Hlavní obsah
Psychologie

Perfekcionismus: příznaky, příčiny a jak se mu bránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sergey Makashin (Pexels)

Dokonalost je prožitek, nikoliv cíl.

Perfekcionismus je snaha dosáhnout dokonalosti ve všem, co děláme. Může být prospěšný, pokud nás motivuje k dosažení našich cílů, ale může být také škodlivý, pokud nás vede k nadměrnému stresu, úzkosti a depresím.

Článek

Pokud máte často dojem, že práce, kterou odvádíte není dokonalá, a sklouzáváte k tendencím trávit velké množství času nad detaily, jež tvoří pouze zlomek celého úkolu, pravděpodobně máte sklony k perfekcionismu. Na první pohled se tento fenomén může jevit jako velmi precizní a spolehlivý přístup, ve skutečnosti se však jedná velmi kontraproduktivní přístup, jež může vést ke značným zpožděním při dokončování úkolů, ale také k demotivaci nebo k depresím. Existují různé způsoby, jak se perfekcionismus projevuje a rozvíjí a také možnosti, jak se mu bránit, máte-li k němu sklony.

Jak vzniká perfekcionismus a jaké jsou jeho symptomy

Perfekcionistou se můžete stát již ve velmi mladém věku, zvláště toužíte-li po tom, stát se v nějakém oboru opravdu dobrým (ať už se jedná o sport, umění nebo vědu). V této fázi bývá základem perfekcionismu posedlost úspěchem, která vás nutí nic neopomenout. Ve školním prostředí jsou však nároky přesně definovány a žákům a studentům tak může být perfekcionismus prospěšný, jelikož jim umožní se na výuku či sport soustředit komplexně. Při řešení pracovních úkolů však již bývá perfekcionismus negativním jevem, jelikož často odvádí pozornost člověka od hlavního záměru prováděné činnosti. Perfekcionismus způsobuje celá řada faktorů, obecně se však jedná o snahu dosáhnout dokonalého výsledky bez ohledu na to, jak nemožné to je.

Faktory zapříčiňující perfekcionismus

S perfekcionismem se většinou potýkají lidé, na které byly vždy kladeny vysoké nároky, ať už z okolí nebo od nich samých, aby se tedy rozvinul, velmi pravděpodobně k němu má člověk tendence vycházející buď z okolí nebo vlastního přesvědčení. Obecně je perfekcionismus důsledkem:

-       strachu z toho, že náš nedokonalý výstup budou ostatní soudit

-       nereálných očekávání rodičů nebo jiných důležitých autorit

-       nízkého sebevědomí a spatřování vlastní ceny nebo skrze výsledky a úspěchy

-       potřeby mít vše pod kontrolou

-       pocitu nepatřičnosti

-       mentálního zdraví a poruchou označovanou jako OCD (obsedantně kompulzivní)

Obecně se perfekcionismus rozvíjí převážně v akademickém prostředí, případně v takových povoláních, kde se výrazně tlačí na výsledky mentální práce (například vývoj).

Symptomy perfekcionismu

Perfekcionismus se projevuje různorodými symptomy, které se někdy mohou jevit jako lenost, ve skutečnosti však perfekcionista otálí s plněním úkolu ze strachu, že nebude schopen jej dokončit v takovém rozsahu, aby byl dokonalý nebo aby s ním on byl spokojený. Nejčastějšími symptomy perfekcionismu jsou:

-       neschopnost odevzdat práci, dokud není opravdu dokonalá

-       nahlížení na výsledek jako na jediný důležitý výstup činnosti (samotný proces bývá nedůležitý, získané poznatky neoceňované)

-       plnění úkolů zabere nadměrné (i několikanásobné) množství času, protože se snažíte je dotáhnout k dokonalosti a nepovažujete je za dokončené

-       častá prokrastinace jako důsledek čekání na ideální podmínky nebo nastavení mysli

-       potíže se uvolnit nebo odvést myšlenky od práce

-       častý pocit selhání a velká obliba v pravidlech či seznamech

Způsob práce perfekcionisty je typický častými přestávkami nebo plýtváním času, může se mu například stát, že stráví velké množství času přemýšlením nad jednoduchými věcmi (například nad pár větami v e-mailu). Perfekcionisté mají také problémy zkoušet nové věci/aktivity ve volném čase ze strachu, že se ukáže, že nejsou dokonalí.

Typy perfekcionismu

Perfekcionistou může být člověk v různých oblastech – ačkoliv typické prostředí, kde se symptomy projevují, bývá práce, nemusí být však oblastí výhradní. Problémy s dosahováním odpovídajících výsledků v přiměřeném čase můžete mít například také v oblasti mezilidských vztahů, hygien a zdraví, volnočasových či sportovních aktivit, a také vzhledu (velmi dobrým příkladem jsou lidé, kteří propadli plastické chirurgii a snaží se dosáhnout dokonalého vzhledu umělou cestou). Existují tři hlavní typy perfekcionismu – perfekcionismus na úrovni osobních standardů, sebekritický a společensky předepsaný perfekcionismus.

Perfekcionismus na úrovni osobních standardů

Jedná se o perfekcionismus, jehož cílem je dosáhnout osobně stanovených cílů takové kvality, jaké si daný člověk představuje. Ačkoliv se tento perfekcionismus může zdát jako zdravý, nemusí tomu tak být. Nastavené kvalitativní cíle mohou být příliš náročné až nedosažitelné a mohou působit značný stres vedoucí až k vyhoření. Pokud si nastavíte osobní standardy, kterých vaše práce (či jiný výkon) musí dosahovat, mohou být pro vás motivující pouze v případě, že jste schopni je plnit. V opačném případě se stávají spíše demotivujícími a přílišnou zátěží.

Sebekritický perfekcionismus

Sebekritičtí perfekcionisti často trpí syndromem podvodníka a mají neustálí pocit nepatřičnosti a selhání. Perfekcionismus v jejich případě vůbec nepůsobí motivačně, naopak vede spíše k pocitům beznaděje, nadměrného stresu a úzkostným poruchám. Nejčastěji se rozvíjí u osob, na které klade vysoké nároky okolí, a vedou k velmi nízkému sebevědomí.

Foto: Andrew Neel (Pexels)

sebekritika

Společensky předepsaný perfekcionismus

Tento typ perfekcionismus se rozvíjí především u společensky exponovaných osob na vysokých pozicích, ať už v soukromé komerční sféře, ve významných povoláních (lékaři, architekti apod.) nebo třeba v kultuře či politice. Tito lidé musí dostát představám o určitém společenském statutu, který zastávají, což může být psychicky náročné a vyčerpávající. Obdobnými problémy často trpí studenti a akademici a může vést k závažným poruchám až na úrovni sebepoškozování či sebevraždy.

Jak bojovat s perfekcionismem

Pokud na sobě pozorujete symptomy rozvíjejícího se perfekcionismu, nebo jím trpí někdo ve vašem okolí, měli byste jednat ihned a rázně proti němu zakročit. Zatímco drobný smysl pro detail může být relativně motivující, pokud si na sebe budete klást náročné a nedosažitelné cíle, může se to velmi negativně projevit na vašem mentálním, a následně také na vašem fyzickém zdraví. Perfekcionismus lze potírat různými způsoby, zde je pár návrhů, na co se zaměřit:

-       stanovujte si realistické a dosažitelné cíle

-       náročné úkoly si rozdělte na menší subúkoly, které budete schopni zvládnout

-       vždy se soustřeďte pouze na jeden úkol nebo subúkol

-       stále si připomínejte, že každý může dělat chyby a že jsou příležitostí pro učení

-       nebojte se postavit strachu, že úkol nezvládnete, a prostě se do něj pusťte

Potýkáte-li se již s nějakými mentálními problému, můžete se také obrátit na odborníka a začít s kognitivně behaviorální terapií, která vám pomůže odbourat negativní pocity, jež při perfekcionismu vznikají.

Zdroje

1)    Perfectionism

2)      Perfectionism

3)    Perfectionism: 10 Signs of Perfectionist Traits

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz