Hlavní obsah
Zdraví

Potravináři cukr ve velkém nahrazují glukózo-fruktózovým sirupem, ten je ale nezdravý

Foto: Mali maeder (Pexels)

Cukr je zdravější alternativou.

Glukóza, tedy jednoduchý cukr, který se obecně vyskytuje ve většině potravin, je dlouhodobě považována za nezdravou formu cukru, jež může za řadu civilizačních nemocí. Jak se ale ukazuje, mnohem hůře působí fruktóza.

Článek

Boj s obezitou je nejčastěji řešen změnou jídelníčku a přechodem na zdravější formy energeticky bohatých potravin. V minulosti tak byla obvykle prvním krokem ve snaze o redukci hmotnosti náhrada klasických cukrů jinými sladidly, která neměla podle předpokladu tak vysokou tendenci ukládat se ve formě tuku v těle.

Současné výzkumy však ukazují, že samotná glukóza nepředstavuje tak náročnou hrozbu jako nadměrný příjem cukru obecně a dříve propagovaný ovocný cukr, tedy fruktóza, může mít výraznější vliv na zvýšení tělesné hmotnosti. Jednou z nejhorších variant alternativních sladidel je pak glukózo-fruktózový sirup, který se u nás vyrábí z pšenice a ve Spojených státech z kukuřice, jež jsou bohaté na škrob, ze kterého se glukóza vyrábí štěpením. Dalším zpracováním pak vzniká také fruktóza.

Sladidla obsahující glukózu a fruktózu

Fruktóza, tedy cukr nacházející se převážně v ovoci, je obecně vnímána jako zdravější cukr, jelikož není přímo navázána na problémy související s cukrovkou. Právě potřeba inzulínu při vstřebávání glukózy staví toto základní sladidlo do nepříjemného světla a způsobuje, že se mu řada lidí vyhýbá, ať už kvůli nemoci samé, predispozici k ní, nebo jednoduše kvůli spojitosti s nadváhou.

Fruktóza je naopak cukr, který je zpracováván bez potřeby inzulínu a jeví se tak jako vhodná náhrada glukózy. Skutečnost je ovšem trochu jinde – metabolity fruktózy, tedy tuky vzniklé jejím zpracováním, se ukládají do tkání a také mezi orgány a jelikož je podíl takových tuků výrazně vyšší než ze stejného množství glukózy (40 % oproti 5 %), je to právě fruktóza, jíž je připisován enormní nárůst případů nadváhy a obezity. Z tohoto pohledu je glukóza (a tedy i obyčejný cukr) pro lidský organismus vlastně prospěšnější.

Glukózo-fruktózový sirup a alternativní sladidla

Pro diabetiky a osoby, které chtěli omezit přísun cukru do stravy, se připravují alternativní sladidla neobsahující vysoký podíl klasického cukru, tedy glukózy.

Velmi známou alternativou je tzv. sacharóza, tedy řepný cukr, jež v podstatě představuje sloučeninu glukózy a fruktózy ve stejném poměru. Tento typ alternativního sladidla nemá výrazný vliv na tělesnou hmotnost, jelikož se jen výjimečně používá ve velkém množství. Stejně tak umělá sladidla obvykle pouze doplňují chuť a netvoří proto významnou část potravin.

Glukózo-fruktózový sirup ovšem patří do zcela jiné kategorie. Jeho stále se rozšiřující použití v řadě pokrmů (včetně slazení pečiva či jiných běžných potravin) je důsledkem snadného zpracování a nízké ceny. Velkým problémem tohoto sirupu je ovšem variabilní a zpravidla převládající fruktózová složka, jež sice nevyžaduje pro zpracování inzulin, ale je z velké části přeměňována a ukládána jako nezdravý tuk do tkání, kde může mít vliv jednak na tělesnou hmotnost, jednak způsobovat problémy kardiovaskulárního systému.

Proč je glukózo-fruktózový sirup nezdravý

Jak již bylo zmíněno výše, pravým důvodem pro negativní vliv glukózo-fruktózového sirupu na zdraví člověka je vysoký obsah fruktózy.

Fruktóza je často vnímána jako cukr přírodní, který se přirozeně vyskytuje v ovoci, a je tak snadno stravitelný. Ve skutečnosti však ovoce obsahuje standardně jak fruktózu, tak glukózu a další složky a podíl fruktózy na celkovém složení není nijak veliký (nejvyšší přirozený obsah fruktózy má med a i v jeho případě nepřesahuje 40 %).

Fruktóza tak sice nezvyšuje obsah cukru v krvi, jako je to u glukózy, zároveň však nedává signál mozku, že její konzumace už je nadměrná. Na rozdíl od klasického cukru, tedy glukózy, jehož nadměrné množství je signalizováno vyplavením inzulínu, u fruktózy mozek nemá zprávy o tom, že by měl příjem zastavit, a tak fruktózu neustále zpracovává a ukládá.

Dalším problémem je přítomnost glukózo-fruktózového sirupu v potravinách, u kterých byste to nečekali, nebo které se tváří jako zdravé. Vedle pečiva se jedná o instantní polévky, ale také třeba v müsli tyčinkách či sušenkách a samozřejmě ve sladkých nápojích. Konzumace čerstvého ovoce, které fruktózu obsahuje, tak na vaši váhu velký vliv mít nebude (pokud ho tedy nebude opravdu hodně), u běžných potravin je však vždy dobré sledovat složení. Nadměrný příjem glukózo-fruktózového sirupu, který není kompenzován odpovídající intenzitou pohybové aktivity, povede k rychlému nárůstu tělesné hmotnosti, které se budete opravdu obtížně zbavovat.

Závěr

Glukózo-fruktózový sirup se dnes hojně používá jako alternativní sladidlo do řady potravin a nápojů a je mezi výrobci velmi oblíbené zejména pro nízkou cenu a možnost využití ve speciálních produktech. Jeho masové užívání však může být jednou z příčin nadváhy a obezity na globální úrovni.

Důvodem je vysoký podíl fruktózy veřejností vnímané jako pozitivní cukr, která se však v konečném důsledku může velmi negativně podepsat nejen na tělesné hmotnosti, ale také na zdraví člověka. Odlišný způsob metabolizování totiž nevysílá dostatečně intenzivní signál mozku o dostatku energie získané z potravy, a způsob metabolizování pak způsobuje mnohem vyšší množství uloženého tuku na nežádoucích místech (mezi orgány). Výrobkům obsahujícím glukózo-fruktózový sirup se proto raději vyhýbejte a preferujte potraviny obsahující cukr v jeho přirozené formě, tedy především ovoce a zeleninu.

Zdroje

1. Glucose-fructose syrup - An ingredient worth knowing

2. Je glukózo-fruktózový sirup - horší než cukr?

3. Dejte si pozor na glukózo-fruktózový sirup v nápojích - potenciální rizika

4. Fruktóza a její vliv na zdraví. Je opravdu zákeřná?

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Fruktoza-a-jeji-vliv-na-zdravi.-Je-opravdu-zakerna__s10012×10811.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz