Hlavní obsah
Lidé a společnost

Na výrobě Agent Orange jsme se podíleli i my Češi, ve Vietnamu se dodnes rodí znetvořené děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Americká Armáda (U.S. Army Communications photo shoot skrze Wikimedia)

Znetvořené děti, zničená půda a tutlání americké vlády. Věděli jste, že zabijácký herbicid Agent Orange má i českou stopu?

Článek

Vietnamská válka probíhala od roku 1955 dlouhých 20 let. Ačkoliv jinde ve světě byla šedesátá léta vnímána jako období svobody, lásky, uvolnění a radosti (tedy pro nás až do roku 1968), Vietnam tehdy čelil nejkrvavějšímu konfliktu ve své historii. Proti sobě se postavil Jižní Vietnam s podporou USA a Severní Vietnam s podporou Číny a SSSR, mimo jiné. Americká armáda tehdy sáhla po jedné z nejkontroverznějších zbraní, které svět dosud viděl. Agent Orange byl místním rolníkům prezentován jako přípravek, který podpoří půdu a zajistí úrodu, místo toho celou oblast zamořil a vyžádal si mnoho životů.

Duhové herbicidy vystrašily i americké vojáky

Agent Orange nebyl zdaleka jediná toxická chemická sloučenina, kterou americká armáda ve Vietnamu používala. K dispozici měla doslova celou paletu. Herbicidům se říkalo duhové, a to podle jejich pojmenování. Kromě nejničivějšího Agent Orange byl například Pink, Purple, Green či White. Agent Orange a další herbicidy byly rozprašovány letadly, vrtulníky, ale také rozhazovány z aut. Cílem bylo zasáhnout především lesy, jelikož tam se nepřítel mohl skrývat. Jakmile se stromy dostaly do styku s herbicidy, jejich listí okamžitě opadalo a nepřítel přišel o přirozenou kamufláž. Kromě lesů se ale Agent Orange dostal i na pole a do povodí řek.

Vietnamští obyvatelé ale nebyli jediní, kteří byli Agent Orange postiženi, ztráty byly samozřejmě i na straně vojáků, kteří měli mnohdy strach s herbicidem operovat. Celkově se z Vietnamu během konfliktu nevrátilo více než 60 tisíc amerických vojáků. Kolik vojáků jím ale bylo poznamenáno není přesně známé, číslo je ale rovněž v tisících. U amerických veteránů, kteří se z války z Vietnamu vrátili a přišli do styku s duhovými herbicidy se často projevily nejrůznější zdravotní problémy, nejčastěji rakovina. Na rozdíl od místních ale vojáci věděli, co Agent Orange dokáže. Není divu, že místo raket a bomb měli američtí vojáci strach spíše z toho, co s nimi udělá to, až s Agent Orange přijdou do styku.

Českoslovenští chemici také přispěli katastrofě

Československo jako každý stát východního bloku oficiálně sympatizovalo se Severním Vietnamem, který Sovětský svaz vojensky podporoval. Přesto dokázala Neratovická chemička Spolana poskytnout jednu ze složek Agent Orange. Přes prostředníky ze Západu byly látky z Neratovic převáženy za valuty až na americké letecké základny, kde se čerstvé dávky postřiku připravovaly. V roce 1968 byla ale výroba těchto látek ukončena a postupně se provoz chemičky zastavil úplně. Roli v tom sehrála i četné onemocnění dělníků, kteří s látkami, nejen pro Agent Orange, pracovali.

Hrůzostrašné následky viditelné dodnes

I když je to už 50 let od doby, kdy se Agent Orange na území Vietnamu přestal rozprašovat, následky si obyvatelé Vietnamu nesou dodnes. Lidé, kteří ve Vietnamu přišli do styku s Agent Orange začali ve velké míře trpět nejrůznějšími onemocněními. Na rozdíl od amerických vojáků se jim ale nedostalo ani dobré zdravotní péče, ani finančnímu odškodnění za vzniklé problémy. Takových lidí byly miliony. Rozvinuly se u nich choroby jako je rakovina, různé typy kožních onemocnění a mentální poruchy. Látky obsažené v duhových herbicidech ale způsobují hlavně genetické defekty. Dodnes se ve Vietnamu rodí mnoho postižených dětí, jelikož životy jejich předků byly značně ovlivněny chemickými zbraněmi války ve Vietnamu.

Má to samozřejmě ale i klimatickou dohru. Agent Orange má rozdílnou dobu rozkladu. I když by byl v našich končinách tento herbicid rozložen přibližně za 3 roky, v tropických pásmech může v závislosti na typu půdy přetrvávat až 50 let. V říčních a mořských sedimentech pak dokonce přetrvává až 100 let. Ačkoliv se nejrůznější organizace z celého světa, včetně České republiky vysílat do Vietnamu odborníky, dobrovolníky i technologie pro vyčištění půdy a vody od Agent Orange, stále není ve na jihu Vietnamu čisto. Předpokládá se, že především lidé, kteří v postižených oblastech žijí, budou nést následky ještě několik desítek let a dokud budou stále hospodařit na polích a odebírat vodu z místních toků, nebude situace lepší.

Zdroje

1) Long-Term Fate of Agent Orange and Dioxin TCDD Contaminated Soils and Sediments in Vietnam Hotspots

2) Válka ve Vietnamu: Agent Orange, brutální herbicid ze Spolany, zabíjel a mrzačil ve velkém

3) Veterans' Diseases Associated with Agent Orange, https://www.publichealth.va.gov/exposures/agentorange/conditions/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz