Hlavní obsah
Zdraví

Nejzdravější potravina? Chia semínka mají mnoho vitamínů i antioxidantů

Foto: Delphine Hourlay (Pexels)

Chia semínka, pramen zdraví, který musíte vyzkoušet.

Má-li člověk zdravotní obtíže, může k prevenci i ke zlepšení svého zdravotního stavu – kromě běžné medicínské léčby – přispět i konzumací léčivých bylin. Tentokrát se zaměřme na chia semínka.

Článek

Víte, co chia semínka jsou? Kdo by se chtěl poučit a případně využít jejich podpůrné léčebné účinky, může se o nich leccos dovědět v následujícím článku.

Chia semínka jsou semena šalvěje hispánské (Salvia hispanica). Jedná se o bylinu z čeledi hluchavkovitých, s fialovými či bílým květy, jejíž domovinou jsou horské oblasti Střední Ameriky. Bylina je jednoletá a dorůstá do výšky i přes jeden metr. Její příbuznou je šalvěj kalifornská (Salvia columbariae), která si nese jméno místa výskytu ve svém názvu. Její semínka jsou zvána zlatá chia.

Semínka těchto šalvějí znali a konzumovali staří Mayové i Aztékové. Však i název pravděpodobně pochází z těchto jazyků. V mayštině znamená výraz chia „síla“, v aztéckém jazyce značí slovo chian „olejnatý“, což obojí odpovídá vlastnostem těchto semínek.

Jak semínka vypadají a jaké mají vlastnosti? Především jsou velmi malá, ne větší než jeden milimetr. Zbarvení bývá šedé až černé – s jinými si je určitě nespletete. Obsahují látky, které jsou pro lidský organismus přínosné, a to zejména vápník, hořčík a další minerály, vitamíny, vlákninu, omega-3 nenasycené mastné kyseliny a řadu antioxidantů. A protože semínka nemají žádnou chuť, lze jimi doplnit jakékoliv jídlo; konzumovat je můžete buď vcelku nebo mletá. Dnes se běžně řadí do zdravé výživy, jejich použití si oblíbili hlavně vegetariáni a vegani. Přidávat je můžete do jogurtů, pudinků, kaší, salátů, pomazánek, smoothie a řady dalších jídel.

Poznámka: nekonzumujte větší množství semínek v podvečerních hodinách, mohli byste mít potíže se spánkem. Souvisí to s obsahem tryptofanu. Rozhodně je vhodnější vyšší porce ke snídani, anebo více rovnoměrně rozdělených dávek během dne.

Jak nám konzumace chia semínek prospívá

Jejich zařazení do jídelníčku je velmi vhodné i při běžném stravování, neboť jsou syté a dokáží rychle zahnat pocit hladu, a dokonce i žízeň a únavu. Po zalití vodou vytvoří semena výživný rosol, a ten může posloužit jako náhražka vajec i oleje. Pro své výživové vlastnosti jsou chia semínka řazena mezi superpotraviny (superfood) a stala se významným doplňkem stravy. Prospívají však i jako podpůrná léčba u některých onemocněních (o užívání současně s medikamenty se poraďte s lékařem).

Diabetes – konzumace chia semínek se doporučuje diabetikům, neboť semena přispívají ke snížení krevního tlaku, na čemž se významně podílí omega-3 nenasycené mastné kyseliny (tento proces vede následně i ke zlepšení celkového kardiovaskulárního zdraví); dále semena zpomalují proces trávení polysacharidů, což přispívá k ustálení hladiny krevního cukru.

Celiakie – semínka jsou vhodná pro osoby s celiakií, což jsou lidé, kteří nesmějí konzumovat produkty s lepkem, tedy zejména mouku – chia semínka je dokáží dokonale zasytit.

Hubnutí – zanechte nesmyslných diet, chia semínka jsou nanejvýš vhodným doplňkem stravování při hubnutí: díky vysokému obsahu vlákniny na sebe v žaludku váží vodu, čímž nabobtnají a dokáží navodit pocit plnosti a sytosti, a zároveň příznivě ovlivňují střevní činnost. V důsledku toho začnete konzumovat menší porce. A k tomu přidejte více pohybu, samotná semínka vaši hmotnost nesníží.

Doporučené dávkování: 2 polévkové lžíce semínek denně, avšak prozatím toto dávkování není podloženo žádnou dosažitelnou studií; chia semínka zavádějte do stravování postupně, a sledujte reakci svého organismu.

Upozornění: u někoho se může vyskytnout alergická reakce, která se projevuje nadýmáním.

Jakou roli hrají chia semínka v prevenci a léčbě rakoviny

Snížit riziko vzniku rakoviny a zamezit růstu karcinogenních buněk mohou chia semínka díky svým silným antioxidačním vlastnostem, esenciálním mastným kyselinám a vysokému obsahu vlákniny. K rozvoji rakoviny přispívá poškození buněk volnými radikály, a tomu dokáží antioxidanty zamezit, jednoduše buňky chrání. K antioxidantům, obsaženým v chia semínkách, patří polyfenoly (především flavonoidy), kvercetin a kyselina chlorogenová. Ty mohou pomoci neutralizovat volné radikály a snížit oxidační stres.

Jako prevence rakoviny funguje zdravé trávení. A to dokáže zajistit vláknina. Podporuje správné trávení, snižuje záněty a váže na sebe škodliviny, které se mohou v zažívacím traktu nacházet. Z těla je dokáže vyplavit dřív, než začnou způsobovat poškození organismu.

Závěrem lze říci, že chia semínka patří do vyvážené stravy a jejich konzumace může posílit obranyschopnost lidského organismu. Tím mohou přispět nejen k prevenci, ale i k pomocné léčbě rakoviny.

Zdroje

1) Chia semínka jako podpůrný doplněk při konvenční léčbě diabetes

2) Chia semínka mají potenciál snížit riziko vzniku rakoviny a inhibovat růst rakovinných buněk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Chia semínka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz