Hlavní obsah
Zdraví

Mikroflóra je základ zdraví, špatný střevní mikrobiom může i vám způsobit duševní obtíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Naše zdravotní obtíže často nasedají na oslabenou imunitu.

Střevní mikroflóra plní hned několik důležitých funkcí, jež pomáhají především podporovat zdraví člověka. Věděli jste, že může mít také významný vliv na vaše duševní zdraví, a dokonce jej značně zhoršovat?

Článek

Říká se, že to, co jíme, má velký vliv na naše zdraví, obecně se však správná či nesprávná životospráva spojuje především se vzhledem a tělesnou hmotností, pravdou však je, že je mnohem důležitější a podepisuje se na celkovém zdraví tělesném i duševním. Potraviny, které si vybíráme, totiž ovlivňují také střevní mikroflóru, jež stojí za správným fungováním lidského organismu z hlediska ochrany proti patogenům, ale i dalších oblastí, jako je tvorba hormonů nebo funkce nervového systému. Narušení střevní mikroflóry její redukce nebo změny jejího složení se tak v mnohém podepisují na celém spektru důsledků, jež se mohou projevovat ve fyzické i duševní oblasti.

Jak funguje střevní mikroflóra

Mikroflóru ve střevě tvoří až 1 kg mikroorganismů (u dospělého člověka), obecně se jedná o bakterie, bakteriofágy, kvasinky a plísně, které společně tvoří ve střevě mikrosvět plnící hned několik funkcí, mezi které se řadí především:

-       omezují růst patogenních organismů

-       zpracovávají nestravitelné části potravy

-       produkují specifické vitamíny

-       podílí se na tvorbě hormonů

Vedle uvedeného mikroflóra pomáhá také v dalších oblastech lidského zdraví a ovlivňuje prakticky celkové fungování organismu. Její narušení tak může mít velmi nepříjemné důsledky ve fyzické i mentální rovině. K narušení střevní mikroflóry, jež může mít podobu jejího úbytku, ale i změnu poměrů jednotlivých typů mikroorganismů, dochází nejen při nevhodném stravování (zejména při nedostatku vlákniny ve stravě), ale může být také důsledkem nemoci nebo antibiotik.

K doplnění střevní mikroflóry se využívají dva typy přípravků – probiotika a prebiotika. Probiotika obsahují právě zmíněnou živou kulturu střevních mikroorganismů, která doplní množství redukované existující kultury. Prebiotika jsou v podstatě potravou mikroorganismů, jedná se o cukry a vlákninu, kterou se živí.

Střevní mikroflóra a imunita

Za hlavní funkci činnosti střevních mikroorganismů je považována ochrana proti patogenům. Střeva produkují celou řadu chemických sloučenin, jež se podílejí na udržování rovnováhy v lidském těle, a to včetně těch, jež jsou potřebné pro tvorbě bílých krvinek (některé druhy se přímo ve střevech tvoří). Po žaludku je to právě střevní mikroflóra, která dále rozkládá potravu a rozvádí živiny do dalších orgánů, v nichž se imunitní buňky tvoří. Nedostatek vhodné stravy tak může velmi negativním způsobem ovlivnit schopnost lidského organismu bránit se patogenům, ale i zvyšuje riziko vzniku a rozšíření jeho autoimunitních reakcí.

Vliv střevní mikroflóry na činnost mozku

Činnost střev a střevní mikroflóry se podílí na komplexním fungování lidského organismu, a to včetně mozku. Vedle zmíněních funkcí totiž její působení ovlivňuje také tvorbu cév a tzv. neurotransmiterů, které slouží k přen osu vzruchů, tedy v podstatě ke komplexní komunikaci nervového systému s celým tělem. Neurotransmitery jsou specifické chemické sloučeniny, vůči jejich přítomnosti jsou nervové buňky senzitivní.

Střevní mikrobiom a mentální zdraví

Rovnovážný stav ve střevní krajině a dostatek vhodných druhů pozitivně působících bakterií jsou pro zdraví klíčové. V posledních letech se narušení střevní mikroflóry často spojuje s různými psychickými problémy a poruchami na nervové úrovni. Mezi ty základní se řadí úzkost a deprese, jak se ale ukazuje, nerovnováha střevní mikroflóry se podílí také na dalších problémech, například na rozvoji poruchy ADHD, obsedantně kompulzivní poruchy či posttraumatické stresové poruchy (které mají samozřejmě často příčinu v genetických predispozicích nebo podmínkách, v jakých člověk vyrůstá či žije).

Jsou s ní však spojovány také závažnější stavy, třeba demence, Alzheimerova choroba, schizofrenie nebo autismus. Osoby s fyziologickými problémy střev (celiakie, Crohnova nemoc) jsou proto někdy považovány v tomto směru za rizikovější.

Jak chránit svá střeva před nerovnováhou na úrovni mikroflóry

Základním prostředkem, jak kontinuálně podporovat rovnováhu střevní mikroflóry, je správné stravování. To by mělo být vyvážené a obsahovat dostatek vlákniny, jež je přirozenou stravou pro mikroorganismy v mikrobiomu a podílí se na jejich růstu a regulaci. Problémy s udržením rovnováhy střevní mikroflóry v dnešní době způsobují právě životní styl a způsob stravování, jež postupně odbourává prospěšné potraviny – aktuálně obsahuje pouze desetinu množství vlákniny, než tomu bývalo v minulosti.

Chcete-li si tedy vylepšit střevní mikroflóru, je vhodné do stravy zařadit a postupně ji obohacovat o vhodné potraviny, které buď obsahují probiotika, nebo přímo probiotika. Do první kategorie patří především ovoce, zelenina, celozrnné produkty a ořechy a semena. Velmi vhodné jsou banány, pomeranče, vlašské ořechy, mandle, oves, čočka nebo zelený čaj. Přímo probiotika pak dodávají česnek či cibule. K probiotickým potravinám pak patří jogurty, kysané zelí nebo třeba kimči. Máte-li sklony k úzkostem nebo depresím, vhodné složení stravy vám může pomoci je snadněji překonávat nebo případně omezit medikaci, jež by mohla mít negativní vliv právě na střeva.

Závěr

To, že je střevní mikroflóra důležitá pro správné fungování lidského organismu, je věc obecně známá a přijímána jako fakt. V posledních letech se však stále častěji setkáváme s dalšími funkcemi, jež mikrobiom v lidském těle zastává. Vedle zpracování zbytků potravy, které již není tělo schopno strávit představuje střevo hlavní orgán pro vstřebávání živin, které jsou z něj dále rozváděny do ostatních orgánů v podobě specifických chemických sloučenin. Produkty střeva se tak podílejí prakticky na všech životních funkcích. Mikroflóra střeva je tvořena celým spektrem mikroorganismů, jež s ním žijí v symbióze a pro správné plnění své funkce jich musí být dostatek a v rovnováze. Řada faktorů tuto rovnováhu narušuje, což může vést k závažným fyzickým i psychickým problémům (mezi produkty mimo jiné patří i neurotransmitery, které mají za úkol přenos vzruchů). Zachování rovnováhy je možné dosáhnout správnou životosprávou doplněnou o potraviny bohaté na probiotika a probiotika, případně užívat potravinové doplňky, které je obsahují.

Zdroje

1)    The surprising link between your microbiome and mental health

2)    The Way to Better Mental Health May Go Through Your Stomach

3)    Co je to střevní mikrobiom a jaký je jeho význam v našem těle?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz