Hlavní obsah

Používání chytrých telefonů je spojeno s psychickými problémy, říkají vědci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kampus Production (Pexels)

Nejen mobil, ale i tablet vám může způsobit psychické obtíže.

Nevlastnit v dnešní době mobilní telefon je, dalo by se říct, společenská sebevražda. Ale co když má jeho nadužívání negativní vliv na funkci mozku, nebo může dokonce způsobovat psychické problémy?

Článek

Současná doba je, co se týče technologií, velmi pokročilá a téměř každý, od dětí až po seniory, vlastní mobilní telefon, notebook, tablet a další elektronické vymoženosti. Ve spoustě situacích jsou to rozhodně dobří pomocníci, ale je to tak vždy?

Pojmenování chytrý telefon je trefné. Mobilní telefony mají v současnosti mnoho skvělých funkcí. Zařídíte s nimi téměř vše. Pošlete e-mail, textovou i hlasovou zprávu, napíšete dokument, zapíšete poznámky do virtuálního notýsku nebo do kalendáře, zaplatíte v obchodě, objednáte si zboží přes internet, můžete přes mobil spravovat své finance, nahlížet do elektronického bankovnictví atd. To jsou všechno skvělé funkce, které nám usnadňují spoustu situací. Ale co dál?

Sociální sítě

Díky chytrému telefonu můžeme získat nejrůznější aplikace, k nimž nemyslitelně patří i sociální sítě. Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok a další. Přinášejí nám spoustu informací, spojení s přáteli, kolegy, rodinou, ale také vytvářejí velkou iluzi o životech ostatních lidí. Specifickou skupinou, která velmi ovlivňuje ostatní, jsou matky na mateřské věnující se sociálním sítím – influencerky. Většina žen totiž na sociální sítě přidává příspěvky, které vypadají naprosto dokonale a ideálně. Do rodiny se narodí miminko, nejlépe už druhé nebo třetí a žena ještě v šestinedělí stíhá vařit, prát, uklízet, odvézt děti do školky a do školy, postarat se o novorozence a kojit. Stíhá to naprosto sama bez jakékoliv pomoci, a ještě u toho dobře vypadá.

Pro novopečenou maminku, vyděšenou naprosto ze všeho, je tohle velmi stresující. Často se cítí naprosto neschopně, protože se dokáže postarat pouze o novorozené miminko. Zuby si vyčistí až v jedenáct dopoledne a o vaření a úklidu skoro nemůže být řeč. Tyto „supermatky“ často vyvolávají v ostatních maminkách velmi nepříjemné, někdy až depresivní pocity. Musíme ale myslet na fakt, že sociální sítě zachycují pouze pár minut, možná pár desítek minut, ze života lidí. Nikdo tedy neví, jak ve skutečnosti daná žena doma jinak funguje, a zda vedle kamery nemá hromadu nevypraného prádla nebo neumyté nádobí. Neměli bychom brát tedy sociální sítě jako realitu. Stále je to virtuální prostor, kam lidé mohou přispívat pouze to, co sami chtějí.

Je tedy virtuální prostor vůbec prospěšný?

Lidé nejčastěji uvádějí, že důvodem užívání sociálních sítí je spojení s přáteli z celého světa. Podle psychologů lidé ale také, bohužel, kladou důraz na počet virtuálních přátel nebo odběratelů, které na sociálních sítích mají. Na základě rostoucích čísel podléhají tlaku trávit na sociálních sítích mnohem více času a přidávat příspěvky, které budou působit dokonale, zajímavě, vtipně. Podle vědců je za touto skutečností pouhá touha cítit se sebevědomě, zajímavě, prostě dobře. Také upozorňují na fakt, že virtuální vztahy jsou mnohem bezpečnější, co se týče emoční pohody. Skutečné vztahy s sebou přinášejí opravdovou komunikaci, která obsahuje nervozitu, vzrušení, napětí a další jiné pocity, kterých se spousta lidí chce vyvarovat. Ze studií jasně vyplývá, že užívání sociálních sítí vede ke zhoršení psychické pohody a nárůstu depresí a životní nespokojenosti.

Jak se ale sociálních sítí a závislosti na telefonu zbavit? Může nám pomoci řízený čas, který budeme sociálním sítím (a nejen jim, ale i celkově času trávenému na mobilu) věnovat. V současné sobě má již každý telefon funkci – časovač, který nám hlásí čas strávený na jednotlivých aplikacích a na telefonu. Může nám ale také velmi pomoci digitální detox, tedy dát si například víkend bez telefonu. Věnovat se sobě, rodině, přátelům. Vědci totiž prokázali, že přílišný čas trávený na telefonu způsobuje změny na mozku.

Ovlivňuje smartphone fungování našeho mozku?

Podle vědců z RSNA (Radiological Society of North America, Chicago) ovlivňuje mladé lidi právě závislost na internetu a smartphonu. V jejich mozku byla objevena chemická nerovnováha. Tato skutečnost byla objevena na základě výsledků magnetické rezonance, kterou podstoupili respondenti dané studie, které se zúčastnilo 19 mladých lidí (aktivních na internetu) a 19 lidí podobného věku a pohlaví, kteří aktivně nepoužívají mobilní telefon. Výsledky byly téměř alarmující. Lidé aktivně využívající internet a mobilní telefon měli mnohem větší sklony k depresím, úzkostem, nespavosti a impulzivitě. Současně bylo zjištěno, že jejich mozek obsahuje vysoké množství látek, které zpomalují mozkové signály a regulují některé mozkové funkce. Rozhodně tedy můžeme potvrdit, že aktivní využívání internetu a smartphonu vyvolává závislost na jeho používá a současně velmi negativně ovlivňuje fungování mozku a tím i psychiku člověka.

Jak to tedy je a co s tím?

Rozhodně můžeme říci, že používání smartphonů nám v současné době ulehčí spoustu úkolů a úkonů, které bychom dříve museli dělat jinak. Měli bychom si dát ale pozor na přílišné užívání internetu. Konzumace obsahu na sociálních sítích může být mnohdy velmi vtipná nebo obohacující, inspirující, ale někdy nám může naopak přivést jen nepříjemné pocity, které si sebou poneseme s každou další konzumací dokonalých příspěvků.

Zdroje:

1)  RSNA Press Release: Smartphone Addiction Creates Imbalance in Brain, Chicago, 2017

2)  SPITZER, Manfred, 2016. Kybernemoc. Brno: Host. ISBN 9788074917929

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz