Hlavní obsah
Psychologie

Opuštění toxického manipulátora není jen tak, návrat k neštěstí je snadný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RDNE Stock project (Pexels)

Fyzické násilí a psychické násilí jdou ruku v ruce.

Závislost je jev, který si spojujeme s negativním působením. Netýká se jen návykových látek. Podobně zhoubná může být i závislost ve vztahu. Jak ji poznáte a jak se jí zbavit?

Článek

Jaké je pozadí mezilidských vztahů

Obecně ve vztahu je důležitá emoční podpora. Svými blízkými se obklopujeme proto, že se k nám chovají empaticky, nabízejí emocionální podporu a umožňují nám prožít tzv. emoční validaci. Tedy to, že nám dávají najevo, že rozumí našim aktuálním pocitům.

Člověk tak jednoduše ostatní jedince svého druhu přirozeně ke svému životu potřebuje. Ostatně tento mechanismus je patrný i u jiných živočišných druhů. Například ovce ve stádu hledají úkryt před predátory a osamocený člen stáda je snadnou kořistí.

Určitou míru závislosti tak můžeme považovat za prospěšnou. Typicky je tomu tak ve vztazích mezi rodiči a dětmi, kdy znamená potřebnou lásku, péči a podporu.

Jaké jsou specifické rysy závislého vztahu

Do určité míry je závislé chování taktéž přirozené především ve fázi prvotní zamilovanosti. V některých případech již vyzrálého vztahu ale může být potřeba druhého člověka až nezdravě intenzivní.

Závislý vztah je charakteristický svou silou, vášnivostí a také komplikovaností. Nebývá tak snadné jej opustit. A to i přesto, že si můžeme uvědomovat, že negativně náš život ovlivňuje.

Emocionálně závislý jedinec usiluje o to, aby partner naplnil veškeré jeho potřeby. Na opačném konci této škály pak stojí zcela nezávislí lidé, kteří nejsou schopni přijímat emoční podporu. Je tedy poměrně zřetelné, že zdravě fungující vztah by se měl z tohoto pohledu nacházet zhruba uprostřed pomyslné škály.

Emocionálně závislý jedinec navíc vykazuje ve vztahu ke svému protějšku i některé další specifické znaky, jako je:

  • idealizovaný pohled na partnera nebo na celý vztah
  • přesvědčení, že život bez partnera postrádá smysl
  • přesvědčení, že štěstí nebo bezpečí není schopen nalézt sám
  • přetrvávající strach z odmítnutí
  • neustálá potřeba ujištění
  • pocity prázdnoty a úzkosti, pakliže tráví čas o samotě
  • potřeba partnera k budování sebevědomí, sebedůvěry a vlastní hodnoty
  • pocity žárlivosti nebo majetnictví
  • potíže s důvěrou v opravdovost citů

Terapeutka Becky Whetstone konstatuje, že jedinec závislý na partnerovi vykazuje podobné rysy jako klasická závislost na návykových látkách. Tímto nadměrně závislým jednotlivcem může být ve vztahu muž i žena.

V čem je závislý vztah nebezpečný

Citová závislost nakonec může vést k rozpadu původního vztahu. Závislý partner se totiž uchyluje k projevům jako žárlivost nebo nadměrná kontrola, což nakonec partner, který tyto projevy pociťuje, vyhodnotí právě jako důvod k ukončení vztahu.

To ale nebývá zcela jednoduché. Závislý partner totiž samozřejmě objekt svých tužeb nechce nechat odejít. Často jsou tak při ukončení vztahu přítomny nejrůznější manipulace. Ty mohou být vědomé i nevědomé. Závislost na lásce může nakonec přerůst do pronásledování či ohrožení dané osoby.

Po čase může nicméně závislý vztah nakonec přestat vyhovovat i samotnému závislému protějšku. Jednoduše přebírá tak dlouho koníčky i přátele svého partnera, až doslova ztrácí sebe sama. To vede k nedostatku sebevědomí a roztáčí ještě silněji kolotoč žárlivosti a podezřívání.

Partnerská závislost existuje nejen v emoční rovině

Specifickým druhem závislosti na partnerovi je nejen ta emoční. Psychologové také uvádějí závislost ekonomickou.

Zde se manifestuje především finanční a materiální stránka vztahu, nikoli ta citová. Partner je tak závislý na materiální úrovni zabezpečení, image nebo společenské prestiži, kterou mu jeho protějšek poskytuje.

Dle odborníků je podobný vztahový model specifický spíše pro ženy, které jsou závislé na muži. Je to z toho důvodu, že žena se častěji věnuje péči o domácnost a děti a postrádá tak vlastní materiální zázemí.

I v tomto případě se do vztahu mohou dostat žárlivost, nedůvěra, podezřívání, vydírání nebo neustálé vyžadování přítomnosti toho druhého.

Spoluzávislost je dalším fenoménem moderních vztahů

Specifický fenomén moderních vztahů představuje i tzv. spoluzávislost. Spoluzávislý vztah se též nazývá kodependentní, z anglického codepency. Podle odborníků všichni máme ve vztazích nějakou formu kodependentních tendencí.

Spoluzávislá osoba jednoduše svou vlastní hodnotu odvozuje od toho, že ji potřebuje druhý. V tomto typu vazeb nalézá tento jedinec vlastní identitu, hodnoty a zájmy.

Specifickými rysy spoluzávislého vztahu je

  • přebírání příliš velké odpovědnosti za partnera
  • přitažlivost vůči lidem, kteří potřebují pomoc
  • vzdávání se vlastních potřeb
  • partnerova nezralost
  • dělání věcí za svého partnera
  • mluvení primárně o partnerových problémech
  • absence schopnosti rozklíčovat vlastní emoce
  • čekání na souhlasu od partnera před každým krokem

Proč se propadáme do závislého vztahu a jak z něj ven

Primárním důvodem emoční závislosti je podle psychologů strach z opuštění, který souvisí s nízkým sebevědomím závislého jedince. Ten je tak nucen hledat vnější zdroje, jež mu pomohou nalézt vlastní hodnotu. Jednoduše takový člověk není příliš schopen cítit se sám sebou.

Uvádí se, že za pozdější závislost v našich partnerských vztazích může být zodpovědná i chybějící bezpečná vazba k rodiči nebo primárnímu pečovateli.

Klíčové je tak především si uvědomit, že druzí zde nejsou od toho, aby naplňovali naši emocionální prázdnotu. Emocionální závislost lze překonat v okamžiku, kdy si uvědomíme vlastní emoční sílu a přijmeme sebe samotné takové, jací jsme. To znamená i se všemi slabými stránkami.

Podle psychologů je důležité začít na sobě pracovat. Pozitivní změny dokáží naše sebevědomí významně „nakopnout“. Ať už se budou týkat vzhledu, nebo nových dovedností, je důležité najít si něco, díky čemu na sebe budete moci být hrdí.

Stejně tak je nutné si umět vymezit vlastní hranice a osvojit si bez výčitek schopnost říkat druhým „ne“. V krajním případě pak můžeme svůj problém řešit na terapii.

Jak uniknout spoluzávislému vztahu

Také za spoluzávislost ve vztahu dle odborníků mohou primárně rodinné vzorce. Tento toxický model vyvěrá z vědomého či nevědomého upřednostňování potřeb rodičů nad těmi vlastními. Může ale také přerůst z původní ušlechtilé snahy postarat se o osobu, která neumí naplnit vlastní potřeby.

Je potřeba si především uvědomit, že nemáme-li malé děti, za nikoho dalšího v dospělém vztahu zodpovědni jednoduše nejsme. Nezbytné je smířit se s tím, že nemůžeme vše ovlivnit a že ve vztahu vždy bude přítomna určitá míra nejistoty. Nikdy nedokážeme ovlivnit to, že o vztah z nějakého důvodu přijdeme.

Opět i zde platí, že je nutné si vytyčit vlastní hranice a nebát se odmítat, pokud cítíme, že nám požadavek nevyhovuje. Také v tomto případě může být návštěva terapeuta vhodná.

Zdroje

1) Překonávání emoční závislosti

2) 4 typy vztahové závislosti

3) Emoční závislost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz