Hlavní obsah
Finance

ABRAKA DABRA, SIM SALA BIM. (přeplatek je použit k úhradě záloh)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jeffrylebowski

avízo dodavatele na faktuře

Také jste, tak jako ostatní, uvěřili líbivému marketingovému sloganu svého dodavatele? Pokud ano, pak s největší pravděpodobností věříte dosud.

Článek

ABRAKA DABRA, SIM SALA BIM. */
(přeplatek vyúčtování je použit k úhradě záloh na další období)

*/ z aramejštiny „avrah kadabra“ – v překladu „vytvoř se, co říkám“ anebo „staň se“

Přeplatek vyúčtování je použit k úhradě záloh na další období –

Foto: jeffrylebowski

Přeplatek



Příklad účtování na foto faktuře v textu (viz foto), je pouze ilustrativní, přestože reálný. Není důležitý – důležité jsou faktury vaše, čtenářů a spotřebitelů, odběratelů. Nevěnujte pozornost jemu, ale svému vyúčtování v případě vzniku přeplatku.

Na faktuře mohou vzniknout dva účetní rozdíly, závazek a pohledávka, se zřetelem na majitele účtu. V našem případě mohou vzniknout dluh anebo přeplatek.

1/
V případě dluhu vás dodavatel vyzve k jeho úhradě, jednorázové a rychlé, současně přikročí k navýšení vašich záloh, z důvodu snížení možnosti, abyste se jako odběratel nedostával i nadále do dluhu.

2/
V druhém případě – přeplatku – vám dodavatel oznámí – přeplatek vyúčtování je použit k úhradě záloh na další období.
Současně přistoupí v rámci nově stanovené výše zálohy pro budoucí období k jeho dodatečnému snížení o onen vypočtený přeplatek – čili dluh dodavatele vůči odběrateli – čili nám, zákazníkům.

Děje se ovšem skutečně tak?
Pojďme se společně podívat:

Z celé 4 stránkové faktury jsou pro naše účely důležité pouze 3 odstavce: Rekapitulace vyúčtování (s výsledným výpočtem rozdílu mezi cenou „služby, včetně suroviny či energie“, Daňová rekapitulace, v níž je již započítaný souhrn všech stržených záloh (jejich celkový objem) a jako podklad pro výpočet těchto záloh, odstavec s názvem Přehled přijatých plateb.

Foto: jeffrylebowski

Zálohy


Na zobrazeném příkladu lze vidět, že k výpočtu fakturované ceny, rozdílu hodnoty mezi cenou energie a vybranými zálohami, je však požívaný pouze prostý úhrn stržených záloh od zákazníka – k tomu může dojít jak na základě přání zákazníka, tak na základě rozhodnutí dodavatele.

Foto: jeffrylebowski

Daň. rekapitulace


S očekávaným vyúčtováním, tzn. vrácením přeplatku zákazníkovi, to nemá naprosto nic společného.

Nejjednodušší cesta by byla, analogicky,způsob, použitý při úhradě vzniklého dluhu vůči dodavateli.


Pokud bychom se chtěli přidržet praxe, prováděné dodavatelem – onoho oznámeného „použití pro úhradu záloh“ – mělo by zcela jistě dojít namísto odečtu a tedy snížení záloh o konkrétní částku přeplatku – zcela určitě k jejímu navýšení a tedy zvýšení celkového objemu záloh o onen vypočtený přeplatek.
Toto se však neděje, není patrné, ani v jedné konkrétní oblasti, rozhodné pro daný výpočet, zaúčtování.


Viz, též:

OBČANSKÁ DEMOKRATICKÁ DISKRIMINACE.
https://admin.medium.seznam.cz/document/article/detail/91084
 
V případě nedoplatku odběratele se provádí 2 úč. operace a odděleně (jedna je navýšení záloh a druhá uhrazení dluhu, nedoplatku odběratelem), v opačném případě provede dodavatel pouze snížení záloh…

2. účet. operace - se ovšem již nezaúčtuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám