Hlavní obsah
Zdraví

Napadají vás agresivní senioři? Demence není pouze zapomínání, jde s ní však pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Seniorka se děsí toho, co zase svým dětem a vnoučatům v záchvatu agrese udělala.

Znáte někoho, kdo se z milého dědečka změnil v agresivního bojovníka, nebo dříve příjemnou paní, která najednou píše na sociální sítě neuvěřitelné vulgarity? Může to být projevem některého typu stařecké demence.

Článek

Co je to stařecká demence

S věkem se zhoršují funkce mozku včetně paměti a také osobnostní projevy. Úbytek nervových buněk je přirozený projev stárnutí. Když ale začnou mozkové buňky v důsledku patologických procesů umírat rychleji, než je obvyklé, začne se rozvíjet tzv. stařecká demence. Nejčastěji to bývá Alzheimerova choroba, ale může to být i vaskulární demence, front temporální demence, případně demence s Lewyho tělísky.

Postižený nejen zapomíná, a to hlavně věci z poslední doby, nemůže najít ta správná slova, ale postupně je neschopný řešit i běžné životní situace. Přestává o sebe dbát, někdy má i problémy se základní hygienou a časem se neobejde bez každodenní asistence někoho z rodiny nebo pečovatele. Demence ale může také zcela změnit chování i celou osobnost nemocného. Všechny zlozvyky se zhoršují, protože s postupující nemocí ztrácí postižený zábrany dané výchovou. Demence má tři stupně závažnosti v závislosti na míře ztráty samostatnosti a schopnosti komunikovat.

Demence a agresivita

Snad k nejhorším projevům stařecké demence patří agresivita, která se velmi často obrací proti nejbližším, kteří o nemocného pečují. Není to zloba ani úmyslná agrese, ale často spíše projev zoufalství nebo strachu. Agresivita tak nesouvisí přímo s diagnózou demence, ale je u takto postižených seniorů snahou dostat z nějaké pro ně nepříjemné situace, kterou nechápou a neumí si v ní nijak poradit, případně chtějí něco jiného. Důvodem může být i fyzická bolest, kterou neumí popsat, a říct si o pomoc.

Projevy agresivity u seniorů

Nemusí jít vždy hned o demenci, ale agresivní chování lze pozorovat u mnoha starších lidí, u nichž se dosud demence neprojevila. Senior je pak schopen se s vámi poprat o nákupní vozík, i když metr od něj jich bude volných celá řada. Rozčilovat ho budou hrající si děti i hudba od sousedů, na všem si najde něco negativního.

Neštěstím je, pokud je takový člověk zahrnován řetězovými maily s dezinformacemi, nebo se na sociálních sítích octne ve skupinách, kde bude chtít někdo jeho situaci zneužít k šíření dezinformací. Pokud se rodina takovému seniorovi nevěnuje dostatečně, může se dostat do fáze, kdy už nebude nikomu a ničemu kromě svých online „přátel“ věřit. Takové nebezpečí bohužel hrozí i vysoce vzdělaným lidem, například inženýrům, kteří ještě nedávno mysleli čistě technicky a najednou jsou schopni obhajovat ty největší absurdity odporující fyzikálním zákonům.

Agresivní chování u osoby s demencí může zahrnovat jak verbální, tak fyzické projevy. K verbálním patří například křik, agresivní tón řeči, nadávky, vyhrožování apod. Fyzicky se může agresivita projevovat třeba bitím, štípáním, škrabáním, kousáním, taháním jiných za vlasy, házením různých věcí po místnosti i po pečujících osobách.

Česká společnost a stařecké demence

I když jsme zvyklí si neustále na všechno stěžovat, české zdravotnictví patří mezi ta kvalitnější. Délka života u žen i mužů se u nás stále prodlužuje, vědecký pokrok pomáhá vyléčit i dříve smrtelná onemocnění. I to je důvodem, proč pacientů s demencí nejen u nás, ale i celosvětově stále přibývá.

Péče o seniory s demencí je u nás kvalitní, problémem ale je nedostatečná síť psychiatrické péče, a hlavně absence dostatku kvalitních sociálních služeb a také domácí zdravotní péče.

Do specializovaných zařízení není jednoduché se dostat, čekací lhůty na umístění jsou měsíce i roky, což může rodinu fyzicky i psychicky zcela vyčerpat. Také termíny u ambulantních specialistů nejsou dostupné dostatečně rychle. Může se tedy stát, že než se k patřičnému lékaři dostanete, senior změní názor a k lékaři jít odmítne. Nemoc ho již zasáhla, ale on má pocit, že mu nic není. Tlak rodiny ho často může proti lékaři postavit do opozice. A bez patřičné péče a medikace se jeho stav bude velmi rychle horšit.

I když se zvyšují důchody, pro mnoho lidí to neznamená, že jejich důchodový věk je prožíván šťastně. Jako by velká část naší společnosti zapomínala, že babičky a dědové tady nejsou proto, aby hlídali vnoučata, pomáhali svým dětem finančně a neměli čas sami na sebe. Že bychom je neměli stresovat dalšími a dalšími katastrofami ve zprávách i tím, že dopustíme, aby se stali obětí nejrůznějších podvodníků. Právě stres může být u demence spouštěčem a chybou je i nedostatek fyzické a duševní aktivity.

Čeští a jiní důchodci

Ve srovnání třeba s německými, francouzskými nebo britskými seniory si ti čeští málo užívají a málo o sebe pečují. Měli by víc cestovat, lépe se stravovat, sportovat a také se potkávat s přáteli a vůbec žít aktivně. Asi 10 % demencí je vaskulárních, tedy zapříčiněných poruchami cévního objevu v mozku a v jejich důsledku cévními mozkovými příhodami. Často je ale tato demence kombinována i s nějakou další, obvykle Alzheimerovou chorobou.

Rizikovými faktory pro vznik vaskulární demence je nejen vyšší věk, ale také vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi, srdeční onemocnění, nedostatek pohybu a kouření. Typicky česká strava plná živočišných tuků, velkého množství sacharidů, alkoholu a s nedostatkem zeleniny a ryb také nepomáhá. Proto by měla pomáhat rodina, o své seniory pečovat a podporovat jejich zdravý životní styl. Místo dortu kupte mamince k narozeninám permanentku do bazénu a tatínka zkuste odnaučit kouřit a jíst ke všemu jen knedlíky.

Hlavně je ale neopouštějte. To, že máte moc práce a starostí, není důvod, proč si na stárnoucí rodiče neudělat pravidelně čas. Návštěva jednou za rok nestačí, protože jen pravidelný kontakt vám umožní si všimnout prvních projevů demence včas. Volejte jim, navštěvujte je, ale zároveň také zmapujte možnosti péče o seniory v místě, kde bydlí. Na hledání pomoci ve chvíli, kdy ji budete potřebovat, je už pozdě.

Závěr

I když se stařecké demenci nedá zcela vyhnout, dobrým životním stylem se jí dá předcházet. Ale aby na takový život měli vaši rodiče čas a chuť, je třeba jim pomáhat. Naučte je jíst zdravě, zachovávat si fyzickou aktivitu a společenské vazby. Nenechávejte je nešťastné doma u televize a mobilu v informační smršti, které neumí čelit. Dobré rodinné vztahy a pravidelná komunikace jsou tou nejlepší prevencí nejen demencí, ale i dalších onemocnění. Vaše děti vidí, jak s rodiči jednáte, a jednou se budou stejně chovat také ony k vám. Tak na to myslete.

Máte vlastní zkušenost se stařeckou demencí v rodině či svém okolí? Podělte se s námi v diskuzi.

Zdroje

1) Aggressive behaviour from people with dementia

2) Aggressive behaviour and dementia

3) Co je demence

4) Demence: základní informace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz