Hlavní obsah
Sport

Bronzová bitva uspala celou arénu. O třetí místo nechtěl nikdo bojovat. Medaili nakonec bere Švédsko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Rulsch / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 DEED

Odpolední zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl boj o bronz, ve kterém se utkalo Švédsko a Kanada. Nudnější zápas jsem letos neviděl.

Článek

Oba celky šly do zápasu po předchozí porážce v semifinále. Kanadu smetlo Švýcarsko na nájezdy, Švédi dostali debakl od českého týmu 3:7. Člověk by tak čekal, že si oba týmy schladí žáhu po semifinálové prohře a budou se být o poslední šanci na medaili.

Očividně to ovšem neplatí u papírově silných týmů, které berou jen zlato. Švédi hráli na turnaji s jedním z nejsilnějších týmů, Kanada jako vždy byla favoritem. Všichni očekávali, že se bez přítomnosti Ruska tyto dva týmy utkají ve finále v boji o zlato. Možná proto, že tato očekávání nebyla naplněna, postavily se oba celky k bitvě o bronz tak, jak se postavily.

Nudný zápas z povinnosti

Očekával jsem pěkný zápas, kdy se oba výborné týmy opravdu poperou. Místo toho jsme dostali nezáživnou bitvu. Hokej to byl pomalý, bez náboje a dynamiky. Bruslilo se jakoby na 70 % a všichni to měli očividně na háku.

Nekonaly se zrovna nějaké super šance, spíš se nahazovalo do útočného pásma a hrálo se stylem: „Něco se tam stane“. První třetina skončila střelami na branku 7 -4 ve prospěch Švédska. To opravdu není mnoho, a ačkoliv Švédsko vedlo 1:0, myslel jsem, že to zápas probere, Kanada se bude snažit vyrovnat a opravdu začít hrát do těla. Celá třetina se však nesla ve stylu vesnického hokeje z horní dolní.

Ve druhé třetině Kanada rychle srovnala a zápas se trochu oživil. Bylo více střel, více akcí a divák měl trochu větší radost ze hry. Celkovou mentalitu na ledě ale odráželi i diváci. Byť v hledišti převažovali čeští diváci, těšící se na finále, bylo tam spoustu Švédů, avšak nefandilo se. Atmosféra byla ponurá a tichá. Střely na branku: 16 – 14.

Když ve třetí třetině Kanada vedla díky gólu Pierra-luc Duboise 2:1, zápas trochu ožil. Švédi jakoby si uvědomili, že vlastně tu medaili chtějí, kopli do vrtulí a začali hrát. Když Erik Karlsson srovnal na 2:2 byla na Švédsku vidět upřímná radost.

V 54. minutě pak po rozehrávce Binningtona napálil puk do sítě Carl Grundström. V závěru Kanada riskovala hrou bez brankáře, což potrestal Marcus Johansson.

Očima diváka

Nechci se opakovat, ale je vidět, že tyto týmy berou jen zlato. Co by pro jiné národy byla výhra hodna několikadenní oslavy, je pro Švédsko i pro Kanadu, s tak nabitou sestavou, prostě zklamání. Když jsem viděl jejich zápasy ve skupině, to, jakým způsobem prorazili ve čtvrtfinále, jakoby teď hrály naprosto jiné týmy.

V pozápasovém přenosu měla Česká Televize rozhovor s hráči. Když se ptali Victora Hedmana zda to vítězství je satisfakcí po prohraném semifinále, Hedman se kysele usmál, pomlaskl si a vyhnul se odpovědi tím, že i když je příjemné vyhrát, není to, co chtěli, ale týmově to úspěch je.

O to větší radost mám, když jsme my Češi porazili takový tým. Čtrnáct let jsme čekali na finále a nyní jsme porazili velmi silný celek, a tak jak kazili hokejovou radost nám, během posledních let, vidět zklamané švédské tváře je jistá satisfakce v hokejovém slova smyslu.

Zdroje:

Zhlédnutí zápasu Kanada : Švédsko, Mistrovství světa v ledním hokeji 2024

https://online.sport.cz/detail/81700/#hp-sport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz