Hlavní obsah
Zdraví

Neplodnost a problémy s otěhotněním? Jak se s nimi vypořádat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: John Looy (Unsplash)

Někdo má rád život bez dětí, někdo po miminku touží.

Přirozeně otěhotnět představuje pro řadu párů dnes problém. Proč tomu tak je a co pro podporu své plodnosti můžete sama udělat?

Článek

Co je a není neplodnost

Touha po vlastním miminku je zejména pro ženy mimořádně silná. Proto občas panikaří dříve, než je to nezbytně nutné.

Dostupné statistiky uvádějí, že se s neplodností potýká asi 20 % párů. Nepříznivým trendem, který však rovněž z dat vyplývá, je to, že počet párů, které se s tímto problém musejí potýkat, pomalu narůstá. Příčin je řada, patří mezi ně například endometrióza, vrozené vady dělohy, může mít i hormonální původ.

Týká se neplodnost i vás? Odborníci uklidňují, že do určité míry se o problém jednat nemusí. Ani zdravý pár nemá stoprocentní šanci, že po nechráněném styku počne vlastního potomka. Medicína definuje neplodnost jako stav, kdy pár praktikuje nechráněný sex více než rok a k otěhotnění nedojde.

Jak přirozeně podpořit otěhotnění

Pokud už začínáte být po několika týdnech či měsících netrpělivá, vězte, že přirozenému početí můžete pomoci. Jak?

Žádné cigarety a alkohol

Vzdát se už ve fázi plánování vlastního potomka byste jednoznačně měla cigaret. Kouření způsobuje rychlejší stárnutí vajíček, což má destruktivní vliv na vaši plodnost. Dostupné zdroje uvádějí, že dochází ke snížení plodnosti až o 60 %.

Podobně je na tom alkohol. Ten ovlivňuje plodnost žen, ale i mužů. U nich se podepisuje na kvalitě spermií. Nestřídmé popíjení také přetěžuje játra, která pak nemohou v těle udržovat optimální hormonální hladinu.

Příležitostně si skleničku dát ovšem bez obav můžete. Pokud otěhotníte neplánovaně, není pravděpodobné, že byste své nenarozené dítě ohrozila, pokud alkohol zkonzumujete nárazově, například na oslavě. Lepší je ale těhotenství plánovat a alkoholu se předem zcela vyhnout.

Výživové doplňky

Již ve fázi, kdy se začínáte snažit o miminko, je vhodné užívat kyselinu listovou. Uvádí se, že zvýšit její přísun je na místě dokonce už půl roku před otěhotněním. Podpořit svou plodnost můžete rovněž užíváním vitamínu E, koenzymu Q10, L-karnitinu i dostatku vitamínu C.

Je však vhodné si uvědomit, že tyto preparáty neslouží jako náhrada pestrého a vyváženého jídelníčku. Přirozeně získané živiny jsou vždy cennější.

Menstruační kalíšek

Svou plodnost můžete podpořit i s pomocí menstruačního kalíšku. Tradičně se využívá především jako hygienická pomůcka, v poslední době se však stále častěji hovoří o tom, že dokáže zvýšit i šanci otěhotnět.

Způsobeno je to tím, že vytvoří mechanickou bariéru pro spermie. Ty se pak musejí pohybovat žádoucím směrem. K propagátorům této metody patří například americká gynekoložka Sherry Ross.

Přiměřená hmotnost

Problémy s váhou mohou být dalším důvodem, proč se vám nedaří počít vlastního potomka. Nadváha ovlivňuje i vaši plodnost. Gynekologové vysvětlují, že se tak děje proto, že tuková tkáň je zodpovědná za produkci látek poškozujících vaječník.

Jste-li štíhlá, ale vynechává vám menstruace, je to neklamná známka toho, že jste to s dietním úsilím přehnala a na dvě čárky na těhotenském testu můžete rovněž čekat marně. Kde je nepravidelný cyklus, tam se komplikuje i těhotenství.

Řídit se můžete podle známého ukazatele BMI. Za normální hodnotu se považuje BMI v rozmezí 20 až 25.

Bylinky

Do podobné kategorie přírodních prostředků na podporu otěhotnění patří i bylinky. Spoléhaly se na ně už naše babičky a i nejedna moderní žena věří v sílu přírody.

Pro podporu otěhotnění se používá například maliník nebo kontryhel. Vyzkoušet můžete rovněž hluchavku a přesličku. Svému partnerovi můžete „naordinovat“ užívání prášku z kořene jihoamerické rostliny Maca.

Žádný stres

Vaší plodnosti neprospívá ani stres. Naučte se tedy odpočívat, nepřetěžujte se a zvolněte doma i v zaměstnání.

Je však pochopitelné, že samotné nezdařené pokusy o početí významně ovlivňují ženinu psychiku a jsou zdrojem silného stresu. Pomoci si můžete opět přírodní cestou, nabízí se pro celkové zklidnění opět sáhnout po bylinkách, například po meduňce.

Zdroje

1) Neplodnost

2) Tipy na řešení neplodnosti

3) Početí s menstruačním kalíškem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz