Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neurodivergence a inovace: Musk, Thunbergová a síla odlišného myšlení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Elon Musk má odlišné myšlení, je to vidět hlavně z jeho sociální neobratnosti na sociální síti X, kde často publikuje extremistické a zvláštní názory.

Mozky neurodivergentních lidí fungují odlišně od běžné populace. Díky tomu čelí v každodenním životě mnoha výzvám. Přesto však díky svým unikátním schopnostem a perspektivě, mění svět k nepoznání.

Článek

Neurodivergence je termín, který popisuje odlišnosti ve fungování mozku. Mezi nejčastější formy neurodivergence patří ADHD a autismus.

Problémy v běžném životě

ADHD, neboli Attention Deficit Hyperactivity Disorder, je neurovývojová porucha, která se projevuje problémy s pozorností, hyperaktivitou (fyzickou či mentální) a impulzivitou. Lidé s ADHD mohou mít potíže s organizováním času, plněním úkolů a udržením pozornosti. Mívají problémy i se smyslovým přetížením. Často se setkávají s nepochopením a stigmatizací, což může vést k nízkému sebevědomí a dalším psychickým problémům. Komplikuje to také jejich práci a studium.

Autismus, Aspergerův syndrom nebo také porucha autistického spektra (PAS), je komplexní neurovývojová porucha, která ovlivňuje sociální interakce, komunikaci a chování. Autisté mohou mít problémy s porozuměním sociálním normám i s komunikací, což často vede k nedorozuměním a mnohdy až k sociální izolaci. Autisté mohou být citliví na smyslové podněty. Spektrum autismu je velmi široké a zahrnuje jedince s různými obtížemi, schopnostmi a potřebami.

Jak mohou neurodivergentní lidé měnit svět

Navzdory těmto výzvám, mají neurodivergentní lidé schopnosti, které mohou přinést ve světě zlepšení. Jejich odlišné myšlení může vést k novým a kreativním řešením problémů.

Lidé s ADHD mohou být velmi tvořiví a schopní rychle reagovat a vymýšlet nové nápady. Dokáží vnímat více věcí najednou a pokud je něco baví, stane se něco, co bychom od nich nečekali. Ačkoliv mají lidé s ADHD se soustředěním problém, v případě že je činnost naplňuje, mohou se ocitnout ve stavu, který nazýváme hyperfocus. Na činnost která jim dává smysl, se tak dokáží bez přestávky soustředit i několik hodin v kuse.

Autisté mohou mít výjimečné schopnosti v oblasti detailního myšlení a analytických dovedností. Jejich schopnost soustředit se na detaily a systematicky analyzovat informace, může vést k významným objevům v oblasti vědy, technologií i v dalších oborech.

Úspěšné neurodivergentní osobnosti

  1. Temple Grandin je americká profesorka a autorka, která je známá svým přínosem v oblasti živočišné výroby a obhajobou práv autistů. Její schopnost myslet v obrazech jí umožnila navrhnout inovativní systémy pro manipulaci se zvířaty.
  2. Elon Musk je zakladatelem společností Tesla a SpaceX. Veřejně přiznal, že má Aspergerův syndrom. Jeho schopnost soustředit se na detaily a inovativní myšlení, přinesly revoluci v automobilovém a kosmickém průmyslu.
  3. Simone Biles je olympijská gymnastka, která otevřeně mluví o svém životě s ADHD. Její odhodlání a schopnost překonávat překážky, jí pomohli stát se jednou z nejúspěšnějších sportovkyň všech dob.
  4. Greta Thunberg je švédská klimatická aktivistka, která má Aspergerův syndrom. Její schopnost soustředit se na detaily a její odhodlání bojovat za klimatickou spravedlnost, inspirovaly miliony lidí po celém světě.
  5. Satoshi Tajiri je tvůrcem populární série Pokémon a má Aspergerův syndrom. Jeho schopnost soustředit se na detaily a jeho vášeň pro sbírání a katalogizaci, vedly k vytvoření jedné z nejúspěšnějších herních franšíz všech dob.
  6. Justin Timberlake je talentovaný zpěvák, herec a producent. Otevřeně mluví o svém životě s ADHD a OCD (obsedantně-kompulzivní poruchou).
  7. Michael Phelps je legendární americký plavec, který získal nejvíce olympijských medailí v historii. Otevřeně mluví o svém životě s ADHD. Zmiňuje, že právě plavání mu pomohlo krotit symptomy ADHD a lépe se soustředit na cíl.
  8. Emma Watson je herečkou známou především díky své roli Hermiony ve filmové sérii Harry Potter. Také žije s ADHD. Krom herecké kariéry se stala i aktivistkou za rovná práva žen ve vzdělávání.

Neurodivergentní lidé čelí mnoha výzvám v každodenním životě. Je důležité, aby společnost rozpoznala a ocenila superschopnosti, které mají a nezaměřovala se pouze na to, v čem selhávají. Je třeba jim poskytnout podporu, která jim umožní plně rozvinout svůj potenciál. Podpora a porozumění mohou pomoci neurodivergentním lidem překonat výzvy a přispět k jejich úspěchu ve všech oblastech života.

Zdroje:

  1. Holá, D. E. (2022). Co je neurodiverzita a kdo je neurodivergentní? ATYP magazín. 
    Co je neurodiverzita a kdo je neurodivergentní? - ATYP magazín (atypmagazin.cz)
  2. Neurodiverzita. (2022). Wikipedie.
    Neurodiverzita – Wikipedie (wikipedia.org)
  3. Walker, N. (2022). Neurodiverzita: Některé základní pojmy a definice. Neurodiverzita.cz.
    NEURODIVERZITA: NĚKTERÉ ZÁKLADNÍ POJMY A DEFINICE - NEURODIVERZITA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz