Hlavní obsah
Zdraví

Možná máte doma i vy tichého zabijáka jménem teflon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mocharskyi Vitalii ( Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International skrze Wikimedia Commons)

Teflon pod mikroskopem

Teflon představuje běžně používanou látku, která nás obklopuje v každodenním životě. Kde se používá a za jakých okolností může být nebezpečná?

Článek

Co je to teflon a kde se používá

Plný název této chemické sloučeniny zní polytetrafluorethylen. Známější je však pod svým obchodním názvem teflon. K zajímavému objevu této látky došlo v roce 1938 zcela náhodně inženýrem americké společnosti DuPont, a to v průběhu experimentu s chladicí kapalinou do chladničky.

Teflon nabízí řadu žádoucích vlastností, jako je vynikající tepelná a chemická odolnost. Stejně tak vyniká téměř nulovou nasákavostí, vysokou odolností proti stárnutí a extranízkým součinitelem tření, tudíž i dobrými kluznými vlastnostmi.

Teflonový povrch se používá hlavně u nádobí, jelikož je nepřilnavý. Mimo to slouží pro vytvoření povrchové úpravy u pečicích trub, fritéz, sendvičovačů a tousterů, ale i žehliček, fénů nebo do oblečení a koberců.

Škodí nám teflon, nebo ne?

Problém spočívá zejména v použití nádobí, které je poškozeno. Je vaše pánev poškrábaná natolik, že se pod teflonovou vrstvou odhaluje kov? Ten již nemusí být bezpečný pro kontakt s potravinou, upozorňuje například tuzemský dTest.

Diskutabilní jsou drobné úlomky teflonu, které se mohou uvolnit z pánve, ale také třeba z povrchu hrnce. Následky jejich spolknutí prakticky přirovnávají někteří experti k tomu, jako byste spolkli střípek skla. Úlomky jsou velice ostré. Podle některých zdrojů jsou nicméně natolik drobné, že ublížit by vám neměly.

Sám o sobě však teflon podle odborníků ze Státního zdravotního ústavu není toxický, jelikož se v těle nerozkládá. V současné době tak neexistují relevantní výzkumná data, která by potvrzovala škodlivý efekt teflonu, který není rakovinotvorný. Rakovinotvorný však, pozor, může být formaldehyd, který se může z teflonu uvolňovat, pokud nebyl při jeho výrobě použit správný postup.

Možnou škodlivostí teflonu se v poslední době zaobíral například výzkum australských vědců, jehož závěry následně byly uveřejněny v časopise Science of The Total Environment. Ti došli k závěru, že z povrchu teflonové pánve se může uvolnit více než 9 tisíc částic plastu už z jediné praskliny.

Nicméně ani tato studie neposkytla odpověď na klíčový dotaz, tedy to, jaký negativní vliv by to mohlo mít na lidské zdraví. Výzkumný tým však přesto vybídl uživatele k opatrnosti.

Jaký vliv má kyselina perfluorooktanová

V dobách minulých také jednoznačně platilo pravidlo, že na teflonu nemůžete smažit bez oleje. Při teplotách nad 260 °C se začíná totiž tato složka rozkládat. V těchto případech mohlo docházet k uvolňování škodlivé kyseliny perfluorooktanové, zkráceně PFOA.

Ta dokáže podle odborníků vyvolat širokou škálu obtíží. Patří k nim rakovina, onemocnění jater, poruchy imunitního systému nebo pokles plodnosti u mužů. Tato látka patří do skupiny tzv. věčných chemikálií, které ovlivňují zdraví matky i dítěte, jak vyplývá ze závěrů výzkumu realizovaného na Icahn school of medicine na Mount Sinai v New Yorku.

Na základě návrhu Německa a Norska byla PFOA se svými deriváty však v průběhu roku 2013 zařazena na seznam látek vzbuzujících mimořádné obavy. Již v roce 2020 dále Evropská unie zavedla částečný zákaz používání PFOA. Výjimku dostal zdravotnický textil, zdravotnické pomůcky či hasicí pěny, pro výrobu nádobí zákaz platí.

Které další škodlivé látky uvolňuje teflonové nádobí

Jak uvádí tuzemský dTest, obsahovat může nádobí jiné škodlivé látky, jako je kupříkladu polytetrafluorethylen (PTFE).

Proto je na místě kupovat takové produkty, které jsou bez obsahu perfluorovaných uhlovodíků (PFC), perfluorovaných a polyfluorovaných látek (PFAS), nebo fluorových látek obecně. Mimo to představují fluoridy zátěž i pro životní prostředí, jelikož se v přírodě nerozkládají.

Ostatně toxicita PTFE je dobře známá chovatelům exotického ptactva. Pro papouška mohou být tyto výpary dokonce smrtelné. Majitelé opeřených mazlíčků by tak teflonové nádobí měli vyměnit a ideálně své miláčky v kuchyni vůbec nemít. Vadí jim totiž i mastné výpary.

Zdroje

1) Kdy mohou nepřilnavé pánve představovat nebezpečí

2) Teflon ohrožuje životní prostředí

3) Polytetrafluorethylen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz