Hlavní obsah

Nakopněte imunitu a přežijte pro jednou podzim ve zdraví. Čím se prolévat, co jíst a jak se hýbat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Podzim je tu. Což není důvod smutnit, protože letošní podzim nemusí být obdobím nemocí, stačí trošku poupravit životní styl. Vitamínky, bylinky, čajíky, pohyb a spánek. Jak prosté.

Článek

Imunitu si můžeme představit jako štít, který odráží veškeré viry a bakterie, které by nám chtěly ublížit. Imunitu svým životním stylem a jednáním buďto posilujeme, nebo oslabujeme. Ale vzhledem k tomu, že ji potřebujeme mít na své straně, tedy pokud půlku zimy nechceme strávit na nemocenské, mrkneme se na způsoby, jak ji podpořit.

Kdo se chce vymlouvat na špatné geny, tak do určité míry může, část imunity máme skutečně vrozenou, ale zbytek se dá vytrénovat. Tak jdem na to.

Bez vitamínů to nepůjde

Pro dobrou imunitu potřebujeme přijmout dostatek vitamínu C a D, ale také A, E a B. Všechny tyto vitamíny jsou zastoupeny ve zdravé vyvážené stravě, nicméně pokud máte o svém jídelníčku pochybnosti, klidně si je dopřejte ve formě potravinových doplňků.

Superpotraviny

Teď to frčí, novinka, až na to, že to není novinka. Existují totiž potraviny, které obsahují takovou dávku prospěšných látek, že je prostě musíme do našeho jídelníčku zařadit, klidně i násilím. Ty, které nám nejvíce pomohou prožít podzim ve zdraví, jsou hlíva, česnek a zázvor. Když už jsme u toho zázvoru…

Je libo čaj?

Čaj není přeceňovaný, čaj prostě funguje. Jen je třeba si ho ideálně uvařit doma nebo sáhnout po nějakém kvalitním, pít ho teplý a zvolit druh odpovídající ročnímu období. Během podzimních dní vašemu organismu nejlépe udělá čaj zelený, zázvorový nebo šípkový.

  • Zelený čaj má jednak antixodační účinky a jednak blahodárné účinky na střevní mikroflóru, jejíž správné fungování je pro imunitu klíčové. Jen ho pijte s trochou skořice či zázvoru, sám o sobě má ochlazující účinky, což není na podzim žádoucí.
  • Zázvorový čaj (na plátky nakrájený zázvor zalitý horkou vodou a dochucený medem a citronem) vás udrží v teple a léčí nachlazení i bolest v krku.
  • Šípkový čaj obsahuje hromadu prospěšných látek a působí preventivně proti infekcím a nachlazení.
Foto: pixabay

Bylinky? Samozřejmě

Bylinky léčí lidstvo od nepaměti a jako prevence působí stejně dobře. Na podzim si sežeňte echinaceu, lichořeřišnici nebo rakytník. Ten překvapivě obsahuje až 25× více vitamínu C než pomeranč.

A co na talíř?

Nejvíce nám prospějí podzimní potraviny, nejlépe tepelně upravené. Sice může ovoce a zelenina ztrácet určitou část vitamínů, jenže v syrové podobě mají na organismus ochlazovací účinky, takže se ve finále infekci ubráníme hůř. Do stravy zařaďte sezónní ovoce a zeleninu (jablka, švestky, hrušky, hrozny, cuketu, dýni, kořenovou zeleninu, brambory, houby, zelí, atd.), luštěniny a obiloviny a také ořechy a semínka. Velmi zdravá je také kvašená zelenina, kterou si můžete snadno doma vyrobit.

A zase ten spánek

Neustále slyšíme, čteme, a dokonce i na sobě cítíme, jak moc ho potřebujeme, ale ten seriál nás tak láká. Nebo v méně příjemnějším případě? To nevyžehlené prádlo nás volá. Ale nedá se nic dělat. Denně aspoň 7 hodin. A večery bez alkoholu, sladkého a obrazovek. To je lék na zdravého ducha i zdravé tělo. Během spánku se tělo zázračně regeneruje. Dopřejme mu to.

Sportem ke zdraví a štěstí (nikoliv k trvalé invaliditě)

Když se hýbeme, tkáně se lépe prokrví a zásobí kyslíkem, vyplavují se hormony štěstí, zbavujeme se stresu a také lépe spíme. To se vůbec nebavíme o prevenci obezity, řídnutí kostí a tak dále. Aktivní pohyb buduje svalovou hmotu, v té pak mohou vesele existovat bílkoviny, které napomáhají imunitnímu systému.

Foto: pixabay

Návrh pro odvážné? Otužujte se

Ne divoce, najednou, zhurta, ale hezky pozvolna a řízeně. Organismus si začne zvykat na změny teplot a mnohem snáz se pak přizpůsobí. Takže zítra ráno na minutku a půl do studené sprchy. Jupí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz