Hlavní obsah
Aktuální dění

Atentát na Trumpa. Internetem se šíří podivné konspirační teorie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: geralt / pixabay.com / free use

Trump postřelen. Kromě oficiální verze se internetem šíří šílené konspirační teorie.

Článek

O tom, že byl republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump postřelen, píší média po celém světě. Víte však, že se (jako snad pokaždé) zákulisím šíří prapodivné teorie, které až vyvolávají smích a údiv?

Co se vlastně stalo?

Předtím, než se podíváme na různé nepodložené informace ze šílených alternativních webů, pojďme se zaměřit na fakta.

V sobotu večer, 13. 7. 2024 byl na Donalda Trumpa spáchán atentát. Stalo se tak v Pensylvánii, kde Trump zrovna vystupoval v rámci své prezidentské kampaně. Vražedná kulka však svůj cíl netrefila a Trumpa pouze lízla kolem ucha, kde mu způsobila krvácivé poranění.

V době psaní článku víme, že vrahem byl pravděpodobně pouze jeden osamělý střelec, který střílel z poloautomatické zbraně AR-15. Ze vzdálenosti 119 metrů vypálil několik ran a ačkoliv Donald Trump vyvázl jen s lehkým zraněním, událost si přesto vyžádala lidský život. Při střelbě totiž zemřel padesátiletý bývalý hasič, který svým tělem chránil svou rodinu.

Jako střelec byl označen dvacetiletý Thomas Crooks, který byl členem Republikánské strany, za kterou kandidoval i exprezident Trump. Podle některých zpráv byl členem hnutí ANTIFA.

O motivech střelce se zatím neví mnoho, případ vyšetřuje FBI a na další informace si musíme počkat.

Konspirace přitažené za vlasy

Nebyl by to internet, aby se kolem celého dění nevymýšlely všemožné zvrácenosti. Tady tedy fakta končí a pojďme se podívat na fámy, které kolem neúspěšného atentátu kolují.

Kdo vlastně atentát způsobil

Ačkoliv identita střelce je známa, různé zájmové skupiny se snaží vyvolat hněv vůči jiným. Proto není ojedinělé, že například na Facebooku se dají najít příspěvky od různých pofidérních účtů, které proklamují, že za atentátem stojí izraelský Mossad, nebo naopak muslimští extrémisté. Prezident Putin, či Volodymyr Zelenskyj.

Všechna tato osočení jsou docela pochopitelná, avšak nevím co komu udělali Poláci, jelikož při prohledávání internetu jsem našel několikrát, že za útoky stojí Polsko.

Ostatně na tyto fakenews příspěvky se můžete podívat v galerii níže:

Foto: Koláž: Slovo jedné rodiny / Facebook.com

Atentát na Donalda Trumpa údajně způsobilo spoustu zájmových skupin

Atentát byl předem domluvený

Samozřejmě se internetem rojí i naprosto nepodložené spekulace o zinscenování celého atentátu. Typické dezinformační weby mluví o tom, že podivné natočení hlavy, které zachránilo Trumpovi život „určitě nemohlo být náhodou“ a jiní se podivují nad chováním publika, které nepanikařilo, neutíkalo, pouze se lidé skrčili.

Samozřejmě, že pokud se díváme na akční filmy tak dlouho, že očekáváme, že se lidé budou chovat tak jako v bijáku, považujeme za konspiraci i to, že se při střelbě lidé skrčí a bojí o svůj život.

Na síti X se také objevují názory, že vše bylo zinscenováno, protože ochranka zareagovala pomaleji, než dříve.

Reakce policie na střelce

Tím největším hnojivem na úrodnou půdu všech konspirací je reakce policie na oznámení o možném spatření střelce.

Médii se totiž šíří výpovědi svědků, kteří říkají, že podezřelého muže s puškou spatřili a nahlásili jej příslušným bezpečnostním složkám na místě setkání. S tímto oznámením však nikdo nic neudělal a střelce zneškodnili až členové exprezidentovy ochranky.

Zda je výpověď svědků lživá, nebo jde opravdu o selhání lidského faktoru, to vše je předmětem vyšetřování a na odpovědi si musíme počkat.

Tato nejasnost však stačí některým lidem k tomu, aby poukazovali na zinscenovanost celého atentátu.

Foto: Slovo jedné rodiny / Screenshot / X.com

Donald Trump

Hledejme pravdu, ne fantazii

Kečup místo krve, málo zraněných, pomalá reakce ochranky. Očividně spousta lidí má přesnou představu o tom, jak by takový atentát měl vypadat a trochu tuším, budu se opakovat, že tato představa pramení z hollywoodských filmů.

Vyšetřování stále probíhá a musíme si počkat na více informací. Kdo byl atentátník, víme, z výpovědi jeho spolužáků také víme, že to byl tichý a inteligentní mladík, který příliš nevyčníval.

Není však na místě celou tragickou situaci přiživovat šílenými konspiracemi.

Další zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-co-uz-vime-o-utoku-na-donalda-trumpa-strelec-je-mrtvy-vysetrovani-bezi-255771

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-mrtvym-z-trumpova-mitinku-je-50lety-byvaly-hasic-zemrel-kdyz-chranil-rodinu-255818

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz