Hlavní obsah
Psychologie

Více spokojenosti, méně stresu: Psychologové nabízejí řešení - buďte člověkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vince Fleming (Unsplash)

Spokojenost v konkrétní okamžik.

Humanistická psychoterapie je léčebná a podpůrná metoda, která cílí primárně na zdravé vnímání sebe samotného a nalezení své podstaty a potenciálu. Schopností provést pozitivní změny ve svém životě tak nastolíte dokonalou harmonii svého bytí.

Článek

Moderní psychoterapie se zabývá momentálním rozpoložením klienta a od základů se snaží změnit jeho myšlení a jednání. Jde tedy o takzvaný restart a lze říci s nadsázkou o uvedení člověka do téměř továrního nastavení, kdy psychoterapeut pracuje na důležitých aspektech pro pozitivní obrat v psychice. Hlavní důraz je kladen na soustředění se pouze na přítomný okamžik. Psychoterapeut se zbytečně nezaobírá bolestivými momenty, vzpomínkami a traumaty, která vedla k obtížím a přivedla pacienta do ordinace. Humanistický psychoterapeut zkoumá člověka jako celek, tedy se všemi jeho vlastnostmi a záměrně se zaobírá těmi kladnými. Cílem je v pacientovi rozvinout jeho přirozené schopnosti se integrovat a nalézt vnitřní klid, růst, naplnění a psychickou pohodu.

Ve kterých případech je psychoterapie pro pacienta vhodná a účinná

Humanistická psychoterapie je velmi účinná u pacientů s depresemi, pocity úzkosti, přepracování, při vleklém stresu, panické poruše i schizofrenii. Je velmi efektivní při prodělané traumatické situaci, pro lidi s nízkým sebevědomím, pocity viny a vnitřní nespokojenosti. Celkově je tedy vhodná pro všechny, kdo nenachází vnitřní psychickou rovnováhu, postrádají určitý pocit celistvosti, naplnění a radosti ze života. Psychoterapeut se empaticky naladí na pacientovu „frekvenci“ a vnímá jeho vnitřní rozpoložení v daný okamžik. Pomocí různých metod přetváří jeho vnímání zažitých zkušeností. Základem je dobrá komunikace a spolupráce obou stran.

Psychoterapie slouží primárně k sebepoznání, pochopení svého vnitřního „vesmíru“ a velkou roli hraje i uvědomění si, jak myšlenky a pocity ovlivňují reálný život. Právě myšlenka může být největším pomyslným zlem, které působí jako zdroj špatných pocitů a nepříjemných zdravotních komplikací.

Gró humanistické psychoterapie a její základní principy

Zrod této úžasné holistické metody se udál koncem padesátých let dvacátého století. Metoda se konstruktivně zaobírá pozitivní stránkou člověka a jsou upozaděny minulé zkušenosti a patologie. Základním princem je tedy motivace k naplnění základních potřeb člověka, znovuobjevení radosti a schopnosti provést pozitivní změny v životě, tedy sebeaktualizace.

Psychoterapeut se snaží vcítit do pacienta a pochopit jeho pohnutky, jak myslí, cítí a reaguje na určité situace, lidi, věci a podobně. Každému pacientovi se plně přizpůsobí dle jeho potřeb tak, aby byl otevřený a bylo pro něj snadné poskytnout zpětnou vazbu. Podpora sebevědomí, pocit jistoty, smysl života, a především zaměření se na silné stránky člověka je to, co dělá psychoterapii účinnou. Rozvíjení a posilování vnitřní harmonie je důležitým aspektem celého procesu. Klíčovým prvkem je stále uvědomování si přítomného okamžiku, který významným způsobem ovlivňuje naše myšlení. Minulost ani budoucnost není proto při léčbě důležitým mezníkem. Plná soustředěnost na právě probíhající pocity a naprostá víra ve vlastní sílu vše zvládnou je obrovským počinem. I toto humanistická psychoterapie dokáže.

Benefity, které léčba přináší:

  • nalezení své podstaty a potenciálu,
  • pozitivní vliv na vztahy obecně,
  • vnitřní harmonie a soulad se sebou samým,
  • odpovědnost za svůj život,
  • svobodná vůle ve všech aspektech bytí,
  • schopnost provést pozitivní změny ve svém životě,
  • zodpovědná práce se svými myšlenkami a pocity.

Vztah odborníka je plně rovnocenný s pacientem, v praxi to znamená, že zde není autorita (kongruence). Pacient musí cítit plnou podporu, důvěru a empatii. Sezení je primárně určováno klientem tak, aby se cítil komfortně bez pocitu viny, studu, nebo odsouzení. Psychoterapeutický vztah mezi odborníkem a pacientem nabírá na síle, pokud je otevřený bez předsudků a dalších negativních vlivů. Cílem terapie je dokonalé nastartování sebe léčebných schopností člověka na základě individuálních prožitků zakořeněných v dětství, opakujících se vzorců chování, nebo v nefunkčních vztazích. Celistvost a odklonění myšlenek od negativních vlivů k novému směru bytí je dokonalým zakončením terapeutického procesu.

Velmi účinná a kreativní metoda, která v nás rozsvítí ono ztracené světlo, pocit štěstí, radosti a naplnění. I Vám pomůže, pokud dáte šanci této technice pro řešení nepříjemných psychických stavů od úzkosti a nízkého sebehodnocení až po hluboké deprese. Darujte si šanci na harmonický a naplněný život bez omezení, který se rodí mnohdy nejvíce v našich hlavách. Efektivní technikou zapracujete na pochodu svých myšlenek, které přetvoříte v konstruktivní a šťastné.

Zdroje

1) Humanistická terapie Psychologie dnes

2) Co je humanistická psychologie a humanistická terapie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz