražda, čůrání na gauč - to všechno patří mezi trampoty českých seniorů v zahraničí. Jakoby nestačilo, že nás cizinci poznají podle tleskání v letadle a ponožkách v sandálech, to se musíme za naše starší ještě stydět?

Článek

Zhovadilostmi, které jako Češi předvádíme na zahraničních dovolených, jsme proslulí po celém světě. Typický český dovolenkář se vyznačuje ponožkami v sandálech, tleskáním v letadle a buranským chováním. Na cizince mluví zásadně česky a rovnou jim tyká, dýško dává minimální nebo nejlépe žádné a nonstop nadává na kulturu a zvyky dané země. Za all-inclusive zájezd do hotelu, který byl v cestovce popsán jako eňo ňuňo, dal český občan minimální peníze, ale i tak očekává nadstandartní služby a nic mu není dobré. A co teprve, když do zahraničí vyjedou čeští senioři…

Známe to všichni. Vyjedeme si jednou za rok na dovolenou k moři a poklidnou dovolenou nám naruší naši krajani. Jdeme v poledne k bazénu či na pláž, ale na lehátko můžeme zapomenout, neboť duchapřítomní krajané byli na místě již v šest hodin ráno a zabrali si ho osuškami. Když už se nám podaří, že nějaké volné lehátko najdeme a chceme si například v poklidu číst, vyruší nás česká rodinka s ukřičenými a nezvladatelnými dětmi, která má nacpané tašky jídlem nakradeným z all-inclusive bufetu. V tom horším případě tímto jídlem ještě upatlají lehátka i tyč slunečníku a vykouzlí tak nám ostatním „skvělou“ náladu. Ještě horší, mnohdy až přímo bizarní situace nastávají v případech, kdy na zahraniční dovolenou k moři vyjedou čeští senioři. Jako třešničku na dortu sebou mohou vzít také svá vnoučata. V takových okamžicích mě vždy napadá, co jsem komu udělal a že mi to jednou ročně opravdu stačí. V následujících řádcích Vás provedu několika absurditami, které se nejen skutečně staly, ale které se také stále dějí.

Pedofilie či rovnou vražda?

Páchat trestné činy se nevyplatí ani u nás, natož ve světě. Tresty jsou mnohem vyšší a tvrdší a podmínky ve vězení mnohdy tristní.  Zejména v arabských zemích, které jsou cenově pro českého občana velmi dostupné, bych Vám zaplést se do křížku se zákonem obzvlášť nedoporučoval. Své o to ví například Petr Kramný, který se podle obžaloby dopustil vraždy své dcery a manželky v letovisku Hurgáda. Ten měl alespoň to štěstí, že trest si odpykává u nás. Takové štěstí neměla Češka, která letos zavraždila v Tunisu svého násilnického manžela. Vraždu prý plánovala již před dovolenou. Nedokážu pochopit, proč ho raději nezabila v Čechách. Očividně si vůbec nepřipouštěla, že by jí vražda neprošla, a tak nevěnovala ani trochu svého času studiem toho, jak to vypadá v tuniských věznicích či jak tvrdé tresty za vraždu tam padají. Pokud se přesuneme nám o něco blíže, do chorvatského města Rijeka, můžeme se jako země pochlubit tím, že tam byl zadržen náš jednaosmdesátiletý senior, který měl na svůj telefon fotit a natáčet děti. Místní úřady na něho teď pochopitelně hledí jako na pedofila.

Trampoty s vnoučaty

Jak jsem již zmínil, důchodce na dovolené se svými vnoučaty považuji za jeden z největších strašáků zahraniční dovolené. I zde se to absurdními případy jen hemží. Na portálu pro aktivní seniory se svěřuje jedna z důchodkyň se svými zážitky z dovolené v Itálii. Cestovali v poměrně početné skupině a vnoučat sebou měli hned několik. Při popisu plavby lodí kolem Ostrova lásky, kterou nazývá nezapomenutelnou, mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Vzhledem k tomu, že vnoučata svěřili kamarádům a byli značně ovínění si plavbu opravdu museli užívat plnými doušky i ostatní turisté. Z duše je lituji, asi bych se v takové společnosti raději zastřelil. Na stejném portále se jiná důchodkyně svěřuje s tím, jaké to bylo, když sebou poprvé v životě vzali na dovolenou s manželem svou vnučku. Z popisu jejich vnučky je mi jasné, že šlo o typického nevychovaného spratka, který jistě dovolenou zpříjemňoval nejen svým prarodičům. Nedivím se, že dnes spousta lidí vyhledává hotely, kam mají děti vstup zakázán. Klid a odpočinek opravdu nemá narušovat dětské vřískání. Dalším bizárem jsou pak babičky, které nechtějí uhradit údajně počůraný gauč jejich vnoučaty na recepci jednoho z řeckých hotelů. Dámy hnaly situaci až tak vysoko, že by rády obdržely kompenzaci od cestovní kanceláře. Kdo gauč vyčistil a náklady uhradil dodnes není známo. Obě dámy byly však v hotelu známé jako potížistky, které si neustále na něco stěžují.

Vybraný Dress Code

Letní dovolená se obvykle pojí i s teplotami nad třicet stupňů Celsia. Jakmile se jen trochu ochladí, ale ještě to není na botasky, neponechává český občan nic náhodě a obléká žhavý módní výkřik – ponožky v sandálech. Skupinka českých dovolenkářů, která do Chorvatska vyrazila vlakem byla kromě tohoto módního faux-pas vyzbrojená také štanglí salámu a paštikou. V prostředí hotelu i restaurace se Češi také tradičně promenádují v botách plných písku a mokrých plavkách. V tom horším případě pouze v hotelové osušce.

Pokyny hotelu

Čeští občané velmi rádi nerespektují pokyny, které mají letoviska nastavené. Ať už jde o běhání po mokré podlaze, kouření na pokojích či krádeže jídla z bufetu na pokoj či pláž, nevrhá to na českou klientelu to nejlepší světlo. Mnohdy Češi nerespektují ani pokyny, které je mají ochránit. Jako příklad můžeme uvést vyvěšení červené vlajky na pláži z důvodu vysokých vln, kdy je vysoké riziko utopení. Své o tom ví dvaaosmdesátiletý senior, který by byl býval utonul, kdyby ho nezachránil duchapřítomný turista, shodou okolností též občan České republiky, a dokonce i policista, který tam byl také na dovolené.

Ať už potkáte na dovolené kohokoli z výše zmiňovaných extrémů, nepropadejte panice. Na dovolenou jste dřeli a těšili se na ni celý rok, tak si jí nenechte zkazit podobnými individui. Osobně vždy, když někoho takového vidím, pousměji se a snažím se mu celou svou dovolenou vyhýbat. Mohu Vás ubezpečit, že tato strategie opravdu funguje. Uklidňující je také fakt, že i v zahraničí se většinou řídí příslovím neházej všechny do jednoho pytle. Přeji Vám příjemnou dovolenou a doufám, že Vás článek alespoň trochu pobavil a ušetřil Vám trochu stresu z balení se na dovolenou.

Zdroje:

Anketa

Stydíte se za náš národ v zahraničí?
Často
40,6 %
Občas
31,7 %
Vůbec
27,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 463 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz