Hlavní obsah
Lidé a společnost

Charlotta Garrigue Masaryková: první dáma a intelektuálka, kterou zradilo duševní zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons / volná licence

Moc vyobrazení s první dámy se nedochovalo, častokrát je mylně zaměňována se svou nejstarší dcerou Alicí, která se o Tomáše Masaryka starala.

Odkaz osobnosti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka rezonuje dodnes. Neméně impozantní osobností však byla i jeho manželka, co o ní víte?

Článek

Tento článek je věnován paní Simoně, která si o úplně první z prvních dam chtěla přečíst:

Vzdělaná dívka budoucího prezidenta okouzlila

Charlotta Garrigue Masaryková, rodným jménem Charlotte Garrigue, byla rodilou Newyorčankou, první dámou Československa a manželkou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Tato žena se profilovala jako literátka, byla intelektuálně zaměřená a cizí jí rozhodně nebyly ideje feminismu. Už od raného mládí pracovala na svém vzdělání, četla Shakespeara a zajímala se o hudbu. Stejně tak se zaobírala výtvarným uměním a milovala matematiku.

Vzdělaná a sečtělá dáma zaujala budoucího československého prezidenta už při prvním vzájemném setkání. Stalo se tak v době, kdy Masaryk pobýval v penzionátu rodiny Göringových během svých studií v Lipsku.

Charlotta Masaryková se odchodem do Čech vzdala všeho

Intelektuální zázemí Charlottě utvářel především otec, který na ni v tomto směru měl vysoké nároky. Pod vlivem matky se jí však dostávalo puritánské výchovy, byť na ni ze strany babičky současně působila svobodomyslná unitářská církev.

Díky tomu se dnes traduje, že Charlotta Masaryková byla poněkud rozpolcena a soužití s ní nebylo snadné. Šlo o svéráznou ženu, paradoxně Masaryk díky jejímu vlivu objevil směr a cíl vlastního života.

Ona kvůli němu na oplátku opustila původní vlast. Sňatkem s Tomášem Masarykem si pohoršila i z hlediska sociálního zařazení. Na standard, který měla doma v Americe, musela jednoduše zapomenout. Ač v Praze byla zpočátku cizinkou a neznala ani zdejší jazyk, v novém domově si dokázala velmi úspěšně zvyknout a stala se z ní zanícená vlastenka.

Masarykovi byli nekonvenčním párem

Její muž o ní s láskou tvrdil, že byla velmi krásná a měla mnohem lepší hlavu než on. Byli pro sebe jednoduše stvořeni, traduje se s nádechem romantiky dnes. Faktem je, že párem byli minimálně na svou dobu značně nekonvenčním. Masaryk přejal příjmení své manželky a také se péčí o společné děti aktivně zapojoval do rodinného života. Pod vlivem své manželky se stal feministou, který podporoval rovnocenné postavení žen ve společnosti.

Dnes Charlottu Masarykovou historikové označují jako ženu s pevnými hodnotami, skromnou a vstřícnou. Podporovala ženy ze sociálně slabých vrstev, motivovala je ke vzdělání a k četbě. Stejně tak byla milující matkou svým čtyřem potomkům: Alici, Herbertovi, Janovi a Olze. Další dcera Eleanor zemřela v raném věku, dožila se pouze čtyř měsíců.

Ale také se manželka prvního československého prezidenta stala zásadní osobností, bez níž by nový stát vůbec nevznikl. Svému muži rozmlouvala i myšlenky na emigraci. Charlotta Masaryková si stála za svým přesvědčením, že je nutno podporovat ideje svobody a demokracie.

První dámu zradilo nejprve duševní zdraví

Už v předválečných letech trpěla depresí a následující roky její psychické zdraví zhoršily. Během první světové války zůstala v českých zemích, ač její manžel s dcerou Olgou emigrovali. Zřejmě právě odloučení od rodiny první dámě po zdravotní stránce výrazně neprospělo.

Po psychickém zhroucení v roce 1918 byla označena za duševně chorou. Zbavená svéprávnosti byla odeslána do sanatoria ve Veleslavíně. Tam se setkala i se svým mužem, který se koncem téhož roku vrátil do vlasti.

Poté se již stáhla z dohledu veřejnosti a v ústraní zůstala na zámku v Lánech. Zde Masarykovi našli skutečný domov. A právě zdi lánského zámečku se staly i svědky posledních chvil Charlotty Garrigue Masarykové, která zemřela v roce 1923 na následky srdeční mrtvice.

Zdroje

1) Charlotta Masaryková

2) Osudové ženy

3) TGM a jeho význam pro dnešek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz