Hlavní obsah
Zdraví

Zkroťte strach ze zubaře: Jak na zvládnutí úzkosti a fobie ze zubaře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Anna Shvets (Pexels)

I vy se můžete u zubaře usmívat jako tato krásná mladá žena.

Vážné zubní problémy může zavinit obyčejný strach ze zubního lékaře. Odkládání zubařské péče totiž může stav jen zhoršit. U některých pacientů původní obava přeroste až do formy dentální fóbie.

Článek

Jít k zubaři není pro naprostou většinu lidí ničím příjemným, ale obvykle to s určitým sebezapřením zvládnou. Pak existuje skupina osob, kteří se jakéhokoli zubaře bojí natolik, že jim dělá problém i obyčejná preventivní prohlídka nebo zubní hygiena. Někdy je tento stav označován také jako dentální úzkost. Ale i oni to třeba i s pomocí někoho blízkého jsou schopni ustát. A pak jsou ale pacienti, kteří mají z dentálního ošetření dokonce fóbii a návštěvu zubního lékaře nejsou schopni bez odborné pomoci zvládnout.

Dentální úzkost – strach ze zubního ošetření

Dentální úzkost, u nás také popisovaná jako strach ze zubního ošetření, vzniká jako důsledek obavy z bolesti, strachu z injekce, ale u někoho může jít i o nervozitu z jakéhokoli dentálního zásahu, včetně třeba odstraňování zubního kamene. To je sice neinvazivní, ale pro někoho velmi nepříjemné. Jedná se ale o obavy před návštěvou zubaře, a to na základě vlastního negativního zážitku z dřívějška, nebo vyprávění příbuzných či přátel.

Dalšími důvody pro vznik strachu může být také nejistota pacienta z toho, co se bude dít, tedy jaký zákrok bude lékař v jeho ústní dutině provádět, zda to bude bolet apod. Pro někoho může být problémem i to, že po dobu zákroku nemám plnou kontrolu nad svým tělem. Je proto důležité budovat také důvěru mezi zubním lékařem a pacientem. Ten se nesmí bát zeptat, co se bude dít, případně požádat třeba o utlumení bolesti, je-li to možné.

Lidé s tímto druhem strachu a úzkosti se mohou vyhýbat preventivní prohlídce jen proto, aby se nedozvěděli, že mají kaz či jiný problém, který vyžaduje lékařský zákrok. Pokud se pacientovi nedaří takové obavy zmírnit, může zanedbat zubní péči a způsobit si paradoxně problémy, které by se při pravidelné prevenci a správné zubní hygieně vůbec nedostavily. Dalšími symptomy strachu z návštěvy zubního lékaře může být problém se soustředěním, poruchy spánku nebo žaludeční problémy.

Dentální fóbie

Jedná se o reakci pacienta na obavu, kterou v ordinaci zubního lékaře pociťuje. Podle webu PsychCentral ji výzkumníci popisují jako intenzivní, přetrvávající a nerealistickou reakci na vnímanou hrozbu. Může se projevovat mnoha způsoby – od aktivního bránění ze zákroku přes „zamrznutí“, které se projeví třeba neschopností otevřít ústa, až po útěk z ordinace a příznaky, které provázejí i jiné druhy fóbií. Jde o rychlé bušení srdce, svalové napětí, třes, pocení, dušnost, pocity tísně na hrudi, závratě nebo nevolnosti. Web Národního zdravotnického informačního portálu uvádí, že fóbií ze zubního ošetření trpí pět až deset procent populace. Po jejím propuknutí v plné šíři pak takto postižení jedinci odmítají v podstatě jakoukoli dentální péči.

Jak se strachem ze zubaře bojovat

Jedním ze způsobů, jak se takovým problémům vyhnout, je dobrá domácí péče o chrup, pravidelná návštěva zubní hygieny a pravidelné preventivní prohlídky, a to od dětského věku. Pokud se o své zuby a dásně dobře staráte, je riziko nepříjemného zákroku daleko menší. Co dítě zná a bere jako samozřejmé, z toho nemá strach. Když je člověk starší, měl by uvažovat ekonomicky. Kvalitní čištění je mnohem levnější než plomby, korunky či dokonce implantáty. Ale kaz či problémy s dásněmi mohou mít i jiné důvody než špatnou péči, například geneticky danou predispozici. Ale v takovém případě se na to zase díky pravidelné prevenci přijde včas.

Když se jen obyčejně bojíte

Někdy ale žádné rozumově odůvodněné rady nepomáhají. Pak ale existují techniky, jak se na návštěvu zubního lékaře připravit. Můžete se například naučit vhodná dechová cvičení, která vás uklidní a pomohou vám nebát se zaklepat na dveře ordinace. Někomu může pomoci i meditace, nebo cvičení jógy. Určitě je dobré se pořádně vyspat a odsunout jiné stresory.

Někteří terapeuti doporučují také vzít si s sebou něco, co můžete i během zákroku sami ovládat, třeba hračku, talisman či cokoli jiného, co vám pomůže. Může jít třeba i poslech uklidňující hudby. Pokud se opravdu bojíte, svěřte se předem lékaři, zákrok s ním proberte, abyste věděli, co čekat. Tím se mohou vaše obavy zmírnit. Obavy z bolesti ztlumí analgosedace, tedy podání injekce proti bolesti před samotným zákrokem.

Když trpíte dentální fóbií

Fóbie není nic, co by byl pacient schopen zvládnout sám. A platí to i o fóbii dentální. Pro její léčbu je nutná úzká spolupráce mezi zubním lékařem a psychologem, případně psychoterapeutem.

Jednorázová pomoc léků při ošetření

V případě, že nutně potřebujete dentální zákrok, ale zároveň trpíte neovladatelným strachem až fóbií, lze využít tzv. léková anxiolytická opatření. Jde o podání medikamentů odstraňujících nebo snižujících úzkost a duševní napětí. Vedle již zmíněné analgosedace jde o podání sedativ a na některých pracovištích lze dokonce požádat o zákrok v anestezii. Nejedná se ale o dlouhodobé řešení a strach ze zubního ošetření tak nezmizí.

Jen nelékové anxiolytické postupy vedou k úspěchu

Podle různých studií lze příčinu nadměrného strachu ze zubaře odstranit pouze za pomoci nelékových anxiolytických opatření. Pro léčbu lze využít různé psychologické a psychoterapeutické metody. Úzkost pomáhá uvolnit například již zmíněný poslech hudby, sledování televize, kognitivně behaviorální terapie nebo relaxační techniky.

Zásadní ale je, aby byl pacient plně informován o tom, jaká léčba bude pro jeho chrup použita. Musí mu také být zodpovězeny všechny dotazy. Pomoci může simulování zákroku předem krok za krokem. Po zvládnutí úzkostné poruchy pak může zákrok v ústní dutině proběhnout i reálně.

Důležité je neodkládat péči o chrup. V případě, že svůj strach nezvládáte, oslovte svého psychoterapeuta, klinického psychologa nebo zubního lékaře. Určitě vás nasměrují k další pomoci.

Jak jste na tom vy? Zubař je váš kamarád nebo nepřítel? Napište nám do diskuze.

Zdroje:

1) Calming Dental Anxiety and Phobia

2) Strach ze zubního ošetření

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz