Hlavní obsah
Lidé a společnost

Marie Curie-Skłodowská: Utekla z Ruskem okupovaného Polska, aby učinila objev, který jí zahubí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: neznámý autor, Wikimedia Commons, volné dílo

Na svém výzkumu pracovala pilně a oddaně.

V roce 1867 se ve Varšavě narodila jedna z nejúžasnějších žen historie. Marie-Curie Sklodowská je členkou elitního klubu nositelů dvou Nobelových cen. Stejné přírodní fenomény, které zkoumala, ale také způsobily její smrt.

Článek

Mládí budoucí legendy

Ve druhé polovině 19. století bylo dnešní Polsko rozděleno mezi několik velmocí. Varšava, kde se Marie v roce 1867 narodila, patřila pod Ruské impérium. Již v mládí bylo patrné její extrémní nadání pro přírodní vědy a současně se účastnila aktivit polských nacionalistických skupin. I proto následně Varšavu raději opustila a přesunula se do Krakova, který spadal pod Rakousko-Uhersko.

V osmnácti letech začala pracovat jako vychovatelka dětí v bohaté rodině. Z vydělaných peněz platila své sestře studium medicíny. V té době také prožila nešťastný milostný vztah. I proto definitivně opustila Polsko a přestěhovala se v roce 1891 do Paříže. Jako vůbec první žena byla přijatá ke studiu chemie a fyziky na slavné Sorbonně. Během studií se seznámila se svým budoucím manželem, Pierrem Curie.

Objev radioaktivity

V roce 1896 publikoval Henri Becquerel objev jevu nazvaného radioaktivita. Marie, která v té době hledala téma pro svoji diplomovou práci, se rozhodla, že bude studovat radioaktivitu u jiných prvků než jen u uranu. Jako výzkumný materiál ji sloužil minerál zvaný smolinec. Jeho aktivita nemohla být vysvětlena pouze aktivitou uranu a Marie společně se svým manželem díky tomu objevili dva nové prvky: polonium a radium.

V roce 1903 byla manželům udělena Nobelova cena za fyziku společně s Henrim Becquerelem. Již to samo o sobě by z ní udělalo legendu. Pro Marii Curie to byl však jen začátek. Její manžel náhle zemřel v roce 1906 a ona od té chvíle pracovala na svých výzkumech sama. Soustředila se přitom na izolaci čistých radioaktivních prvků na Univerzitě v Paříži se v té době stala první ženou, která na ní kdy přednášela.

Další vědecká kariéra a mezinárodní sláva

V roce 1911 získala svoji druhou Nobelovu cenu, tentokráte za chemii. Oceněným objevem byla izolace čistého rádia. S takovými úspěchy nebylo příliš překvapivé, že pařížská univerzita vybudovala samostatný institut určený právě pro její výzkumy.

V době první světové války pak trochu změnila zaměření svého výzkumu a zapojila se do válečného úsilí. Věnovala se vývoji rentgenových přístrojů využitelných přímo v polních nemocnicích blízko fronty, díky kterým mohli lékaři lépe operovat zraněné vojáky, neboť snadněji nalézali kulky a šrapnely uvízlé v jejich tělech. Do tohoto výzkumu zapojila Marie Curie i svoji dceru Irene.

Ani v následujících letech nepřestala vést vlastní výzkumy, ačkoliv si již užívala statusů mezinárodní superhvězdy a přednášela a cestovala po celém světě. Ve Spojených Státech ji s maximálními poctami přijal prezident Harding a v té době zavítala také do Československa. Zajímavostí je, že právě z našeho území, konkrétně z Jáchymova, pocházel zmíněný smolinec.

Závěr života a smrt

Ve dvacátých a třicátých letech podporovala také výzkumy své dcery Irene a jejího manžela Frederica Joliota, které vedly k objevu umělé radioaktivity. Za tento objev v roce 1935 obdrželi Nobelovu cenu za chemii. Toho už se však Marie Curie nedožila, neboť zemřela v roce 1934 ve věku 66 let.

Chci ti také říci, že už nemám ráda slunce ani květiny. Bolí mě, jakmile je spatřím, a je mi lépe za pochmurných dnů, jako byl ten den, kdy jsi umřel. K pěkným dnům necítím nenávist jen proto, ze je mé děti potřebuji…
Marie Curie-Sklodowská (po smrti manžela)

Příčinou jejího úmrtí byla tzv. aplastická anémie. Jedná se o onemocnění kostní dřeně způsobující nedostatek všech typů krevních buněk. S největší pravděpodobností byla u Marie Curie její příčinou radioaktivita. Práce s aktivním materiálem, jejíž rizika si v té době nikdo neuvědomoval, si zkrátka vybrala svoji daň.

Zdroje

1) Biografie Marie Currie Sklodowksá

2) Nobelova cena medailonek Marie Currie Sklodowské

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz