Hlavní obsah
Víra a náboženství

Raëliané: Věřte v mimozemšťany a klonování s tímto kontroverzním kultem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hernán Toro

Mimozemšťani existují, jen musíte uvěřit.

Raëlismus představuje specifický druh náboženství. V co přesně věří jeho přívrženci? A jak se toto hnutí zformovalo?

Článek

Dnes je náboženské hnutí zvané raëlismus rozšířené po celém světě. Odhady hovoří o zhruba 60 tisících členů v 90 zemích, ale jen 18 tisíc z nich se podařilo dohledat. Většina se nacházejí ve frankofonních oblastech západní Evropy a Severní Ameriky a v částech východní Asie. Hnutí má hierarchickou strukturu s celkem šesti stupni.

Jeho zakladatelem je muž občanským jménem Claude Maurice Marcel Vorilhon, původně francouzský hudebník, novinář a motorista, který v současnosti vystupuje jako Raël, což má znamenat „posel“. Ten se původně zaobíral automobilovými závody, od roku 1973 nicméně hlásá, že je prorokem z přání lidu Elohim. Ačkoli jeho následovníci označují celý systém jako náboženství, kritici hovoří spíše o kultu nebo sektě.

Tvůrci samotného života na planetě mají dle tohoto učemí být mimozemšťané druhu Elohim neboli „ti, kteří přišli z nebe“. Označováni jsou za pokročilou rasu, která se zaobírá vědou a život stvořila za pomocí genetického inženýrství.

Sám Raël tyto mimozemské tvory popisoval jako nepříliš vysoké bytosti s dokonale krásnými tvářemi a výraznýma tmavýma očima. Setkat se s nimi měl ve francouzském Puy de Lassolas. Údajně si jej zvolili jako svého zvěstovatele, který má na Zemi šířit novou víru a sdělili mu, aby své náboženství pojmenoval „MADECH“. Z toho se později stalo Raëlovo francouzské hnutí. Raëliány tak proslavila především víra v mimozemské civilizace.

Elohim je ve skutečnosti jedno z božích jmen v hebrejské bibli. Přesto ovšem přívrženci tohoto hnutí odmítají tradiční výklad, podle něhož je vesmír dílo stvořené Bohem. Zakladatel raëlismu Raël charakterizuje tradiční náboženství jako iracionální a nevědecké. Byť se od tradičních náboženství se svou vírou úplně neodklání. Věří například v události ze Starého i Nového zákona.

O co usilují raëliáni

Což dokládá také to, že rasa Elohim lidstvo jen částečně ponechala, aby se vyvíjelo samo. Na zem současně posílala proroky, kteří měli tento vývoj ovlivnit. Nechyběli mezi nimi Buddha, Mojžíš, Ježíš nebo Mohamed, kteří lidem měli předat učení o nenásilí, lásce a respektu.

Ježíš měl údajně mimozemského otce, což mu umožnilo stát se mocným prorokem. Raëliané věří, že popisy bohů v různých mytologiích po celém světě jsou ve skutečnosti dezinterpretací vzpomínek právě na Elohim. Ono začlenění těchto tradičních postav do nové tradice má však spíše dodat raëlismu na přesvědčivosti.

Nový věk lidstva, takzvaný věk Vodnáře, měl podle mimozemšťanů začít výbuchem atomové bomby v Hirošimě. Oním počátkem lidstvo vstoupilo do fáze apokalypsy, jež může nakonec vést k našemu kompletnímu vyhlazení.

Raëlismus tvrdí, že lidstvo musí najít způsob, jak využít nový vědecký a technologický rozvoj k mírovým účelům, a že až toho bude dosaženo, bytosti Elohim se vrátí na Zemi, aby se s lidstvem podělily o svou technologii a nastolily utopii. Členové raëliánského hnutí tak věří, že na návrat lidu Elohim je potřeba se připravit. A to především sexuální meditací. Mimo to se přívrženci hnutí snaží zajistit si nesmrtelnost pomocí klonování.

Ostatně sám Raël se stal v roce 1997 zakladatelem společnosti Clonaid a tvrdil, že už se mu jejím prostřednictvím lidskou bytost naklonovat podařilo. Ačkoli zpráva vzbudila značnou pozornost a objevila se i v tuzemských médiích, pochopitelně se ji nikdy nepodařilo potvrdit.

Důležitými hodnotami se zastáncům této víry staly též osobní svoboda a štěstí jednotlivce. Kromě svobody myšlení hlásá hnutí i vzdělávání se ve filosofii. Prosazuje též liberální etický systém se silným důrazem na sexuální experimenty. Zdánlivě tak působí poměrně nekonfliktně a i to je důvodem, proč se k němu hlásí tolik lidí.

Myšlenky velkého Raëla nejsou originální

Ti věří v to, co hlásá Raël. Vůdčí postava celé hierarchie byla nicméně opakovaně obviněna z plagiátorství. Lze totiž nalézt nepopiratelnou shodu s názory francouzského spisovatele Jeana Sendyho. Zcela očividná je také podobnost s nechvalně proslulým indickým mystikem Rajneeshem (známým též jako Osho).

Raëlismus představuje formu takzvané paleoastronautiky. To je nikterak inovativní směr, který zastává myšlenku, že v dávnověku a starověku navštívily Zemi inteligentní mimozemské bytosti a vstoupily do kontaktu s lidmi. K nejznámějším osobnostem, které s tímto tématem pravidelně veřejně vystupovaly a také se věnovaly psaní publikací o něm, patří kontroverzní švýcarský spisovatel a záhadolog Erich von Däniken.

Raël se však podle těch, kteří na jeho osobu snaží nahlížet kriticky, spíše snaží vybudovat si kult vlastní osobnosti, který mu má nahradit nezájem z dětství. Narodil se totiž aniž by poznal svého otce a matka se za nemanželské dítě styděla.

Druhým důležitým úkolem raëliánů je totiž i vybudovat ambasádu mimozemské civilizace, kde bude možno mimozemšťany Elohim uvítat. Což by konkrétně mělo nastat 7. října roku 2035. Vzniknout má prostor pro kontakt s mimozemskými návštěvníky na neutrálním území, k čemuž je ideální Svatá země, tedy Izrael. V praxi je takový počin ovšem reálně neproveditelný, což poukazuje na fakt, že se velký Raël o nic podobného ve skutečnosti pochopitelně nesnaží. A zřejmě tedy ani nevěří tomu, co sám hlásá, čímž potvrzuje výše uvedená slova.

Zdroje

1) Zvěstovatelé raela

2) Raeliané

3) Raelianské hnutí

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz