Hlavní obsah
Astrologie

Kardašovova škála civilizací: měří, jak daleko jsme od toho, abychom ovládli vesmír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Leo (Unsplash)

Mimozemšťani představují pro lidstvo nebezpečí.

Ovládnutí vesmíru nebo kolonizace Marsu? Prozatím utopie. Dříve než později nás ale klimatické změny a postupný úbytek surovin související s nárustem počtu obyvatel planety Země vyžene do vesmíru. Jsme na to však připraveni?

Článek

Co je Kardašovova škála?

Kardašova škála je nástroj, který se používá v teoretické fyzice. Roku 1964 jí představil sovětský astrofyzik Nikolaj Kardašov. Tato škála rozděluje civilizace do třech různých úrovní. Podstatou škály je rozdělení těchto pomyslných civilizací dle jejich pokroku, vyspělosti a energetické výkonnosti. Právě energetická výkonnost dané civilizace je tím nejdůležitějším měřítkem celé škály. Velmi úzce souvisí také s technologickým pokrokem. V zásadě platí, že čím vyšší technologický pokrok civilizace má, tím dokáže využívat více energie. Tato úměra platí i obráceně, tedy čím více dokážeme využívat energie, tím můžeme dosáhnout vyššího technologického pokroku. V průběhu let bylo navrhnuto i mnoho možných rozšíření této škály. Jednou z nejpopulárnějších teorií je verze s rozšířením až do sedmi úrovní. Autorem je kosmolog a teoretický fyzik John David Barrow. Ačkoli oba tito teoretici již zemřeli, zůstává Kardašovova teorie stále populární a objevují se i nové hypotetické návrhy na její další rozšíření.

První úroveň Kardašovovy škály – Planetární civilizace

Planetární civilizace je schopna využívat veškerou energii své domovské planety (Země). S touto energií dokáže civilizace hospodařit a efektivně jí využívat pro svůj vlastní prospěch. Nárůst populace tedy nepředstavuje pro tuto civilizaci žádný problém. Teorie civilizace prvního typu pracuje také s tím, že lidstvo dokáže ovládat přírodní živly jako například počasí nebo sopečnou činnost.

Druhá úroveň Kardašovovy škály – Hvězdná civilizace

Hvězdná civilizace dokáže využívat úplně všechnu energii své nejbližší hvězdy (pro nás Slunce) a také jí ovládat. Druhá úroveň škály pracuje s představou, že by existovalo zařízení, které by celou hvězdu dokázalo obklopit a nasávat veškerou její energii plnými doušky. Toto hypotetické zařízení se nazývá Dysonova sféra a s jeho pomocí bychom energii mohli transportovat kamkoli, kde by bylo třeba a také jí skladovat. V případě potřeby jsme touto energií dostatečně zásobováni i na horší časy. Teoreticky by pak taková civilizace mohla být považována za nezničitelnou. Pomocí takového dostatku energie bychom také mohli s domovskou planetou i hýbat.

Třetí úroveň Kardašovovy škály – Galaktická civilizace

Galaktická civilizace dokáže se svou planetou cestovat celou galaxií (Mléčnou dráhou). Člověk v této civilizaci je úplně jiný než ten současný. Třetí úroveň hovoří o jakémsi rozdělení obyvatelstva na dvě třídy. Vládu by převzali kyborgové (nadměrně inteligentní bytosti, které jsou zčásti roboty) a my lidé bychom jim byli podřízeni. Vlastně velmi podobný princip jako v Čapkovo dramatu R.U.R. Robotická populace by se také dokázala samovolně množit, a to až do takové míry, že by byla schopna postavit hned několik Dysonových sfér. Dokázali by tak efektivně získávat energii ze všech hvězd dané galaxie a postupem času by jí ovládli celou.

Současný svět

V současné době není naše civilizace ani na první úrovni Kardašovovy škály. Aktuálně jsme na úrovni 0,73. Nedokážeme totiž ještě ovládnout všechny zdroje naší planety a efektivně je využívat. Dle vědeckého výpočtu, který byl publikován v březnu roku 2022, bychom mohli dosáhnout první úrovně v roce 2371. K dnešnímu dni nám k dosažení první úrovně tedy zbývá 348 let perné práce.

Kdybychom nyní narazili na civilizaci druhého typu, pravděpodobně bychom pro ně byli asi tak důležití jako testovací myši. Považovali by nás za naprosté hlupáky a možná by nás i zotročili na nucené práce. Člověk našeho myšlení by pro ně nepředstavoval žádný hlubší význam. Pokrok jde dopředu a ne zpět.

Závěr

I když se celá škála zdá jako vystřižená z vědecko-fantastického románu, je velmi pravděpodobné, že by lidstvo v budoucnosti mohlo fungovat na podobném podkladu. Každým rokem jsme blíž a blíž k ovládnutí vesmíru a jistě bude zajímavé sledovat, kam se naše civilizace dokáže v relativně krátkém čase posunout.

Zdroje

3) Kardašovova škála ako nástroj pre meranie vyspelosti civilizácií. Od ovládnutia planéty až po riadenie celého vesmíru: https://refresher.cz/60715-Kardasovova-skala-ako-nastroj-pre-meranie-vyspelosti-civilizacii-Od-ovladnutia-planety-az-po-riadenie-celeho-vesmiru?gdpr-accept=1

4) Avoiding the Great Filter: Predicting the Timeline for Humanity to Reach Kardashev Type I Civilization: https://arxiv.org/abs/2204.07070

5) Lidstvo meziplanetárním druhem? Podle vědců jsme na nízkém stupni rozvoje: https://www.wn24.cz/lidstvo-meziplanetarnim-druhem-podle-vedcu-jsme-na-nizkem-stupni-rozvoje/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz