Hlavní obsah
Krása a fitness

Běhání. Zázrak, nebo propaganda?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Běhání je in. Kdo běhá, bude zdravý, krásný a bohatý. Pročistí si hlavu, zhubne, vymyslí multimiliardový byznys a dožije se stovky. Co je na tom pravdy?

Článek

Běhat je v módě. Alespoň při pohovorech do korporátu. Nebo na manažerské pozice. Protože každý rozumný člověk přece ví, že úspěšný život se dá přežít jedině s běžeckými botami v předsíni a s Runtasticem nebo Stravou v telefonu. Otázkou je. Je to pravda, nebo se to běhání přeceňuje?

Co běh udělá s vaším tělem?

  1. Vybudujete si výdrž. Běh zatěžuje srdce, plíce a cévní systém. A to je dobře.
  2. Snížíte riziko onemocnění. Běh výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, protože ovlivňuje krevní tlak a krevní oběh. Ale pozor, snižuje také riziko úmrtí z jiné příčiny, a to až o 27 %.
  3. Posílíte si kosti. Běh je aktivita s velkým dopadem. Na tento stres kosti reagují tak, že se zesílí. Pokud chcete mít posílené kosti v celém těle, nejen v nohách, přijdete ještě nějaké to posilování vrchní poloviny těla se zátěží.
  4. Budete lépe spalovat kalorie. Skvělá zpráva. Na druhou stranu pak hrozí riziko přejídání. Proto si hned po běhu dejte svačinku s vysokým obsahem bílkovin, ať se nedocvaknete něčím méně zdravým.
  5. Zesílí vám nohy. Vaše svaly na nohách budou silnější a silnější, zvlášť když do tréninku zařadíte běh v různorodém terénu, běh do kopce a podobně.
  6. Budete nádherně spát (záměrně nepíšu spát jako miminko, protože kdo má miminko, ví, o čem mluvím). Běžci pociťují méně ospalosti během dne a mnohem méně bojují s poruchami spánku. A vůbec nejlepší pro kvalitní spánek je běh s mírnou intenzitou.
  7. Zlepší se vám nálada a duševní zdraví. Endorfiny, endorfiny, endorfiny. Běh taky pomáhá při tvorbě nových mozkových buněk. A vůbec nejpozitivnější dopad má běh venku. Čerstvý vzduch, vitamín D, změna prostředí. Studie z roku 2016 prokázala, že pravidelné cvičení má, co se regulace deprese týče, srovnatelný dopad jako psychoterapie i antidepresiva.

Takže? Celé to halo kolem běhání a pohybu propaganda není. Nebo možná jo, ale oprávněná. Nuže? Šup do tenisek a hurá ven!

Anketa

Běháte?
Ano, pravidelně.
33,3 %
Ano, příležitostně.
0 %
Ne.
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz