Hlavní obsah
Psychologie

Záchvatovité přejídání může vést k psychickým problémům i srdečnímu onemocnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anfisa Eremina (Pexels)

Jíst zdravě nebo se nacpávat? Vaše volba

Záchvatovité přejídání bylo – na rozdíl od mentální bulimie – diagnostikováno až v posledních desetiletích. Tato porucha příjmu potravy se vyznačuje nedostatečnou kontrolou nad jídlem a pocitem viny po jídle.

Článek

Že přejídání nesvědčí lidskému organismu, je věc obecně známá. Přispívá k nevolnostem, ale i jiným, mnohdy i závažnějším poruchám zažívacího traktu a je základem nadváhy až obezity. O běžném přejídání se hovoří tehdy, když se přejídat chcete, když vám příliš chutná a jste s tím de facto spokojeni.

Jednoho dne však může nastat situace, kdy už se vám přejídání začne příčit, a vy tak přesto budete činit. Může dojít ke zvratu a dlouhodobé přejídání se může změnit v poruchu příjmu potravy, která se nazývá záchvatovité přejídání (BED – Binge eating disorder). To se vyznačuje opakovanými epizodami nadměrné konzumace jídla, přičemž se však necítíte dobře, je vám špatně jak od žaludku, tak psychicky; připadáte si bezmocní a cítíte vinu, že jste se neovládli. V takovém případě buďte ve střehu – budou-li se přejídací epizody opakovat, začíná být situace vážná a postižená osoba zpravidla tuto poruchu už sama nedokáže zvládnout a bude potřebovat péči odborníků.

BED totiž patří k závažným psychickým onemocněním - stejně jako bulimie či anorexie. V podstatě se projevuje tak, že postižená osoba doslova zhltá nadměrné množství jídla, a to většinou v takové rychlosti, že je ani nevychutná. A obvykle ji k jídlu nevede ani hlad. Nemocný zároveň není schopný kontrolovat, kolik toho vlastně sní. Následně se však dostaví výčitky, pocity znechucení nad sebou samým, mnohdy se přidá úzkost.

Že se jedná o záchvatovité přejídání lze odvodit z některých příznaků:

  • velká rychlost konzumace, hltání
  • ignorace pocitu sytosti
  • neschopnost přestat jíst
  • v závažnějších případech si postižený jídlo schovává a jí tajně
  • zklidnění po jídle – s přílivem energie totiž zpravidla ustoupí stres či úzkost

Kdy k poruše příjmu potravy BED dochází?

Přestože ještě nejsou z medicínského hlediska tyto mechanismy plně prozkoumány a jejich příčiny odhaleny, lze některé spouštěče uvést:

  • K záchvatovitému přejídání dochází při dlouhodobém stresu či jiných poruchách psychického zdraví, například při emočním traumatu, bipolární poruše, nebo úzkostných stavech.
  • Dále se na vzniku BED mohou podílet dědičné prvky. Někteří jedinci mají totiž vyšší vrozenou citlivost k dopaminu, jenž vyvolává pocity slasti a radosti, a ty se pak při plném bříšku projeví v uspokojivé míře.
  • U některých osob dochází věkem ke změnám struktury mozku a pak může dojít ke ztrátám sebeovládání.
  • Anebo se v BED může přetvořit dlouhodobé přejídání, o němž se hovoří na počátku článku (lidé totiž často přejídáním zahánějí stres či depresivní pocity).
  • BED rovněž souvisí s užíváním návykových látek.

Jaké mohou být důsledky záchvatovitého přejídání

BED se podle některých zdrojů objevuje více u žen, ale ani mužům se nevyhýbá. První příznaky se mohou objevit již v mladším věku, tedy kolem 20 let, avšak porucha může vzplanout v kterémkoliv období života. Někdy trvá dlouho, než se na tohle onemocnění vlastně přijde; spousta postižených se totiž za své přejídání a nedostatek silné vůle stydí, a proto o něm nehovoří, ani nevyhledá lékařskou pomoc. Krom toho není snadné tuto poruchu diagnostikovat, pokud sami postižení na tento neuspokojivý stav lékaře neupozorní.

Velká část osob, u nichž se záchvatovité přejídání projevuje, v brzké době začne trpět nadváhou až obezitou, přidat se může diabetes, kardiovaskulární onemocnění, ale i jiné komplikace. Psychický stav se začne zhoršovat a vše může vyústit v závažné psycho-somatické poruchy. K dalším zdravotním obtížím, způsobeným BED, patří:

  • vysoký tlak
  • zvýšená hladina cukru v krvi
  • metabolický rozvrat
  • obezita, z níž pramení mnoho dalších onemocnění
  • psychiatrické komorbidity
  • obstrukční spánková apnoe
  • gastroezofageální refluxní choroba

Jak záchvatovité přejídání léčit

Pomoci může jak farmakoterapie, tak i psychoterapie. Optimálním řešením je kombinace obou. A co je cílem této léčby? Vypěstovat si zdravý vztah nejen k jídlu, ale rovněž ke svému tělu, a také se naučit rozpoznávat, co působí jako spouštěče záchvatů a postupně je zvládat. Tím si opět vybudujete lepší psychické zdraví, včetně sebeúcty, kterou během onemocnění v podstatě ztratíte.

Začarovaný kruh

Porucha BED bývá zpravidla spojena s negativními emocemi, stresem a nespokojeností se sebou samým či se svým životem. Tyto nepříjemné pocity jsou následně kompenzovány konzumací velkého množství jídla, po němž alespoň na chvíli ustupují. Následný pocit viny, obezita a kvůli ní zhoršený vzhled přinášejí znovu špatnou a depresivní náladu, která se řeší jídlem… A tak stále dokola.

Pokud by se někdo z vás v tomto článku poznával a měl by obdobné potíže déle než tři měsíce, zvažte návštěvu lékaře, a to praktika, psychologa nebo psychiatra. Pohovoří s vámi, provedou základní vyšetření a nasadí účinnou léčbu. Pamatujte, že na svůj stav nejste sami…

Zdroje

1) Z čeho může záchvatovité přejídání pramenit

2) Jak záchvatovité přejídání léčit

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Záchvatovité přejídání

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz