Hlavní obsah
Zdraví

O alkoholismu a jiných závislostech. Kratom - neškodná hračka mladých, nebo nebezpečná droga?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Kratom

Kratom. V současné době největší hit mezi mládeží. Je naprosto volně prodejný i dětem. Inzerovaný jako báječný a přírodní všelék. Opravdu je tak neškodný? Pokusíme se shrnout objektivní známá fakta.

Článek

Kratom

Někteří z nás o něm nikdy neslyšeli. Někteří ho znají z doslechu. Někdo si ho dá občas a někdo ho vesele užívá každý den ve velkém množství a vůbec netuší, že může být nebezpečný. A on opravdu nebezpečný být může.

Tento článek rozhodně nemá být strašením. To nefunguje. Je jen shrnutím faktů pohledem adiktologa a je na každém co si z toho vezme.

Minulý týden přišel do naší adiktologické ordinace pacient. Mladý muž a už odedveří hlásil, že nemá žádný problém. Užívá přece přírodní a legální látku. Tak proč ten povyk? Přišel na popud matky, ale jen proto, aby měl od ní klid. Je už plnoletý a může si dělat, co chce. Nekouří, takřka nepije alkohol a stejně se matce nezavděčí. Sedli jsme si a začali si povídat. Jen tak o životě a mezi řádky se začal odvíjet skutečný příběh. Roky už užívá kratom každý den. Průběžně celý den. Představa, že by měl více než týden od kratomu abstinovat, ho naprosto vyděsila. I ten týden by byl špatně snesitelný. Mladý muž už má na kratomu plně rozvinutou psychickou závislost. Už jen představa abstinence v něm vyvolávala silné emoce. Vztek, strach, popudlivost a neustálou snahu hledat zdůvodnění, proč ho potřebuje a jak je neškodný. A na kratomu se může časem rozvinout i fyzická závislost s tělesnými projevy. Třes, pocení, bušení srdce, zvracení a mnoho dalších.

Ordinace adiktologů a psychiatrů se tiše plní závislými na kratomu a ten je stále dostupný i dětem. Na druhou stranu je rozhodně pravda, že rozhodně ne každý uživatel se na kratomu stane závislým.

Kratom - co to vlastně je?

O kratomu bylo již v poslední době napsáno mnoho článků, kde je popis věrně a dobře napsán. Ale naprosto protichůdná jsou vyjádření o možné nebezpečnosti.

Kratom jsou sušené listy rostliny Mitragyna speciosa. Dostupný je ve formě čaje, sušeného prášku, nebo kapslí. K dostání je ve třech základních druzích - zelený, bílý a červený. Podle barvy a dávky umí navodit různé stavy. Od velmi mírné euforie a relaxace po intenzivní nakopnutí a celkový útlum. Tyto stavy způsobují obsažené alkaloidy. To jsou přírodní látky obsažené v rostlinách, které mimo jiné umí způsobovat i změny vědomí. Alkaloidem je například i morfin obsažený ve šťávě nezralých makovic. Hlavní alkaloidy obsažené v kratomu jsou mytragynin a 7-hydroxymitragynin.

Chemicky i účinkem jsou látky obsažené v kratomu velmi podobné opiátům jako je TramadolKodein. Obě tyto látky jsou obsažené v lécích na bolest, které jsou na předpis.

Legálnost kratomu

V současné době je kratom stále mimo veškerou legislativu. A co není zakázáno, je povoleno. Kratom není uznán ani jako dolněk stravy a jeho prodej není naprosto nijak regulován. Jen nesmí být prodáván jako poživatina a doporučován k užívání. Což se přesto vesele děje. Toto právní vakuum mimo jiné způsobuje to, že vůbec nevíte, co kupujete a jaké škodliviny může koupený produkt obsahovat. Upozorňuje na to například dTest. Asi v polovině Evropy je kratom zakázán. Vláda České republiky se již několik let nemůže dohodnout, co s kratomem udělat. Ve hře jsou tři varianty:

  • Zachování současného stavu neregulace a plné dostupnosti
  • Regulovaná dostupnost od 18 let stejně jako u alkoholu a tabáku
  • Úplný zákaz

Vláda zatím nerozhodla nijak. Úplný zákaz také není jednoznačně zcela ideální řešení. Kratom by se přesunul do šedé zóny dealerů drog, což by v konečném důsledku mohlo být ještě nebezpečnější.

Dostupnost kratomu

Možná jste to zatím nezaregistrovali, ale kratom je naprosto všude a je dostupný všem i dětem. Stačí si zadat do vyhledávače kratom a vyskočí vám desítky, možná stovky eshopů. Zeptejte se ve své večerce. Ve většině z nich jen sáhnou pod pult a bez řečí jej prodají i dítěti. Je to legální. Na mnoha místech České republiky jsou i veřejně dostupné prodejní automaty.

Kolik lidí užívá kratom?

Průzkumy uvádějí, že kratom užívá každý pátý středoškolák, ale to může být jen špička ledovce. Ne každý se chce i v anonymním dotazníku přiznat. Další rozsáhlé výzkumy budou jistě následovat a výsledek může být nepříjemným překvapením.

Jaká je tedy nebezpečnost kratomu?

Intenzivní výzkum účinků kratomu a jeho nebezpečnosti je teprve v plenkách, a o to je kratom potencionálně nebezpečnější. Nikdo dnes neví, co bude s uživateli dělat za 10 - 20 let užívání. Ale jak již bylo napsáno výše, kratom je chemicky a v účincích velmi podobný tramalu a kodeinu obsaženým v lécích na bolest a můžeme tedy jen předpokládat, že nebezpečnost bude podobná. Do nebezpečnosti patří i závislostní potenciál, tedy schopnost látky vyvolat závislost. Tramal a kodein patří mezi léky se středním rizikem závislosti. Jsou to opiáty mírnější než morfin. Závislost na nich nevzniká tak často a tak rychle, ale rozhodně nejsou úplně bez rizika. A proto nejsou volně dostupné a jsou jen na předpis lékaře. V ordinacích jsou zatím desítky pacientů s problémem způsobeným kratomem. Ale bohužel někteří z nich mají již silnou fyzickou závislost, která se musí řešit podáváním substituční léčby stejné jako u heroinu.

Většina lidí, kteří užívají kratom, z něj snad bez úhony vyroste. Stejně jako dřívější generace vyrostly z bujarých alkoholových večírků v průběhu mladých let a z kouření marihuany. Ale kratom určitě není neškodná hračka a má závislostní potenciál. To jednoznačně znamená, že budou lidé (snad jich nebude mnoho), kteří si na kratomu během let vypěstují závislost, a to i těžkou fyzickou závislost. Kratom by měl být užíván s minimálně stejnou rozvahou jako alkohol. Tedy mít vždy na paměti, že není neškodný.

Souhrn na závěr

  • Kratom určitě nepatří do rukou dětem.
  • Pokud máte nezletilé děti promluvte si s nimi o kratomu. Striktně zakázat obvykle nefunguje. Mnohem lepší je otevřený rozhovor o rizicích.
  • Obsahuje alkaloidy s podobným účinkem a rizikem jako opiáty.
  • Má prokázaný závislostní potenciál pravděpodobně menší než morfin.
  • Závislost nevznikne u každého uživatele, ale to není menší riziko. Stejně jako u jiných látek nikdo dopředu neví, zda to nebude on. Říkat si: "Mě se to nemůže stát," rozhodně nestačí. To si říkali všichni alkoholici a stejně se s naprostou jistotou 2 - 3 lidi ze 100 propijí až na samé dno a opravdu dopředu nikdo neví, kdo to bude.
  • Každý by si měl pečlivě rozmyslet zda, kolik a jak často bude kratom užívat.
  • Pokud kratom užíváte, používejte selský rozum stejně jako u alkoholu ohledně množství a četnosti užití. Opíjet se každý den také není zrovna nejlepší.
  • Nepoužívejte kratom jako lék na deprese, úzkosti a jiné špatné psychické stavy. Obrovsky si tím zvyšujete riziko závislosti.
  • Pokud užíváte kratom, nekombinujte ho s jinou látkou, ani lékem. To platí i pro alkohol. Ve světě jsou popsány případy úmrtí při užití mixu látek, kde jednou z nich byl kratom.
  • V případě prvních obtíží neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Seznam je možné najít například v Mapě pomoci. Nenechte to zajít až do rozvinutí plné závislosti.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Kratom (Mitragyna speciosa) drug profile. Získáno z: https://www.emcdda.europa.eu/publications/drug-profiles/kratom_en.

Kratina T. (2017) Kratom Specifika nové návykové látky v Evropě. In Drugs and Forencis Bulletin, 23 (2), 4-9. Získáno z: Drugs & Forensics Bulletin Národní protidrogové centrály – Policie České republiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz