Hlavní obsah
Lidé a společnost

Marta Gottwaldová: přidrzlou nedostudovanou číšnici služebné nesnášely, dělala ostudu, kam přišla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlasta/Wikimedia Commons/ volná licence

Marta Gottwaldová měla blíže k dětem, než k dospělým.

Tak jako zná historie prezidenty oblíbené a milované, nenáviděné a neoblíbené, zná i stejné první dámy. Marta Gottwaldová se přílišné oblibě rozhodně netěšila, proč jí služebné i další lidé pohrdali?

Článek

Dětství a mládí budoucí první dámy

Marta Gottwaldová se narodila v roce 1899 jako Marie Holubová, nemanželská dcera vdovy po čeledínovi. Svého otce nikdy nepoznala, což byl na začátku dvacátého století významný společenský handicap. Kvalitě života mladé Marie nepřidal ani fakt, že rodina živořila ve velmi chudých poměrech. Ani vztah s matkou neměla pravděpodobně příliš idylický a velmi brzy se od ní rozhodla odejít.

Marie se chtěla nejprve stát číšnicí, učení ale opustila, byť dnes již nevíme z jakých důvodů. Poté se začala živit jako služebná. Vystřídala několik míst v Čechách, na Moravě i na Slovensku. Po skončení první světové války, v roce 1919 pracovala v městečku Příbor, kde se seznámila s Klementem Gottwaldem, který zde sloužil u dělostřeleckého pluku. Detaily jejich seznámení nejsou známé a existují dvě verze. Podle té první se setkali na tancovačce, podle té druhé si Marie Holubová přivydělávala jako prostitutka a budoucí prezident byl jejím zákazníkem.

Narození dcery a vztah s Klementem Gottwaldem

Ať již je pravdivá kterákoliv verze a jejich vztah začal tak či onak, 5. srpna 1920 se Marii narodila Marta. Klement Gottwald otcovství přiznal, Marii Holubovou si vzít ale odmítl. Ve stejném roce opustil armádu a začal pracovat v továrně na nábytek. Podle svého plánu si chtěl vybudovat zázemí s tím, že by za ním poté Marie s Martou přijely. To Marie Holubová odmítla a oba se rozešli.

Krátce poté začal Klement Gottwald svoji politickou kariéru a psal do komunistických novin nazvaných Pravda chudoby. S Marií se několikrát potkal, ale opětovnému obnovení vztahu bránilo její nepochopení pro jeho politickou práci, nikoliv z ideologických důvodů, zkrátka jen proto, že by chtěla mít muže každý den doma.

Přesto se k sobě v roce 1924 skutečně nastěhovali. V té době již Gottwald stoupal v hierarchii Komunistické strany a současně byl stále častěji v hledáčku tehdejší policie. V roce 1925 se pár přestěhoval do Prahy a o dva roky později si Gottwald Marii vzal. V té době se také zrodila její přezdívka Marta, kterou potom používala jako své křestní jméno. Lidé jí oslovovali jménem její dcery, neboť Marií bylo v té době zkrátka příliš mnoho.

Z Prahy do Moskvy

V roce 1934 postavila Komunistická strana Klementa Gottwalda jako svého kandidáta do prezidentské volby. Proti prezidentu Masarykovi neměl Gottwald šanci, a navíc jej kvůli jeho některým výrokům začala opět stíhat policie. Klement Gottwald s rodinou proto uprchli do Moskvy. Tam získal poměrně vysoké postavení a Marta Gottwaldová si poprvé vyzkoušela život plný výhod a privilegií.

Do Moskvy Gottwaldovi uprchli znovu po Mnichovu a zůstali tam po celou dobu Druhé světové války. Po osvobození Československa byla situace na politické scéně diametrálně odlišná od té v době první republiky. Komunisté se stali nejsilnější stranou a z Klementa Gottwalda byl premiér. To hlavní mělo ale teprve přijít.

Na Pražském hradě

Po převratu v roce 1948 byl z Klementa Gottwalda prezident a z Marty Gottwaldové první dáma. V této době s dostala do širšího povědomí veřejnosti, která jí však měla spíše za směšnou figurku. Marta Gottwaldová si užívala života v luxusu, nechávala si říkat milostivá paní a ke svým služebným se chovala nadřazeně a nepříjemně. Současně se snažila vyrovnat svým dvěma předchůdkyním – Charlottě Masarykové, a především potom Haně Benešové. Nechávala si šít stejné šaty, ale naprosto postrádala její šarm, eleganci a vystupování. Velmi brzy se tak stala terčem lidových vtipů.

Doba, kterou s manželem strávila na Pražském hradě, však pro ně příliš šťastná nebyla. Kromě toho, že vnímala fakt, že jí lidé neberou vážně, se také naplno rozběhly politické procesy a Klement Gottwald trpěl panickou hrůzou z toho, že dopadnou i na něj. Nutno podotknout, že poté, co objevil ve své prezidentské kanceláři odposlouchávací zařízení, k tomu měl racionální důvod. Naplno se také začala projevovat jeho neléčená pohlavní choroba, kterou navíc zhoršoval jeho alkoholismus. Alkoholu přitom holdovala i Marta Gottwaldová, u níž zase začala působit velké problémy rakovina.

Klement Gottwald zemřel v březnu 1953 krátce poté, co se vrátil z pohřbu Stalina. Od té doby se stav Marty Gottwaldové prudce zhoršoval, až nakonec 28. října téhož roku zemřela.

Závěrem

Hodnocení života Marty Gottwaldové není snadné. Pocházela z extrémně chudých poměrů, nezískala žádné vzdělání a řízením osudu se ocitla v roli, pro kterou neměla absolutně žádné předpoklady ani průpravu. Náhlý přechod do života v luxusu u ní vyústil v nemalou aroganci. Svojí snahou kopírovat Hanu Benešovou si u lidí výrazně uškodila a ti jí nikdy za skutečnou první dámu nepřijali.

Nebylo by však správné nezmínit i některé její kladné stránky. Podle všeho byla Marta Gottwaldová v zásadě dobrosrdečná a například finančně podporovala vdovu po Rudolfu Slánském, kterého nechal její manžel ve zinscenovaném procesu odsoudit a poté popravit. Zmínit lze i její skutečně vřelý vztah k vnučce Martičce. Její místo v naší historii se ale nikdy nestane kladným. A je to dobře.

Zdroje

1) Marta Gottwaldová: služka nebo prostitutka, která to dotáhla vysoko

2) Marta Gottwaldová - služebná, která to dotáhla až na první dámu

3) Marta Gottwaldová prostá a tlustá: https://www.dotyk.cz/magazin/marta-gottwaldova-20200207.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz