Hlavní obsah
Zdraví

Těhotenský pás do auta: Je nutné ho pořizovat a čím se řídit při výběru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jonathan Borba (Unsplash)

Pokud chcete zdravé dítě, snažíte se ho často ochránit už před narozením.

Těhotné ženy se v autě musí připoutávat, ale běžný bezpečnostní pás může být v pokročilém stadiu těhotenství nebezpečný. Těhotenský pás do auta pomáhá správně umístit pás pod břicho, čímž chrání matku i plod při nehodě, má smysl ho koupit?

Článek

Jste v pokročilejším stadiu těhotenství, bříško se začíná zvětšovat a v autě se vám necestuje pohodlně? Možná ještě nevíte o tom, že existují vychytávky, se kterými bezpečnostní pás v autě přizpůsobíte tvaru vašeho bříška a zároveň vás i miminko ochrání při prudkém brždění nebo autonehodě. Těhotenský pás do auta není povinným vybavením těhotné ženy v autě, stojí však za pozornost zejména z pohledu bezpečnosti.

Co je to těhotenský pás do auta a jaké typy existují?

Jestliže se vám při cestování bezpečnostní pás smýká přes břicho a způsobuje nekomfort, ale také neefektivitu v podobě nedostatečné bezpečnosti, můžete si pořídit těhotenský pás do auta. Bezpečnostní pás by měl správně vést přes prsa a přes břicho, v těhotenství je však nebezpečné, aby pás vedl přes břicho, kvůli tomu, že při brždění může poškodit plod nebo způsobit bolesti a zranění matky i miminka. Proto je nutné, aby u těhotných žen pás vedl přes podbřišek. Bez těhotenského pásu však na podbřišku nebude sám od sebe držet a bude se stále smýkat přes bříško.

Těhotenský pás slouží právě k tomu, aby klasický pás bezpečně ukotvil na místě kde má být, a zajistil tak bezpečnost matky i plodu. Obvykle vypadá jako podložka nebo přídatný pásový systém, který se nainstaluje na sedačku. Existují tři základní typy těhotenských pásů rozděleny podle typu úchytu klasického pásu a počtu bodů ukotvení.

První typ pásu obsahuje dva úchytné body po stranách stehen, kam se klasický pás připne. Tento mechanismus drží pás dole, a tím zamezuje nežádoucímu pohybu. Výhodou je, že je kompatibilní s jakoukoliv autosedačkou a také s jakýmkoliv typem oděvu ženy. Nemusí však vyhovovat každému, záleží na stavbě těla ženy a stadiu těhotenství.

Druhý typ obsahuje úchyt pro klasický pás mezi nohama v rozkroku, přímo pod bříškem. Někomu může lépe sedět tento typ, protože pás vede přesně místy, kdy je to nejbezpečnější. Nevýhodu může přinášet v momentě, kdy má žena oblečenou sukni, v takovém případě, je úchyt hůře dostupný a upevnění v něm nemusí být tak pohodlné. Pro ženy, které sukně obvykle nenosí však nepředstavuje problém.

Třetí typ je kombinací obou předchozích variant. Obsahuje tedy jak dva boční ukotvovací body, tak prostřední bod v rozkroku. Zajišťuje maximální nepohyblivost pásu, a tím naprosté bezpečí matky i plodu. Výhodou navíc je, že pokud se rozhodnete vzít sukni, můžete pás ukotvit pouze bočními úchyty a vyhnout se tak nepohodlí.

Jak přídatný těhotenský pás připevnit k sedačce?

Existují dva způsoby, jak těhotenský pás připevnit k sedačce. Záleží na konstrukci daného pásu.

Prvním ze způsobů upevnění je připoutání těhotenského pásu k sedačce pomocí popruhu, který vede okolo opěradla sedačky. Výhodou je, že je tento způsob ukotvení kompatibilní i se staršími typy vozidel. Problém však nastává, pokud má žena sedět v autě na zadní sedačce, kde pás nelze upevnit přes opěrku.

Druhou bezpečnější variantou je připoutání těhotenského pásu pomocí systému ISOFIX, který je zabudovaný v každém novějším vozidle (od roku 2002 je povinnou výbavou vozů) na předních i zadních sedačkách. Do systému pouze zakliknete přezky pásu a můžete jej používat. Výrobci obvykle poskytují detailní návod uchycení přídatného těhotenského pásu, nemusíte se tak obávat, že byste udělali chybu.

Zdroje

1) Jak používat pás při těhotenství?

2) Doporučení týkající se používání pásu v těhotenství

3) Těhotenství a pás

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz