Hlavní obsah
Rodina a děti

Až s dítětem ve školce mám pocit, že rýma je hrdelní zločin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vážně neexistuje máma, pro kterou je rýma u dítěte naprosto přirozenou součástí běžných dní - a automaticky neznamená, že musí být všichni zavření doma? To, jakým způsobem přistupují k rýmě ve školce, je vážně k smíchu.

Článek

Jistě, že existují děti, které jsou po vážné nemoci a nesmí chytit ani tu rýmu. Proč by ale dítě jinak zdravé bez přidružených komplikací nesmělo do školky s rýmou? Proč by se děti neměly potkat s tím, že trochu pšikají? Proč musí rodič při každém zakašlání volat do školky, že zítra zase nepřijdeme? Přijde mi, že děláme z dětí skleníkové panenky.

V zaměstnání se vás také nikdo neptá

Představa, že mi zavolá vysoce postavený manažer, že nepřijde na schůzku, protože má rýmu, a pak ho potkám v restauraci. To je asi to stejné, jako když nemůže dát matka dítě do školky a pak jde na hřiště nebo do dětského koutku, protože dítěti, které má rýmu, obvykle není nic, co by ho doma udrželo v posteli bez potřeby vyžití.

Ani doktorka mi na rýmu nemocenskou nenapíše. Tak proč to chceme po dětech v mateřské školce? Aby byly vyřazeny z kolektivu jen proto, že si jejich tělo nějakým způsobem buduje imunitu?

Jak poznat, že je to vážné?

Občas si matky stěžují na další matky (neexistuje přísnější prostředí než mezi ženami, které porodily), že dítě dávají do školky s rýmou „tajně“. Proboha, vy se divíte? V dnešní době, kdy už se jen málo rodin uživí z jedné mzdy?

Já chápu, že povinnost učitelek není utírat nos druhým dětem, ale pokud to samotné dítě neleží, jaký je rozdíl oproti tomu, když vstoupí do pražského metra, kde prská každý druhý? Bude se ho někdo v dospělosti ptát, jestli náhodou nesmrká, a proto nepůjde dva týdny do práce?

Nehledě na to, že pro soukromé školky je rýma neskutečný byznys. Školné platíte tak či tak, ale dítě tam věčně nesmí…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz