Hlavní obsah
Názory a úvahy

I kluci se můžou stát princeznou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexander Grey (Pexels)

Spokojené dítě je mnohem víc než xenofobní komentáře.

Svět se mění a co platilo dříve, je přežité. Genderové rozdíly padly a kluci vozí panenky a holky střílí z luku. Nevyžadujte po nich zastaralé herní stereotypy, dejte jim volnost, pokud nechcete vychovat neprůbojného chudáčka.

Článek

Ve světě našich babiček a prababiček byla žena v domácnosti, pečovala o děti a manžela. Vařila na kamnech, prala v neckách na valše a vychovala třeba i pět nebo šest dětí. Socialistická žena už byla plně zařazená do pracovního procesu. Dítě odložila do jeslí, nastoupila do práce a makala. Odpoledne přivlekla nákup a starala se o rodinu. Muž si uchoval jakési ego let minulých. Po práci spočinul na gauči, popíjel lahváče a čekal večeři. Poté lid zazvonil klíči a ženy se začaly emancipovat. Ostré hranice mezi mužskou a ženskou rolí se začaly stírat a ženy volaly po rovnoprávnosti v zaměstnání. Začaly zaujímat vyšší pozice, věnovat se kariérnímu postupu a péče o děti a rodinu se rozdělila mezi obě pohlaví. Muž i žena začali pracovat i pečovat o domácnost a rodinou rukou.

Jaké budou naše děti?

Když muž vládne kuchyni a žena je ředitelkou podniku, proč by vlastně nemohl být kluk princezna? Pohlavním stereotypům odzvonilo a nadešla rovnoprávnost. Nadešla báječná možnost být tím, kým chceme a dělat věci které chceme. Syn si přeje od Ježíška dětskou kuchyňku a dcera touží po nářadí. Je to normální a není proč se divit. Vždyť ve vaší domácnosti večeře i obědy také většinou obstarává muž – tatínek a manuálně zručná maminka v dílně tvoří nový funkční stojan na květiny. Rozdíly v pohlavích jsou setřeny a holky už zdaleka nevozí jen panenky v kočárku a nedělají jim ve svých šesti letech maminku. Zatím co váš Adam prochází ladným krokem po bytě zahalen do záclon a tváří se jako princezna ze Sáby, Evička oděná pouze do kožešinového límce po prababičce je neandrtálec a snaží se ulovit mamuta.

Princezna Adam potácející se v dámských lodičkách, ve staré paruce a s nalíčenýma očima, vás silně irituje a šípy neandrtálce, které vám poletují nad hlavou a ničí vybavení bytu vás přivedou k nepříčetnosti. Začnete na ně řvát a máte chuť jim vysvětlit nejlépe ručně, jaké hry jsou pro ně nejvhodnější. Eva by se měla věnovat panenkám, postarat se o ně, nejméně rok si jich ani nevšimla a Adam má ve skříni sady stavebnic, ruční fotbal, hokej, dětské šipky.  Nebo i hra na lékaře a sestru. Malou ordinaci jste jim koupili už vloni a s vybavením, dětskými stříkačkami, léky, lehátkem, pláštěm a sesterskou uniformou. Ano poslechli. Eva přišla jako lékař s domalovaným knírem a Adam v sesterském stejnokroji. Proboha co se to děje?

Adam je princezna. A proč ne!

Zatím co Evy hry tolik nepobuřují, chování Adama je pro rodiče jedním velkým otazníkem. Kluk si hraje na princeznu. Nejsou ovšem jediní, podobné chování chlapců je celkem běžné po celém světě. Princezna je pro ně prostě úžasná bytost. A proč by kluci nemohli být princeznami, když se děvčata stylizují třeba do Spidermana?

V Americe je dokonce uznávaná fotografická společnost, která se věnuje dětem v róbách princezen. Po tom, co se začaly ozývat četné maminky chlapců, kteří také chtěli být princeznami, byl vytvořen speciální segment pro princezny – kluky. Žádná z matek, ani z nikdo z tvůrců projektu nad skutečností nekroutí hlavou. Jsou to všechno jen děti a není důvod nedopřát jim to, po čem touží. Hrdé maminky zde pózují se svými různě starými syny v princeznovských převlecích a z fotografií čiší štěstí a radost, kterou chlapci pociťují, když nosí šaty. Je třeba si uvědomit, že vlastní pochyby, domněnky a úsudky by nikdy neměly bránit dětskému nevinnému potěšení a nápadité zábavě.

Projekt The Boys Can Be Princesses je výsledkem chicagské fotografky Kitty. Projekt je navržen tak, aby ukázal podporu dětem a rodičům dětí, které se rozhodly hrát si na princezny, bez ohledu na jejich pohlaví.

Syn Gabriely z Chicaga si nejraději hraje s panenkami. Miluje umění a vše barevné a třpytivé. Babička Gabriely vychovala pět dětí, ale přijde jí chlapcova hra nenormální a Gabrielu to moc mrzí. Také vnímá, že společnost více toleruje děvčata, která se věnují chlapeckým zálibám, ale v opačném případě porozumění nemají. Ani zájem jejího syna o balet se setkal s velikým nepochopením. Genderové škatulkování končí, ovšem část populace, především starší lidé tuto změnu nechápou.

Britský deník The Guardian uveřejnil výsledky výzkumu, kterého se účastnilo 33 dětí, děvčat i chlapců, kteří si hráli s panenkami. Děti při hře s panenkami dokázaly vyjadřovat své myšlenky a pocity a chápat emoce jiných. Podle odborníků hra s panenkami může přinést pozitivní dlouhodobé účinky ve sféře sociálního a emocionálního zpracování, sociálních dovedností a empatie bez rozdílu pohlaví u všech dětí.

Také webové stránky Michiganské univerzity upozorňují na důležitost volného výběru hraček a zapojení se do různých aktivit, protože veškerá hra vede k vyšším úspěchům ve zdárném vývoji u dětí, které si mohly svoje činnosti svobodně rozhodnout. Je pro ně následně snadnější nástup do mateřské školy i zařazení do školního prostředí.

Každý může být tím kým chce a obzvlášť dítě ve své hře. Nechte své syny, ať si hrají na princezny a dcery na Spidermany. Neberte jim jejich dětství a fantazii. Netrestejte je a podpořte je.

Obavy, že váš syn je gay jsou předčasné

Dětská hra je pouhou hrou a není žádným ukazatelem sexuálních preferencí vašeho dítěte v dospělosti, ani nedokáže vypovídat nic o psychickém souladu s fyzickým pohlavím. Je pravda, že u části gayů a lesbiček se mohou jejich náklonnosti projevovat už v dětství a snaží se je uspokojit v dětských hrách, také chlapci a děvčata kteří v pubertě silně tápou ve své sexuální identitě, si mohou vzpomenout na jisté okamžiky z dětství, kdy trans muži odmítali jako děti nosit sukně a trans ženy byly nešťastné při povzbuzování k lepším výkonům ve fotbalu. Jiní chlapci si ovšem celé dětství hráli s autíčky a dívky s panenkami. Svoji sexuální orientaci začali řešit až mnohem později. Stejně je tomu u osob, které se považují za nebinární. Některé mohly pozorovat určité odchylky od běžného genderového zařazení už v dětském věku, jiné ne.

Ať je dítě jaké chce, je to pořád vaše dítě. Je třeba mu dát lásku a podporu. Tomáš může být okouzlující princezna a Anička mušketýr. Proč ne? Jsou to zatím jen pouhé dětské hry. Nenuťte dětem genderové zařazení a dopřejte jim volnost.

Zdroje

1) The Boys Can Be Princesses Too Project!

2) My Son Loves to Play with Dolls—And I Couldn’t Be Happier

3) Playing with a variety of toys leads to appropriate growth for girls and boys

4) Playing with dolls helps children talk about how others feel, says study

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz