Hlavní obsah
Lidé a společnost

Záhady minulosti: Cestovatel v čase Sergej Ponomarenko a zmizení Dana Coopera

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Federal Bureau of Investigation, Public domain skrze Wikimedia Commons

Zmizelý Dan Cooper.

O cestování časem sní lidstvo již po staletí, s tímto tématem se lze setkat i v celé řadě sci-fi filmů. Věda se ovšem k dané problematice tváří velmi skepticky a cestování v čase vnímá jako utopii. Je tomu ale skutečně tak?

Článek

Čas od času se objeví příběhy, které naznačují, že ani cestování časem by nemuselo být nemožné. Jeden z nejdůvěryhodnějších je spojen se jménem Sergeje Ponomarenka. Naopak jindy se je možné setkat s případy, kdy se po lidech slehla zem, jako by v čase skutečně cestovat uměli.

Tajemný příchod z minulosti

Vše začalo na Ukrajině 23 dubna roku 2006, kde se z ničeho nic objevil muž, který o sobě tvrdil, že pochází z minulosti. Je samozřejmé, že takové tvrzení vzbudilo na první pohled pochybnosti o duševním zdraví tohoto člověka, postupem času se ale vynořovaly zvláštní okolnosti. Dotyčný úřadům tvrdil, že se narodil roku 1932, čemuž odpovídalo jeho oblečení i starý fotoaparát, který měl při sobě. Velmi zvláštní také bylo, že vlastnil sovětský dokument z padesátých let, který potvrzoval jeho věk 25 let.

Měli v cestování časem prsty mimozemšťani?

Sergej Ponomarenko, jak o sobě mladý muž hovořil, pak šokoval úřady skutečným překvapením, když tvrdil, že na svém fotoaparátu má pořízeny fotografie Kyjeva v padesátých letech minulého století. Po jejich vyvolání se zjistilo, že nelhal, na jiných snímcích byl Ponomarenko zachycen s nejmenovanou ženou a na dalším pak s údajným UFO. Právě neznámý objekt ve tvaru zvonu měl chtít Ponomarenko vyfotit, aby po zmáčknutí spouště fotoaparátu zjistil, že se zničehonic objevil v roce 2006.

Identitu cestovatele potvrdila jeho údajná dřívější přítelkyně

Celý příběh získal na obrátkách, když úřady zjistil, že od roku 1958 byl skutečně jistý Sergej Ponomarenko pohřešován. Podařilo se jim ale vystopovat jeho přítelkyni z fotky, které bylo v době této události již přes 70 let. Ta úřadům potvrdila, že skutečně na dva roky zmizel, aby se pak opět objevil a v sedmdesátých letech zase zmizel. Měla obdržet fotky, které Sergeje zachycovaly jako staršího muže žijícího v Kyjevě okolo roku 2050.

Sergej Ponomarenko nakonec skončil na psychiatrii, kde se ho měl ujmout renomovaný psychiatr Pavel Kutrikov. Také jemu ovšem mladík zarputile opakoval svá tvrzení, takže ho nakonec psychiatr poslal na pokoj. Ve chvíli, kdy nový pacient vykročil na chodbu, ale zmizel neznámo kde.

Důmyslný trik byl odhalen po letech

Teprve postupem času se ukázalo, že i případ tohoto tajemného cestovatele v čase byl jedním velkým, i když zábavným a do detailů propracovaným podvodem. Jednalo se totiž o součást ukrajinské show Mimozemšťané, a to konkrétně dílu Cestovatel v čase. Milovníci konspiračních teorií a snílci o cestování v čase se tak ani v tomto případě splnění svých snů nedočkali.

Zmizení Dana Coopera se nikdy nevysvětlilo

Uspokojivé vysvětlení se naopak dodnes nenašlo pro zmizení muže, který sám sobě říkal Dan Cooper. Jedná se o pseudonym muže, který 24. listopadu 1971 unesl letadlo boeing, aby poté, kdy bylo vyhověno jeho požadavkům, vyskočil padákem nad málo obydlenou částí státu Washington. Více o něm nikdy nikdo neslyšel a Dan Cooper zmizel v hlubinách času.

Nenápadný muž klamal tělem

Dan Cooper byl na první pohled nenápadným mužem, který budil zdání byznysmena. Jeho věk byl okolo 40 let a byl oblečen do společenského obleku s bílou košilí a černou kravatou. Ve chvíli, kdy si v Portlandu po nástupu do letadla objednal bourbon a sodu, by jistě nikdo nečekal, o jaké vzrušení se během letu postará.

Paniku odstartoval lístek se vzkazem

Po 15. hodině předal tento muž s vizáží podnikatele letušce lístek. Ta mu zprvu nevěnovala pozornost, protože na žádosti cestujících mužů o své telefonní číslo byla zvyklá, a tak ho pouze založila do kapsy. Teprve po upozornění cestujícího, aby si lístek přece jen přečetla, na něj zaměřila svoji pozornost.

Do detailů promyšlený únos byl zakončen seskokem s padákem

Na lístku bylo napsáno, že cestující má v kufříku bombu! Svoje tvrzení umocnil tím, že před ní otevřel levný kufřík, v němž byla změť drátů a červených tyčinek. Požadoval čtyři padáky a 200 tisíc dolarů ve dvacetidolarových bankovkách. Při přistání v Seattlu mu bylo vyhověno a Cooper propustil všech 36 civilních pasažérů, když si v letadle nechal jen členy posádky. Letadlo následně nastavilo svůj kurs na Mexico City, kde mezi Seattlem a Renem únosce vyskočil ze zadní části letadla s padákem a výkupným. Piloti posléze bezpečně přistáli, ale únosce zmizel beze stop.

FBI identitu pachatele nikdy neodhalila

FBI se celým případem zabývala několik let, aniž by došla k uspokojivým výsledkům. Případ označovaný jako NORJAK (Northwest Hijacking) zůstává neobjasněným pomníčkem, když byly vyslechnuty stovky lidí, sledovány stopy po celé zemi, ale žádné relevantní důkazy, které by přispěly k jeho objasnění, nebyly nalezeny.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz