Hlavní obsah
Psychologie

I po rozchodu si vás narcis dokáže díky technice jménem hoovering opět omotat kolem prstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexander Krivitskiy (Unsplash)

Libé emoce je způsob, jak se k vám dostat a úplně vás vysát.

Když se konečně oklepete z rozchodu, začne z vás vysávat poslední zbytky sebelásky. Manipulativní technika hoovering, neprocházíte si tím ze strany narcistického ex také?

Článek

Každý se s rozchodem vyrovnává po svém. Někteří se soustředí na koníčky, na práci, cestují, někteří to ale nemají tak jednoduché. Ačkoliv by chtěli, bývalý partner jim svých narcistickým chováním cestu za znovuobjevením sebe samého příliš neulehčuje. Jako vysavač z nich vysává energii, sebelásku, smítko po smítku. Prostě dokud nepodlehnou.

Co je to hoovering?

Pojem hoovering je odvozen ze slova hoover, v překladu vysavač. Tak by se dal přesně označit člověk, který techniku hooveringu používá k tomu, aby se dostal zpátky do vztahu s bývalým partnerem či aby si udržel toho současného, když cítí, že je vztah na spadnutí. Hoovering představuje manipulativní chování, se kterým se můžete setkat nejčastěji ve spojitosti se vztahy, a to hlavně s těmi dlouhodobě toxičtějšími.

Ve zdravém vztahu dvou dospělých lidí k hooveringu nedochází. Ačkoliv se jedná o velkou red flag, stále to není uznaná psychologická diagnóza. Je to ale známá technika manipulativního člověka, jak vlákat svou oběť zpět do pasti, ze které již utekla, nebo se alespoň utéct snaží. Toho docílí pomocí planých slibů, neobvyklých milostných gest, v krajním případě to může dojít ale až k vyhrožování či pronásledování, a to už by diagnóza být asi měla.

Ačkoliv možná tento pojem ve spojitosti s manipulativním chováním ve vztahu slyšíte poprvé, mnozí z vás to už možná, bohužel, zažili na vlastní kůži. Ať už jde o partnery ex či současné, často nejsme schopni ihned identifikovat, že je námi manipulováno či co k tomuto chování vede lidi, kteří se prezentují jako naši blízcí. Pojďme si na tyto otázky odpovědět.

Jak poznáte, že je to manipulativní narcis?

Pokud cítíte nespokojenost v současném vztahu, nebo se nemůžete zbavit pocitu, že váš bývalý partner vám prostě ne a ne dát pokoj, možná je to pro to, že je to zkrátka narcis. Narcismus se u lidí pojí s touhou po pozornosti, uznání. Mají pocit, že nad vámi mohou mít moc, jelikož oni jsou pro vás ten dar. Ať se chovají, jak se chovají, vy byste měli být rádi, že je v životě máte. Zároveň ale narcis nesnese pomyšlení, že mu toto místo na pomyslném trůnu vašeho života má být odebráno, nedokáže pochopit, proč by někdo takové rozhodnutí dělal. V tu chvíli volí patřičná řešení, jak vás donutit k tomu, abyste jim dali druhou šanci stát se hvězdou vašeho života.

Zde je pár projevů narcistického hooveringu, kterými se snaží nalákat své jehňátko zpět.

Zahlcení láskou a sliby o změně

Z ničeho nic projevuje překvapivé množství láskyplných emocí. Fyzické doteky, nádherná slova, věcné dary a malé pozornosti, přestože v minulosti takový nebyl. To často následují také plané sliby o tom, že se změnil, že vše bude jinak, mnohem lepší a že by pro vás udělal zkrátka cokoliv. Ve skutečnosti tyto sliby ale nevychází ze sebereflexe, narcis přece nic nemůže udělat špatně, jen prostě chápe, že tohle chcete slyšet.

Vyptává se na vás u přátel a rodiny

Nebojí se zahrnout do vašeho dramatu také vaše nejbližší. Jednak zjišťuje nové informace, které může poté využít ve svůj prospěch, také jim ale předává svou verzi rozchodové pohádky. Očekává, že se to k vám stejně dostane a možná přehodnotíte názor. Nevyhýbá se ani pomluvám a lžím. Udělá cokoliv, proto aby si vaše maminka myslela, že ten rozchod je vlastně spíš vaše chyba a domluvila vám.

Dělá cokoliv, abyste zůstali v kontaktu

Po měsíci od rozchodu píše, že má ještě doma nějaké vaše věci, týden potom dokonce najde ještě další hrníček, který byste si měli přijít vyzvednout. Náhodná setkání na ulici kousek od vaší práce či bytu. Omylem odeslaná SMS, která měla patřit někomu jinému, ale když už jste započali konverzaci, proč by se nezeptal, jak se máte. Ačkoliv to může vypadat jako náhoda, ve skutečnosti je to promyšlený tah.

V některých případech se toto chování může střídat s naprostým ghostingem. Pak přemýšlíte, co se s ex partnerem děje, a to je přesně jeho žádoucí stav.

Smyšlené krize a vyhrožování

V krajním případě dochází k vykonstruované krizi, se kterým mu nemůže pomoct nikdo jiný, jen vy. Vy ho totiž znáte. Pokud ale odoláte a pomoc odmítnete, může přejít do režimu vyhrožování, říkat třeba, že toto nezvládne a asi si něco udělá.

Kam nemůže Bůh, tam musí terapeut

Ačkoliv se to často nestává, i narcis může identifikovat sám sebe a rozhodnout se, že takto se chovat nechce. Cesta, jak se tohoto chování vůči ostatním zbavit je ale klikatá a přes jiné vztahy nevede. Nejdříve je nutné přemýšlet nad tím, kde se ten narcismus v člověku bere, proč má nekonečnou potřebu respektu, pozornosti, lásky, a to v takové míře, že je to pro ostatní toxické. Pokud má tedy člověk nějakou sebereflexi a čas od času si uvědomí, že je občas něco přes čáru a za hranicí snesitelnosti, je třeba soustředit se na svůj osobní problém, a ne na to, dát se dohromady s ex partnerem.

Hoovering je zkrátka pevnou součástí mezilidských vztahů a bohužel vždycky asi bude. Záleží ale na nás, jakými lidmi se obklopujeme a co všechno jim dovolíme. Ačkoliv je občas obtížné vysledovat ihned, že žijeme s manipulativním narcisem, který z nás vysává energii a sebelásku, důležité je říct tomuto způsobu chování ne a pevně si stát za svým. I když nám to dotyčný pravděpodobně nebude příliš ulehčovat.

Zdroje

1) The Manipulative Tactics of Narcissists: Hoovering Explained

2) What Is Hoovering? 7 Signs and How To Handle It

3) What Is Hoovering? 10 Signs & Why Narcissists Do It

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz