Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Toxický vztah: Jak se vyhnout manipulaci, ponižování a zneužívání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vera Arsic (pexels)

Žena odmítá toxický vztah.

Toxický vztah může být pro jeho oběť zcela zničující. Jak ho poznáte a jakým způsobem se z něj definitivně vymanit?

Článek

Vztahy tvoří nezbytnou součást našich životů. Ne vždy je ale jejich dynamika zdravá. Obecně tak lze říci, že toxický vztah narušuje pocit pohody, štěstí a někdy i bezpečí. Je důležité si uvědomit, že neshody jsou v mezilidském soužití zásadě normální. Soustavné citové poškozování, neúcta a manipulace však standardem nejsou a mohou vést ke zhoršení duševního zdraví oběti.

Pokud tak máte pořád pocit, že kolem svého protějšku jaksi musíte chodit stále po špičkách, možná jste se také ocitli ve spárech toxického vztahu. Z takové vazby se jednoduše cítíte vyčerpaní a nešťastní, jelikož váš partner je zvyklý pouze brát. Pokud tak postrádáte po jeho boku pocit, že vše přirozeně funguje, jste schopni diskutovat a společně rozhodovat, zamyslete se nad dynamikou vašeho vztahu.

K dalším charakteristickým projevům toxického vztahu patří nadměrná žárlivost, ale i ponižování nebo napadání. V krajním případě může být oběť ohrožena nejen z hlediska své emocionální pohody, ale i fyzicky. Extrémní formou toxicity je pak vztah, v němž přímo dochází ke zneužívání. Platí přitom, že ne všechny toxické vztahy jsou zneužívající, nicméně všechny zneužívající vztahy lze považovat za toxické.

Lidé trpící duševním onemocněním, jako je bipolární porucha, úzkosti těžká deprese nebo i osoby s tendencí k depresi, mohou být obzvláště náchylní k navazování toxických vztahů, protože jsou již ve zvýšené míře citliví na negativní emoce. Jsou v zásadě snadným „terčem“ pro podobný typ manipulace.

Podobně se mohou snadno stát obětí i lidé trpící poruchou příjmu potravy nebo jakoukoli formou traumatu. Mohou to být také lidé, kteří jako děti ve vztahu s rodiči nezažili dostatek lásky a respektu. Případně i ti, kteří se stali obětí šikany svých vrstevníků.

Proč upadáme do osidel toxického vztahu

Toxický člověk se ale může objevit v životě kohokoli, aniž by s vámi bylo cokoli špatně. Pokud například vyrůstáte v přesvědčení, že všichni lidé jsou milí a každý pro vás chce jen to nejlepší, jednoduše si zavčas neuvědomíte, že jste se potkali s toxickým člověkem, který se chová odlišně a rozhodně nemá čisté úmysly. Prakticky tak lze říci, že jste zkrátka „jen“ měli smůlu na nevhodný protějšek.

Ten, kdo toxický vztah vytváří, se často vyznačuje narcistickou a sociopatickou osobností. Takový člověk jednoduše ke svému fungování potřebuje obdiv druhých. Narcisté si navíc potřebují udržovat určitý pocit nadřazenosti nad ostatními. A oběť, kterou upoutají do toxického vztahu, aby ji mohli neustále srážet, je k tomu ideální. Navíc si nepřipouštějí své chyby. Nemusejí si proto v konečném důsledku ani být vědomi toho, jak špatně se k vám vlastně chovají.

Ve fungujícím vztahu nechybí respekt, důvěra a náklonnost. Řada z nás má ale pod vlivem romantických představ dojem, že to klíčové, co nesmí ve vztazích scházet, je láska. Pro lásku jsme pak ochotni vydržet téměř vše: Partnera, který se k vám chová přezíravě, lže, podvádí, zůstává chladný a emočně nedostupný. Tedy právě toxický protějšek.

V závislosti na povaze vztahu mohou být známky toxicity poměrně výrazné, ale také nenápadné. Může to být i „pouhá“ absence podpory a pochopení. Přestože závist je přirozená emoce a čas od času se jí nejde ubránit, platí, že funkční vztah by se neměl proměnit v soutěž. Sarkasmus, kritické poznámky na adresu partnera i pohrdání mohou vést nakonec k tomu, že se vztah promění v toxický a ve výsledku se rozpadne. Stejně chybné jsou „dobře míněné“ rady a další projevy pasivní agrese.

K tomu, že vás partner nikdy nepodrží, navíc přispívá i to, že ve vás, pokud jej můžeme označit za toxického, rozhodně nemá sklony vidět to nejlepší. Naopak zdůrazňuje vaše nejhorší vlastnosti. Dokonce se zdá, že ve vás tyto tendence dále podněcuje. Můžete se tak v podstatě chovat mnohem hůře než normálně.

Toxický vztah může být i poměrně nenápadný

Soutěživost je špatně i v negativním slova smyslu. Toxicky se totiž nemusí totiž chovat jen jeden z páru. Mnohdy tento postoj uplatňují oba vzájemně. Jak to vypadá v praxi? Něco vám váš partner vytkne a vy máte po ruce okamžitě podrobný seznam nejrůznějších křivd a prohřešků, jichž se na vás v minulosti dopustil? Ani to není správný přístup. Tím zřetelně ukazujete na hned dvě zásadní chyby vašeho vztahu: Jednak neřešíte aktuální problém a odvracíte pozornost k tomu, co bylo. Neumíte spolu tedy konstruktivně komunikovat.

Navíc používáte vyvolávání pocitu viny a hořkosti z dávných časů k tomu, abyste partnera zmanipulovali do té míry, že se nyní cítí špatně. Se svým protějškem byste však bok po boku měli vzájemně růst a stávat se lepšími, nikoli se snažit mu dokázat, že on je mnohem horší než vy. A onen původní problém mezi vámi navíc zůstává stále nevyřešen.

Podobně byste měli zbystřit také tehdy, jsou-li ve vašem soužití přítomny chronické pozdní příchody, náhodné „zapomínání“ a další v zásadě drobné projevy poukazující na značnou neúctu vůči vašemu vlastnímu času. V takovém případě se váš protějšek takto chová úmyslně.

Někteří lidé pozorují i to, že se vzdávají koníčků, které dříve milovali, zanedbávají své zdraví a začali obětovat pro toxický vztah i svůj volný čas. K tomu může dojít jednak proto, že na tyto aktivity nemáte energii, ale také z toho důvodu, že váš partner přímo neschvaluje, když se zaměřujete na své osobní priority.

Pokud se jedná o romantický toxický vztah, prakticky jediným vhodným způsobem, jak se z něj osvobodit, je jednoduše takového člověka opustit. Pokud chcete váš vztah zachránit, klíčem k jeho zvládnutí může být zejména dostatečně asertivní komunikace a nastavení zdravých hranic. Zvažte i individuální či párovou terapii.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz