Hlavní obsah
Zdraví

O alkoholismu a jiných závislostech. Fentanyl - zázrak pro smrtelně nemocné pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Terminální stádium

Fentanyl je hlavně požehnáním pro smrtelně nemocné pacienty. Ulevuje od bolesti tam, kde už nic jiného nezabírá.

Článek

Dovolím si reagovat na článek Fentanylová závislost po jedné dávce: Droga, která zabíjí, se rozšiřuje i do Evropy autora Jaroslava Krále a doplnit ho o některé podstatné souvislosti.

Článek věcně shrnuje fakta, ale bez uvedení do kontextu celé problematiky může být vnímán různě. Třeba tak, že se na nás valí obrovská vlna fentanylu a Česká republika je v masivním ohrožení.

Fentanyl je lék

A je to lék naprosto nepostradatelný v léčbě strašlivé bolesti. V medicíně je vždy použit až po vyčerpání všech ostatních možností. Je tedy lékem poslední volby právě pro obrovský závislostní potenciál. V menší míře se používá velmi krátkodobě při léčení akutních bolestí. Například pooperačních. A je hlavním lékem při tišení bolestí pacientů v terminálních stádiích rakoviny. Ale vždy až po vyčerpání jiných možností. Jednoduše řečeno lékař ho nasadí v momentě, kdy přestane zabírat morfin. Řečeno velmi ošklivě u pacientů v posledním stádiu smrtelné a nevyléčitelné nemoci je podstatnější utišení bolesti než vznikající závislost.

Bolestivé umírání nikdo nikomu nepřeje. Naopak, když už k tomu bohužel dojde všichni si přejeme pro své blízké dostatečně silné léky, které dokáží ulevit od bolesti.

Fentanyl jako droga

Jako každá látka, která dokáže změnit stav vědomí, je i fentanyl zneužitelný mimo medicínu. Bohužel má dvě nej. Je velmi snadný a levný na výrobu. Tudíž je pro ilegální výrobce a distributory drog lákavou náhražkou jiných, dražších látek. A je obrovsky účinný. V tom je jeho hlavní problém. Pro vyvolání stejného účinku je zapotřebí asi 50× menší množství než heroinu. Stačí tedy mikroskopické množství navíc a z rauše se stává smrt.

Fentanyl se na černém trhu většinou neprodává jako samotná čistá látka, ale právě pro svou levnost je přimícháván do heroinu. I ilegální výrobci a distributoři drog jsou prostě hamižní šetřílci. A kupující narkoman neví, kolik je v jeho dávce heroinu přimícháno fentanylu. Pokud koupí dávku s vyšším obsahem fentanylu, než je místně obvyklé, může se velmi snadno nechtěně předávkovat a i zemřít.

Fentanyl v USA

V USA je doopravdy rozšíření fentanylu na černém trhu obrovský problém a ročně tam na předávkování fentanylem umírají desítky tisíc lidí. Ale předávkování fentanylem samotným je spíše vyjímečné. Častěji umírají lidé na fentanyl přimíchaný do heroinu.

A právě tady je obrovský rozdíl oproti České republice

V USA je zneužívání heroinu na drogové scéně dáno historicky a počet aktivních uživatelů heroinu je tam velký. Tedy je i daleko větší nebezpečí v předávkování fentanylem přimíchaným do heroinu.

A USA čelí obrovské opiátové krizi, která začala asi před dvaceti lety. Před touto krizí byly opiáty předepisovány lékaři jen na bolest asi stejně jako u nás. Ale na obrovský a tichý nátlak farmaceutických lobby začaly být opiáty předepisovány masově. A opravdu masově. Farmaceutické firmy vesele opiáty propagovaly a tvrdily, že jejich léky nemají žádný závislostní potenciál. Opiáty byly v obrovském množství předepisovány lékaři a Amerika si vyrobila obrovské množství legálně závislých pacientů. Neužívali drogy, ale léky předepsané lékaři. Po nějaké době se americká vláda probudila a ze dne na den velmi zpřísnila dostupnost těchto léků. Dá se to přirovnat. Z běžně dostupného a předepisovaného léku se najednou tyto léky začali předepisovat jen na předpis s modrým pruhem a staly se nedostupné. Doslova statisíce a možná i miliony pacientů se závislostí na legálních lécích se ze dne na den ocitlo bez své dávky a začali ji nakupovat na černém trhu. Ilegální trh zareagoval rychle a dodal dotyčné léky. Ale ne originální. Pouliční balení se vyrábějí stejně jako tvrdé drogy a nikdo nehlídá jejich složení. Přimíchání levného fentanylu se přímo nabízelo.

V USA tedy umírají na fentanyl lidé užívající heroin a lidé, kteří nakupují léky na černém trhu.

Fentanyl v České republice

Myšlen je fentanyl na černém trhu. Fentanyl v nemocnicích a ordinacích lékařů je velmi dobře kontrolován a rozhodně není předepisován zbytečně. Lékaři velmi dobře vědí o jeho vysokém závislostním potenciálu a používají jej až jako lék poslední volby.

V původním článku Fentanylová závislost po jedné dávce: Droga, která zabíjí, se rozšiřuje i do Evropy se píše jak se fentanyl šíří po Čechách. Opravdu je to tak zlé?

Článek píše o rozkrytí fentanylového gangu na Ostravsku. Ale už opomenul zmínit, že onen gang byl zadržen už v roce 2011! Tedy dalších 12 nebyla policií zaznamenána žádná další organizovaná trestná činnost v souvislosti s fentanylem.

Dále článek píše o dvou umrtích v souvislosti s fentanylem v roce 2023. Podrobnosti zdezde. V roce 2022 zemřel jeden člověk. A další v roce 2015 a 2013. Žádná další fentanylová úmrtí policie neuvádí. Za posledních deset let tedy v souvislosti s fentanylem a trestným činem prokazatelně zemřelo 5 lidí.

Každý rok zemře na přímé úmrtí způsobené alkoholem asi 2 000 lidí. Tedy ty úmrtí, které prokazatelně zavinil alkohol. Dalších 40 lidí zemře ročně na předávkování psychoaktivními léky. Do této skupiny patří i fentanyl a zmíněných 5 prokazatelně zemřelých osob. A 60 lidí ročně zemře v souvislosti s ilegální drogou.

Za 10 let tedy prokazatelně zemřelo 5 lidí v souvislosti s fentanylem a asi 21 000 tisíc lidí na alkohol, léky a ilegální drogy.

Česká republika nemá ani heroinovou tradici a heroin je stále méně zneužíván. Před dvaceti lety zde bylo asi 10 000 rizikově užívajích heroin, tedy injekčně užívajících. Dnes jsou jich jen asi 3 000. Heroin je u nás dlouhodobě na ústupu.

Také zde nikdy nebyla opiátová krize jako v USA. Opiáty jsou, byly a budou stále léky na předpis. A silné opiáty jsou na předpis s modrým pruhem, tedy velmi dobře sledované. Nikdy nikdo si tady nedovolil tvrdit, že opiáty nejsou nebezpečné z hlediska závislostí. Nemáme statisíce lidí kterým závislost vyrobily nezodpovědné farmaceutické firmy a lékaři.

Pět předávkování fentanylem evidované policií za posledních deset let bylo vždy způsobené únikem legální drogy. Čtyřikrát to bylo použití náplastí a jedenkrát ampule s injekčním roztokem. Ani jedno předávkování nebylo způsobené fentanylem vyrobeným podloudně. Únik přísně sledované látky na černý trh jistě není v pořádku, ale uhlídat dokonale vše prostě nejde a pouhých pět zaznamenaných úniků fentanylu naopak svědčí o velmi dobře funkčním systému.

V Čechách v současnosti pod povrchem probublávají jiné problémy, než je fentanyl.

Závěrem

O fentanylovou krizi se rozhodně naštěstí u nás zatím nejedná.

Snad jsou zmíněné argumenty dostatečně průkazné.

Máme naprosto rozdílné historické souvislosti než USA. Uživatelé heroinu, do kterého se v USA fentanyl přimíchává, jsou u nás narozdíl od USA na ústupu. Dnes je aktivních rizikově užívajích heroinistů pouze tři tisíce.

Nikdy u nás neproběhla opiátová krize a na rozdíl od USA nemáme statisíce obyvatel, kteří by sháněli opiáty na černém trhu ve formě léku. Není komu masově prodávat falešné léky s příměsí fentanylu.

Bohužel lidská hloupost je bezmezná. A je bezmezná i u nás. To se prokázalo už při metylalkoholové aféře, kdy se našel nebetyčný hlupák, který pro pár korun otrávil mnoho lidí. I když máme úplně jiné historické podmínky než USA, může se najít stejný hlupák i s fentanylem a začít ho v hamižnosti přimíchávat třeba do pervitinu. Bylo by to nesmírně hloupé. Uživatel pervitinu očekává, že ho jeho dávka nakopne, povzbudí a fentanyl dělá přesný opak. Uživatelé by to poznali, ale mezi tím by mohli umírat.

Nezbývá než doufat, že vycházíme z jiných podmínek než USA. Máme vynikající protidrogovou politiku, která není založená jen na represi, ale hlavně na prevenci, dostupnosti informací a kvalitní léčbě. A nenajde se žádný hlupák, který by chtěl úplně nesmyslně vydělat pár korun navíc.

Mgr. Radek Talpa, adiktolog

Zdroje:

Národní protidrogová centrála

https://cse.google.com/cse?cx=015489265366623571386%3Aa8ctlccxurg&q=fentanyl&ok.x=12&ok.y=8

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti

https://www.drogy-info.cz/article/blog/prichod-fentanylu-na-cesky-trh-je-strasakem.-je-levnejsi-i-nebezpecnejsi-nez-heroin-varuje-voboril/

https://www.drogy-info.cz/data/obj_files/33854/1198/Souhrnna_zprava_o_zavislostech_v_CR_2022_fin.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz