Hlavní obsah
Zdraví

Fentanylová závislost po jedné dávce: Droga, která zabíjí, se rozšiřuje i do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MART PRODUCTION (Pexels)

Když vám nabídnou drogy, měli byste říct ne. První dávku zdarma totiž vykoupíte těžkou závislostí.

Fentanyl představuje nebezpečnou drogu, která má v USA na svědomí řadu lidských životů. Nyní se úmrtí v souvislosti s touto látkou objevilo i v Česku. A podle adiktologů se Evropa musí připravit na to, že podobných případů bude přibývat.

Článek

Užití fentanylu v medicínské praxi

Některými médii už fentanyl byl označen jakožto nejzhoubnější současná droga ve Spojených státech amerických.

Tato látka náleží do kategorie syntetických opioidů. Poprvé ji vyrobil belgický farmakolog a vědec Paul Janssen v prosinci 1960. Zavedena byla do praxe jako léčivo, poprvé byla použita v roce 1963. Považuje se za vysoce účinné analgetikum, zhruba osmdesátkrát účinnější než morfin. Užívá se tak především při léčbě silné chronické bolesti, a to například u onkologicky nemocných pacientů.

V medicíně dále slouží i jako analgetická složka při celkové anestezii, užívá se pro neuroleptickou analgezii a anestezii a také pro analgetickou léčbu na jednotce intenzivní péče u pacientů s řízenou plicní ventilací.

Určit odpovídající množství účinné látky je i pro odborníka poměrně složité. Rozdíl mezi smrtelnou a účinnou dávkou je minimální, oficiální předepisování fentanylu lékařem se proto odehrává v přísném režimu. Navíc dochází ke změnám v toleranci. Smrtelná dávka se podle odborníků pohybuje už na úrovni dvou miligramů.

Fentanyl jako droga

Fentanyl se nicméně navzdory výše uvedeným rizikům zneužívá i jako droga. Masivní je tento problém především v USA. První případy předávkování heroinem s příměsí fentanylu se objevily v Nové Anglii a Ohiu již v roce 2013.

Foto: Wikimedia

Závislostí na fentanylu trpěl i George Floyd junior

Tuzemská média v souvislosti s touto složkou uvedla, že jen v loňském roce místní úřady zabavily tak velké množství syntetického opioidu fentanylu, že by to mohlo zabít každého Američana.

Ve Spojených státech amerických na předávkování fentanylem každoročně zemřou desítky tisíc lidí. Podle odborníků je riziko smrtelného předávkování výrazně vyšší než v případě jiných drog, které tak enormně účinné nejsou. Fentanyl je dokonce až padesátkrát silnější než samotný heroin.

Riziko předávkování se dále zvyšuje po smíchání s jinými drogami, jako je právě heroin nebo kokain. S heroinem má fentanyl podobný mechanismus působení. Národní zdravotnický informační portál konkrétně uvádí u této drogy celkový duševní a tělesný útlum, zklidnění, uvolnění, snížení či odstranění bolesti. Látka také navozuje příjemné pocity.

Odborníci na drogovou problematiku poukazují na to, že problém užívání fentanylu se týká všech společenských vrstev, a to bez ohledu na věk, rasu, pohlaví nebo socioekonomický status. Droga se přitom objevuje i v Evropě a výjimkou není ani Česko.

Případy úmrtí v Česku

Veřejným prostorem u nás intenzivně v roce 2023 rezonovaly především dva případy. V Bruntále po použití fentanylové náplasti zemřela třiačtyřicetiletá žena. U poškozené, která drogu mimo jiné i podala druhému muži, došlo podle policie ke kombinované intoxikaci alkoholem a fentanylem, což se jí stalo osudným, zemřela na místě krátce po užití.

V Brně zase policie na konci obvinila devětačtyřicetiletého muže, který o třináct let mladší ženě ze Zlínska prodal fentanylovou náplast. Žena zemřela na multiorgánové selhání, neboť náplast zkombinovala s alkoholem.

V Česku se zatím podařilo rozkrýt působení jediného fentanylového gangu, a to na Ostravsku. Látka se do Česka dovážela ze Slovenska a přímo v Ostravě také distribuovala, informovala oficiálně Národní protidrogová centrála.

Ta zároveň uvedla, že k distribuci drogy na území Česka dochází především na severní Moravě. Fentanyl se dováží ve velkém také z pobaltských zemí, zejména z Estonska. Kromě toho experti na drogovou problematiku varovali, že fentanyl může být dále i zaměněn s heroinem.

Závěr

Nelegální laboratoře na výrobu fentanylů se v evropských státech objevují již od roku 2004 (Rakousko, Německo, Slovensko, Portugalsko).

Fentanyl tak podle odborníků představuje i pro Evropu významné nebezpečí. V rozhovoru pro list Politico na to upozornila i eurokomisařka Ylva Johansson. Podobně varující jsou informace Evropské zprávy o drogách 2023. Nelegální drogy podle ní mají významný dopad na evropské zdraví a bezpečnost.

Zdroje

1) Riziko předávkování fentanylem

2) Smrtelná dávka fentanylu se vejde na hrot tužky

3) Fentanyl

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz