Hlavní obsah
Zdraví

Mozkožravá améba: Vzpomínka na 16 dětských úmrtí v Ústí nad Labem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robina Weermeijer (Unsplash)

Pokud mikroorganismus pronikne hematoencefalitickou bariérou, bývá léčba téměř nemožná.

Zhruba před 60 lety zemřelo v Ústí nad Labem 16 mladých lidí, na vině ale není lidská chyba, jak by se na první pohled zdálo, ale nebezpečný drobný mikroorganismus.

Článek

Lázně Dr. Vrbenského

Jeden případ náhlého úmrtí s neobvyklými příznaky by se dal považovat za náhodu. Pokud se ovšem během jednoho léta objeví případy tři, lékaři začnou pátrat po spojitostech. Podobně jako je tomu v kriminálních případech i tady se hledalo, zda mají oběti něco společného. Ukázalo se, že se všichni tři koupali v krytých lázních Dr. Vrbenského v Ústí nad Labem.

Další rok, tedy 1963, podlehlo zatím neznámé nákaze během pár dní 10 mladých lidí. Lázně podnikaly kroky pro předejití dalším tragédiím a i když se rozhodně nedalo spekulovat o nákazu ze zanedbání hygieny, došlo následující rok k dalším úmrtím, kdy byly lázně uzavřeny.

Přesto, že byla ustavena vyšetřovací komise, která měla po letech pátrání sepsat zprávu s vysvětlením, co mělo za následek tyto události, jediné, co bylo do zprávy otištěno byly pouhé spekulace pro veřejnost, kterou bylo třeba uklidnit. Skutečná příčina zatím nebyla odhalena.

Améba a průběh onemocnění

Améba, neboli Naegleria fowleri je termofilní jednobuněčný organismus. Má tedy obecně rád teplo. Vyskytuje se tedy v teplých vodách a to sladkých. Živí se převážně bakteriemi, ale příležitostně může napadnout člověka či jiného savce. Napadá nervový systém, tedy poškozuje nenávratně mozek, což má při nezahájené včasné léčbě za následek smrt.

Nákaza amébou

Mezi oběťmi bylo věkové rozpětí od 8 do 25 let. Jak bylo v závěrečné zprávě uvedeno, právě nízký věk a malé zkušenosti s plaváním měly za následek zvýšený stres plavců a to dalo prostor pro vstup patogenů do těla. Pravdou ale je, že věk má v této situaci úplně jinou návaznost na onemocnění. Jiní návštěvníci nebyli nakažení kvůli tomu, že byla hladina v bazénu nižší než při sportovních akcích, kterých se oběti účastnily. Pro příklad při vodním pólu je potřeba určité hloubky v bazénu a proto byla dětská brouzdaliště zatopena. Tím pádem se améby, které přežívaly ve spárách stěn bazénu uvolnily  a staly se součástí vody. Dále stačilo jen nosem vdechnout vodu a došlo k neštěstí.

Na závěr

Amébou se dá nakazit pouze jejím kontaktem s dutinou nosní. Pití infikované vody je bezpečné. Dokonce i včasnou léčbou se dá nemocný zachránit, přesto na nemoc zemře 97% lidí. Příznaky jsou totiž naprosto běžné a nevyvolávající obavy. Jedná se o bolest hlavy, horečkou a nevolnost. Během pár dní následuje smrt.

Zdroje

2) Mozkožrout zabíjí po celém světě. Zbraň proti amébám teď našli v Česku: https://www.denik.cz/zdravi/ameba-mozkozrout-lecba-biocev.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz