Hlavní obsah
Aktuální dění

Aktuálně: Obrovský protest francouzských farmářů. Na úřední budovy sypají hnůj a stříkají močůvku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anadolu / Getty Images / Redakční užití

Po dvou týdnech protestů, které se rozšířily po celé Francii a během nichž rozzuření zemědělci v pátek zablokovali hlavní dálnici vedoucí z a do Paříže, oznámil premiér Gabriel Attal řadu opatření.

Článek

Zemědělci ve Francii, která je druhým největším zemědělským producentem v EU, tvrdí, že nejsou dostatečně placeni a že je dusí nadměrná regulace v oblasti ochrany životního prostředí. Některé z jejich obav, jako je konkurence ze strany levnějších dovozů a pravidla ochrany životního prostředí, sdílejí i výrobci ve zbytku EU, zatímco jiné, například jednání o cenách potravin, jsou specifičtější pro Francii.

Nový francouzský premiér oznámil klíčové ústupky protestujícím zemědělcům a doufá, že tak vláda ukončí rostoucí demonstrace. Gabriel Attal v pátek mimo jiné slíbil ukončení rostoucích nákladů na pohonné hmoty a zjednodušení předpisů. Stalo se tak několik hodin poté, co zemědělci protestovali proti platům a nízkým cenám potravin v Paříži a zablokovali hlavní silnice vedoucí do hlavního města i z něj.

„Zemědělství postavíme nade vše ostatní,“ slíbil během návštěvy dobytčí farmy v horské vesnici nedaleko španělských hranic. Attal se snažil řešit stížnosti zemědělců, mezi něž patří rostoucí cena zemědělské nafty, pozdní vyplácení dotací Evropské unie , narůstající byrokracie a konkurence z dovozu.

Náklady

Z finančního hlediska zemědělci tvrdí, že snaha vlády a maloobchodníků snížit inflaci potravin způsobila, že mnoho výrobců není schopno pokrýt vysoké náklady na energii, hnojiva a dopravu.

Vládní plán na postupné zrušení daňových úlev pro zemědělce na naftu, který je součástí širší politiky energetické transformace, se rovněž stal ohniskem napětí v Německu.

Dovoz

Velký dovoz z Ukrajiny, pro který EU od ruské invaze zrušila kvóty a cla, a obnovená jednání o uzavření obchodní dohody mezi EU a jihoamerickým blokem Mercosur rozdmýchaly nespokojenost s nekalou konkurencí v oblasti cukru, obilí a masa.

Velkým dovozcům vadí, že tlačí na evropské ceny a zároveň nedodržují ekologické normy, které jsou kladeny na zemědělce v EU.

Životní prostředí

V oblasti životního prostředí zemědělci nesouhlasí s dotačními pravidly EU, jako je například požadavek ponechat 4 % zemědělské půdy ladem, a s tím, co považují za příliš komplikované provádění politiky EU ve Francii, například při obnově živých plotů a orné půdy jako přírodního prostředí. Zelená politika je vnímána jako rozporná s cíli zvýšit soběstačnost v produkci potravin a dalšího základního zboží ve světle ruské invaze na Ukrajinu.

Spory o projekty zavlažování, protože vodní zdroje se staly středem pozornosti v debatě o klimatu, a kritika dobrých životních podmínek zvířat a znečištění v zemědělství zvýšily pocity stárnoucí francouzské farmářské populace, že je společnost přehlíží.

Jeho ústupky se některým nelíbí a protesty pokračují

Některé barikády byly v sobotu postupně zvedány, provozovatel dálnic Vinci Autoroutes uvedl, že hlavní dálnice A7 vedoucí přes jižní Francii a do Španělska je stále uzavřena. Částečně uzavřeny byly i některé další silnice, většinou na jihu Francie.

Někteří rozzlobení demonstranti plánovali dát příští týden mobilizaci nový impuls a hrozili, že od nedělního večera budou několik dní blokovat dopravu v okolí Paříže.

V reakci na Attalovo oznámení dva hlavní francouzské svazy zemědělců rychle oznámily své rozhodnutí pokračovat v protestech a uvedly, že vládní plán nejde dostatečně daleko.

Šílená agenda

Protest farmářů je výsledkem snahy omezit farmaření ve prospěch dorovnání inflace a zelené ekologii. Když si EU nechala zničit jádro, všichni tiše přihlíželi a někteří tleskali. Díky bohu, alespoň farmáři si uvědomují, že pokud nebudeme mít co jíst, bude to problém velkého rázu.

Zdroje:

https://www.france24.com/en/france/20240127-french-farmers-vow-to-continue-protests-despite-government-concessions

https://www.reuters.com/world/europe/french-farmers-block-highways-around-paris-protest-reach-capital-2024-01-26/

https://www.theguardian.com/world/live/2024/jan/26/french-farmers-protest-europe-latest-news-updates

https://www.bbc.com/news/world-europe-68104202

https://denikn.cz/minuta/1339722/

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-francouzsti-farmari-uspeli-vlada-po-protestech-upustila-od-zvyseni-dane-na-zemedelskou-naftu-40458732

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/SEPDF/cache/73319.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz