Hlavní obsah
Psychologie

Guilt tripping: oblíbená technika manipulátorů, jak na vás všechno hodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sander Sammy (Unsplash)

Obvinění ženy z toho, že si všechno způsobuje sama, je u domácího násilí časté.

Guilt tripping je jednou z technik manipulace, jejímž cílem je vyvolat v někom pocit viny, případně zodpovědnosti, a tak ho k něčemu donutit. Chceme vám vysvětlit, jak manipulaci poznat a jak se jí bránit.

Článek

Jednoduše řečeno je to vyvolávání pocitu viny. Může jít o výčitky svědomí nebo jiný silný pocit viny kvůli něčemu, co jste udělali špatně nebo udělat zapomněli, ale i kvůli tomu, co jste udělali včas a doteď jste si mysleli, že i dobře. Manipulátor se takový pocit snaží zneužít, aby vás donutil udělat i něco, do čeho se vám nechce, nebo se chovat jinak, než je pro vás přirozené. Pocit viny může totiž být velmi silným motivátorem pro lidské chování a manipulátoři umí u svých obětí velmi rychle najít zranitelné místo, které pak používají jako nástroj, jak změnit myšlení, pocity a chování druhých osob. Pocit viny je nepříjemný emocionální zážitek, takže osoby, které jsou mu vystaveny, se obvykle snaží přizpůsobit své chování tak, aby se takový zážitek už neopakoval.

Vina může být jak oprávněné kvůli konkrétní chybě, ale i zcela nezaviněná. To je velmi časté jak ve vztazích („ale já ti říkala, že dneska jedeš pro děti k babičce ty“ pronese bez mrknutí oka manipulující manželka, přestože manželovi neřekla nic), ale také v práci („vždycky to děláš ty, tak proč bych to měl najednou dělat já“ snaží se vás znejistit kolega, který dostal od šéfa za úkol udělat něco poprvé). Určitě jste už s takových chováním také setkali.

Manipulující člověk dokáže vyvolávat vaše výčitky velmi spolehlivě i v případě, kdy jste si dosud nebyli žádného svého omylu vědomi, protože nejjednodušší je pro manipulátory hodit vlastní průšvihy na nejbližší vhodnou oběť. Nepříjemné je, když vám někdo naznačuje, že „všechno je vaše vina a vy si to máte teď napravit, jak chcete“, i když vy nevíte o ničem, co jste měli zavinit, a netušíte ani, co konkrétně byste měli napravovat.

Manipulace související s pocitem viny

Typů chování a nátlaku, které se snaží vyvolat v někom pocit viny, je celá řada. Nejčastěji se jedná o manipulace, o kterých jsme psali už výše, dále o snahu vyhnout se konfliktu, kdy jsou pocity viny někoho zneužity, aby vše proběhlo bez střetu s manipulátorem a ten i tak dosáhl svého cíle. Ale nejde jen o pracovní a partnerské vztahy.

Pocit viny může být využíván i při výchově. Například rodič přestane s dítětem komunikovat, když dělá něco, co má zakázáno i přes varování, že to bude mít následky. Citlivé dítě udělá cokoli, aby se zbavilo pocitu, že maminka nebo tatínek se na něj zlobí a nemluví s ním. Cítí se provinile a snaží se už neudělat nic, co by přineslo stejný trest. Vina je tak používána jako způsob, jak někoho přimět k chování, které je podle manipulátora správnější.

Další variantou manipulativního chování je zneužívání soucitu. Pokud jste méně asertivní jedinci, můžete se vžít do role někoho, komu bylo ublíženo. Jednání, které k takovému jednání vedlo, je vám pak vsugerováno jako vaše vina. A ani si nevšimnete, že ublížený je vlastně obratný manipulátor, který se vyviní ze všech svých problémů hrou na chudáčka.

Jak odhalit vyvolávání pocitu viny

Znaky manipulativního chování, které má ve vás vyvolat pocit viny, mohou být zřejmé, ale i velmi nenápadné. Nejčastěji se vyskytuje ve velmi blízkých vztazích, tedy v rodinách, v práci, mezi blízkými přáteli… Mezi obvyklé znaky patří vytahování chyb z minulosti a v práci poukazování na to, kdo udělal kolik práce, případně vychloubání se vlastními úspěchy, aby se ostatní cítili neúspěšně. Můžete se také setkat s tím, že vám manipulátor začne připomínat, co všechno pro vás udělal a jaké laskavosti jste od něj získali. A teď to chce oplatit, případně vám ukazuje, že to má u vás schované.

V rodinách je velmi často k vidění, že někdo se tváří naštvaně, ale když se ho zeptáte, co se děje, odpoví, že nic. Další je již zmíněné mlčení a odmítání komunikace, specifický tón hlasu, ale také neverbální projevy, jako výraz tváře, postoj, gesta apod., kterými je dáváno najevo, že daný člověk s něčím ve vašem chování nesouhlasí. Dalším znakem mohou být ironické až sarkastické komentáře k vašim snahám, hlavně když se o něco pokoušíte poprvé. Vyvolávání pocitu viny nemusí vždy být zapříčiněno snahou vám ublížit nebo vás využít. Může se jednat také o skutek pro „vaše dobro“, a to i proti vaší vůli.

Důsledky

Vyvolávání pocitu viny může negativně ovlivňovat mezilidské vztahy a omezovat zdravou komunikaci. Snaha vzbudit v někom výčitky svědomí může být i obranou proti neoprávněné, případně přehnané kritice. Typicky ve vztazích, kde se jeden z partnerů dopouští psychického nebo i fyzického násilí, se v dobrém období snaží ponižovaná osoba vyvolat u násilníka pocit viny a dožaduje se důkazů jeho lásky. Může se to ale týkat i vztahů rodičů a dětí či vztahů s dalšími příbuznými.

Dalším stupněm je až vyvolání odporu k někomu, kdo ve vás neustále podporuje pocity viny. Dostavuje se, pokud je takové chování dlouhodobé, protože nikdo nevydrží být „ten špatný“ neustále. Může to vést i k neočekávané reakce „viníka“. I když se z počátku může jednat o přesvědčovací metodu, nemusí být dosažen zamýšlený cíl, ale naopak může taková manipulace vést až ke zničení vztahu, ať je soukromý, nebo profesionální. Člověk vystavovaný přílišným pocitům viny může nakonec udělat pravý opak toho, co se od něj očekává.

Neřešené pocity viny mohou skončit nejen tím, že se postižený cítí nepříjemně, ale vyústit až v psychické problémy, jako jsou například úzkostné a depresivní stavy, nebo v komplex viny, což je permanentní pocit, že postižený dělá všechno špatně.

Jak s tím žít?

Vyhnout se vyvolávání pocitů viny asi úplně nelze. Zkuste být při jednání s někým, kdo se ve vás snaží vzbudit pocit viny, chápaví, dávejte jim najevo, že rozumíte jejich potřebám, ale nikdy nepřekračujte limity, které jste sami sobě vymezili. Zkuste navrhnout jiný způsob komunikace, který bude akceptovatelný pro obě strany. Pomáhejte, ale nenechávejte se zneužívat. A pracujte na vlastní psychické pohodě.

Pokud se budete cítit dobře a sebejistě, je mnohem menší pravděpodobnost, že ve vás někdo vyvolá vinu. Mějte rádi sami sebe, ale pokud to nepomůže, omezte svou komunikaci s manipulátorem jen na to nejnutnější. Jde-li o partnera, promyslete si, zda má takový vztah perspektivu. Můžete požádat o pomoc také psychologa nebo jiného terapeuta.

Zdroje

1) What Is Guilt Tripping?

2) Think Guilt-Tripping Isn’t a Big Deal? Think Again

3) Signs of a Guilt Trip & How to Respond

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz